Mijn 7 persoonlijkheidsveranderingen door fibromyalgie

Persoonlijkheidsveranderingen door fibromyalgie zijn absoluut mogelijk. Als ik terug kijk naar hoe ik was vóórdat ik fibromyalgie had, merk ik toch wel dat er meerdere verschillen zijn. Gelukkig zijn niet alle persoonlijkheidsveranderingen negatief, want ik ben er op sommige vlakken juist in positieve zin op vooruit gegaan. De dingen waarin ik veranderd ben wil ik vandaag met je delen en ik ben benieuwd of je het herkent!

Mijn 7 persoonlijkheidsveranderingen door fibromyalgie

Een chronische ziekte verandert niet alleen je leven, het veranderd je ook als persoon. Maar gelukkig zijn niet alle persoonlijkheidsveranderingen slecht, ik heb namelijk hele mooie veranderingen doorgemaakt sinds ik ziek ben. Ik deel er 7 met je!

1. Ik ben minder impulsief

Impulsief was mijn tweede naam. Als ik iets in mijn hoofd had moest het ook ala minuut worden uitgevoerd. Wanneer een vriendin spontaan belde om wat af te spreken, maakte ik hoe dan ook tijd. Wilde mijn moeder naar de stad? Ik zorgde dat ik mee kon gaan.

Nu is dat toch wel een stuk minder, simpelweg omdat het niet meer haalbaar voor me is. Natuurlijk kan ik wel eens spontaan met een vriendin afspreken, maar het is stukken minder dan voorheen.

Tegenwoordig vind ik het fijner om afspraken vast te hebben staan zodat ik daar in die week ook rekening mee kan houden en weet wat me te doen staat. Misschien wat minder spontaan allemaal, maar lichamelijk een stuk fijner op deze manier.

“Eigenlijk is het een raar contrast: voordat ik ziek werd was ik negatiever dan daarna.
En dat terwijl fibromyalgie mijn leven nou niet per se leuker heeft gemaakt. ;)”

2. Thuis zijn vind ik heerlijk

Als kind zijnde kreeg ik al vaak van mijn moeder te horen dat ik vriendinnetjes ook wel eens thuis mocht uitnodigen. Het liefste was ik altijd de deur uit. Ook toen ik ouder werd was dit vaak het geval. Ik wilde dingen altijd buiten de deur doen en vond thuis zijn maar saai.

Toch kan ik het nu ik fibromyalgie heb steeds meer waarderen om lekker thuis te zijn. Om een serie te kijke, een boek te lezen of lekker wat te tekenen. Gewoon in mijn eigen veilige en vertrouwde omgeving, héérlijk vind ik dat!

Stiekem ben ik wel een beetje een huismus geworden, maar ik geniet ervan dus dat vind ik ook niet erg. Wellicht ook door mij hooggevoeligheid (HSP) waar ik – naar mijn idee – nu meer ‘last’ van heb dan een paar jaar terug dat ik liever thuis ben.

Foto: Fotografie Angelien Rijpers

3. Drukte kan ik minder waarderen

Hoewel ik lange tijd een persoon ben geweest van ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’ vind ik het nu veel fijner om met één persoon of een klein clubje mensen samen te zijn. Over koetjes en kalfjes praten is niet meer zo mijn ding, ook vind ik veel mensen om mij heen niet nodig.

Het kost me vooral veel energie en het geeft me vaak het gevoel me beter voor te moeten doen dan ik werkelijk ben.

Hoewel ik af en toe een festival echt nog wel kan waarderen merk ik dat ik o.a. familie bezoeken, feesten en drukte in de stad/winkels zo veel mogelijk vermijd. Als ik iets met iemand afspreek is dat vaak één op één, op die manier kan ik me ook beter focussen op de ander zonder continu afgeleid te worden en kan ik mijn energie beter bewaken.

4. Ik ben veel rustiger geworden

Als kind was ik altijd druk in de weer, zowel fysiek als met verbaal. Stil zitten kon ik niet, daar werd ik vooral heel erg vervelend van. Ook praten deed ik bijna continu. Nu ben ik qua gedrag veel rustiger en kan ik prima een moment niets doen. Praten kan ik nog steeds veel maar dit is vooral als ik ergens heel enthousiast over ben, haha.

“Hoewel fibromyalgie me dus als persoon wel veranderd heeft, is lang niet iedere verandering slecht of negatief.

Ook in positieve zin ben ik veel veranderd en dat had ik stiekem niet willen missen.”

5. Van pessimist ben ik gegroeid naar optimist

Eigenlijk is het een raar contrast: voordat ik ziek werd was ik negatiever dan daarna. En dat terwijl fibromyalgie mijn leven nou niet per se leuker heeft gemaakt. 😉

Toch heeft fibromyalgie me wel in laten zien dat positiviteit me verder gaat brengen dan negativiteit. Ik kan wel blijven hangen in wat er fout gaat, wat moeilijk is of hoe slecht ik het heb, maar dat brengt me niet verder. En daar ga ik me ook absoluut niet beter door voelen.

Wat me wel helpt is om dankbaar te zijn voor wat ik wel heb en kan, om leermomenten te zien in moeilijke situaties en lief te zijn voor mijn lichaam. Positiviteit maakt je leven echt een stuk fijner!

Ook interessant: 5 succesvolle tips om stress en negativiteit los te laten >>

Foto: Fotografie Angelien Rijpers

6. Mijn kijk op en manier van eten

Vroeger leefde ik letterlijk van eetmoment naar eetmoment. Bij het ontbijt vroeg ik hoe laat we koffie gingen drinken, na de koffie vroeg ik hoe laat we gingen eten en daarna.. Je snapt het wel ;).

Daarnaast was ik dol op suiker en at ik graag, vaak en veel. Ik was ook niet de smalste en hoewel ik veel heb geprobeerd om ‘gezond’ te eten en af te vallen lukte het me niet.

Totdat een therapeut me vertelde hoe veel invloed voeding heeft op pijnklachten en het energieniveau. Sinds dien ben ik suiker ben ik helemaal gaan schrappen, bewerkte producten eet ik nog maar zelden en ‘nee’ zeggen tegen eten is geen opgave meer voor me.

Ik merk dat het zorgt voor meer energie, verlichting van pijnklachten en dat ik daardoor lekkerder in m’n vel zit. Daarnaast ben ik (eindelijk ;)) 15 kg afgevallen waardoor ik nu op goed gewicht zit. Mooi meegenomen!

Wil jij ook positiever in het leven staan ondanks fibromyalgie? Download mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven mét fibromyalgie >>

7. Ik denk vaker in oplossingen

Doordat ik ziek werd moest ik wel praktischer en in oplossingen leren denken, je komt nou eenmaal in situaties zijn die niet altijd even handig zijn. Of er worden dingen verwacht die in eerste instantie niet mogelijk lijken.

Een paar jaar geleden was ik snel ten einde raad en wist ik mezelf niet altijd te redden. Ondertussen heb ik wel bepaalde trucjes die me helpen, praktische dingen waardoor het voor mij net wat gemakkelijker wordt.

Als ik nu in een lastige situatie kom omdat ik mezelf overschat heb weet ik me sneller te redden, dat is heel fijn.

Positieve veranderingen en veel leermomenten

Hoewel fibromyalgie dus wel wat persoonlijkheidsveranderingen teweeg heeft gebracht, is lang niet iedere verandering slecht of negatief. Ook in positieve zin ben ik veel veranderd en dat had ik stiekem niet willen missen. Want naast dat ik door fibromyalgie veranderd ben, heb ik er ook heel veel van mogen leren! En daar ben ik heel erg dankbaar voor.

Lees ook:

 

Merk jij dat je veranderd bent als persoon door fibromyalgie? Waar merk jij dit aan? Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie