Om maar meteen eerlijk te beginnen: als kind was ik een echte pessimist. Ik was behoorlijk negatief, zag overal problemen, stond zwaar in het leven en kon enorm blijven hangen in vervelende situaties. Mijn ouders noemde me dan ook wel ‘Nelleke’, mijn oma heette Nel en zoals je al verwacht: die was net zo pessimistisch ;). Ik ben dus echt wel het levende bewijs dat je van pessimist kunt veranderen naar optimist. Dat je positief denken kunt leren en dat het echt mogelijk is om je mindset te verbeteren. Jep. Mij is het ook gelukt, dus jou lukt het ook! Ik deel graag wat tips met je die me in dit proces hebben geholpen.
Positief denken: ook jij kunt het leren dankzij deze 7 tips!
Positief denken is echt iets wat mijn leven heeft verandert. Toen ik net de diagnose fibromyalgie had en ik nog enorm negatief in het leven stond, was ik vaak boos en gefrustreerd. Ik was boos dat mij dit moest overkomen, ik haatte mijn lichaam omdat het niet deed wat ik wilde, ik vroeg me af ‘waarom ik?’, ik was boos op artsen en therapeuten die me niet konden helpen. Kortom: ik was boos. Erg boos.
Juist het veranderen van mijn mindset heeft mij geholpen om het acceptatieproces beter door te komen. Het gaf me inzichten, liet me anders naar de situatie kijken en hielp me om me niet continu slachtoffer van het leven te voelen.
Het is dus echt mogelijk om jezelf te leren om positiever te denken en je mindset te veranderen. Mij is het ook gelukt, graag deel ik tips met je die jij ook kunt toepassen om positief te leren denken.
Wat positief leven precies inhoudt, leg ik je uit in deze video uit 2017.
1. Word je bewust van jouw manier van denken
Om je mindset te verbeteren is het belangrijk om je eerst bewust te worden van jouw manier van denken. Hoe reageer jij in lastige situatie? Hoe denk je over jezelf? Wat is jouw eerste gedachten als er wat mis gaat?
Als je vaak negatief over jezelf denkt of in lastige situaties meteen denkt: “dat heb ik weer!”, “bij mij gaat ook altijd alles mis”, “sjonge jonge dit kan er ook nog wel bij..” kun je stellen dat je best negatief denkt.
Wanneer jij juist degene bent die al gauw denkt: “ah balen dat dit gebeurt, hoe kan ik het oplossen? of wat kan ik hiervan leren?” Dan ben je lekker optimistisch en laat je je niet leiden door lastige situaties.
Door je bewust te zijn van jouw manier van denken is het ook makkelijker om dit te veranderen. Je zult namelijk veel sneller opmerken wanneer je (weer) negatief denkt over jezelf of een situatie waar je inzit.
2. Positief denken = denken in mogelijkheden
Als je je mindset wil verbeteren en positief wil leren denken, is denken in mogelijkheden een fijne skill. Het helpt je namelijk om een situatie in perspectief te plaatsen. Om verder te denken en oplossingen te zoeken. Precies waar vrijwel elke optimist goed in is.
Wanneer je een tegenslag hebt, je hebt mentaal of fysiek je dag niet of het loopt niet zoals je wil: leg je er dan niet meteen bij neer. Probeer juist te kijke naar hoe je het kunt oplossen of hoe je het fijner kunt maken voor jezelf.
Als het niet gaat op de manier zoals jij graag wil: welke middenweg is er dan zodat je het tóch kunt bereiken maar dan op een andere manier?
Als je een tegenslag hebt of er gaat wat mis: hoe kun je het oplossen zodat de situatie zich sneller herstelt? Wanneer je een minder goede dag hebt: wat kun je doen om het voor jezelf zo fijn mogelijk te maken?
Deze manier van denken helpt je om niet in de ellende te blijven hangen, maar mogelijkheden te zoeken die de situatie kunnen verbeteren.
Lees ook: Denken in mogelijkheden: zo breng je het in de praktijk! >>
3. Ken de wet van Murphy
“De wet van Murphy, toegeschreven aan Edward A. Murphy (1918–1990), luidt “if there’s any way they can do it wrong, they will” (als er een manier is waarop ze het verkeerd kunnen doen, zullen ze dat ook doen) of ook wel “Anything that can go wrong, will go wrong” (alles wat fout kan gaan, zal fout gaan).” Aldus Wikipedia.
Je kent het wel: je wordt wakker maar voelt dat je niet uitgeslapen bent en je hebt een ochtendhumeur. Eenmaal beneden stoot je je kop koffie om waardoor je uiteraard nog meer frustratie voelt. Wanneer je onderweg naar je werk gaat, staat het hele verkeer vast. Dit kan er óók nog wel bij. En als je dan eenmaal op je werk aankomt, ben je je telefoon vergeten. Ja hoor…
Je zit dan in een negatieve spiraal en anything that can go wrong, will go wrong. Het is belangrijk om meteen op te merken wanneer je in een negatieve vibe zit, zodat je deze zo snel mogelijk kunt doorbreken. Even rustig gaan zitten, een paar keer diep ademhalen en tot jezelf komen.
Onthoud: jij hebt de regie, laat je niet leiden door negativiteit. Herpak jezelf en maak er alsnog een fantastische dag van.
4. Tegenslagen zijn leermomenten
Tegenslagen kun je niet voorkomen, maar je kunt wel positief leren denken en anders met tegenslagen omgaan! Als jij een positieve mindset hebt kun je ook beter met tegenslagen omgaan. Wat mij geholpen heeft is om tegenslagen te zien als leermomenten: wat kan ik hier voor mezelf uithalen? Wat leert dit me? Hoe kan ik het de volgende keer anders doen?
Lange tijd in een tegenslag blijven hangen helpt niet om het minder vervelend te maken. Gaan kijken wat je ervan kunt leren of wat je kunt doen om de situatie makkelijker te maken wel!
Als pessimist zou ik dagen, al dan niet weken, in zo’n moeilijke situatie kunnen blijven hangen. Het zou echt aan me vreten en veel energie opeisen. Tegenwoordig kan ik alsnog wel balen (is ook niet erg), maar lukt het me makkelijker om de draad weer op te pakken. En dat scheelt me een heleboel verloren energie!
Meer hierover: Omgaan met tegenslagen: 9 Tips die jou hierbij gaan helpen! >>
5. Positief denken dankzij affirmaties
Affirmaties zijn positieve spreuken die je tot nieuwe inzichten kunnen brengen. Je kunt de teksten in je huis hangen, zodat je er vaak aan herinnerd wordt.
Denk aan uitspraken als: ik ben goed zoals ik ben, ik mag keuzes maken die voor mij het beste zijn, er komt altijd op mijn pad wat ik nodig heb, ik ben altijd op de juiste tijd op de juiste plek etc.
Affirmaties helpen je om je mindset te veranderen en positief te leren denken. Want hoe vaker jij zulke fijne, positieve teksten leest, hoe meer jij zult geloven dat het waarheid is. Als iemand continu tegen je zegt dat je er slecht uit ziet, zul je dat gaan geloven.
Dit geldt ook zo als iemand (jijzelf!) tegen jezelf zegt dat jij er wél goed uitziet. Zo werken affirmaties.
Juist door regelmatig te herhalen dat jij het wel kunt, dat je vertrouwen hebt in jezelf etc. zul je ook steeds meer vertrouwen in jezelf krijgen en geloven dat je het kunt.
6. Oefen met dankbaarheid en verander je mindset
Het wordt vaak benoemd en dat is ook niet voor niets: dankbaarheid uiten is belangrijk. We nemen veel voor lief en zien vaak dingen als vanzelfsprekend. Toch is het juist heel goed om vaker stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld:
- Een dak boven je hoofd en warm, stromend water
- Elke dag lekker eten in huis waarmee je jezelf kunt voeden
- Jouw lichaam die je in leven houdt
- Lieve vrienden en familie om je heen
- Je hond of kat die spontaan bij je op schoot is komen zitten
Elke dag is er wel iets om dankbaar voor te zijn, hoe groot of klein ook. Probeer hier wat vaker op te focussen. Hoe meer jij je focust op positieve dingen waarvoor je dankbaar bent, hoe meer je die dingen zult gaan waarderen. En daarbij: je zult steeds dankbaarder zijn voor grote en kleine dingen in jouw leven. Het maakt je echt een rijker mens!
Tip: Deze gratitude planner (5 euro) is een fijne tool om te oefenen met dankbaarheid!
Lees ook: Dankbaarheid: 3 Tips om er een gewoonte van te maken >>
7. Neem de regie over jouw leven
Pessimisten zijn nooit schuldig: het overkomt ze allemaal en in veel gevallen zijn ze het slachtoffer. Terwijl optimisten juist de regie nemen over het leven. En dát is waar hun kracht ligt. Het is niet makkelijk om de regie te nemen over je leven en te realiseren dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven. Maar het helpt je wel om fijner door het leven te gaan.
Want als jij de regie hebt, kun je zelf dus ook de situatie veranderen, dingen oplossen of het anders doen. Je neemt de verantwoordelijkheid voor jouw geluk, jouw gemoedstoestand en wat er gebeurt in je leven.
Positief denken helpt je om niet weg te zakken in ellende en je slachtoffer van het leven te voelen. Het helpt je om je hoofd boven water te houden en te doen wat nodig is om je beter te voelen of de situatie aan te pakken.
Nogmaals: echt niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk is het zo veel fijner dan continu maar te verkondigen dat jij er niets aan kunt doen. Want vaak kun je dat wel. En áls je dat dan doet, ben je ook sneller weer uit die vervelende situatie. Yes!
Want weet je: je kunt boos in de regen lopen, maar daar wordt de regen niet minder van. Wat je ook kunt doen is dansen in de regen en ervan genieten. De situatie is hetzelfde, maar de manier hoe je er mee omgaat is aan jou!
Jij kunt leren om positief te denken
Je mindset veranderen is niet van de één op de andere dag gerealiseerd. Dit heeft tijd nodig. Geef jezelf dus ook die tijd om te leren positief te denken. Het is een heel proces en verloopt met vallen en opstaan, blijf vooral doorzetten en blijf vertrouwen houden dat jij dit kunt. Want als je nu al zegt ‘dat kan ik toch niet’ is de kans héél groot dat het je inderdaad niet lukt. 😉
Dus.. repeat after me: “Ik kan positief denken en sta optimistisch in het leven. Ik heb een positieve mindset en groei elke dag. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mezelf kan ontwikkelen!”
P.S. Merk jij nou dat je positief denken lastig vindt omdat je nog midden in het acceptatieproces zit? Begrijpelijk. Woede en boosheid is ook een fase van het acceptatieproces en daarbij: het is dus logisch als je er doorheen zit.
Mijn eBook Challenge Accepted! helpt je om het acceptatieproces beter door te komen: het stat vol handige informatie, praktische tips en oefeningen en ervaringskennis. Doe er je voordeel mee!
Lukt het jou om positief te denken en heb jij je mindset kunnen veranderen? Laat in een reactie weten wat jouw beste tip is!
Lees verder!
- Al je emoties mogen er zijn: 6 Tips om je emoties te uiten >>
- Minder moeten van mezelf: 3 Belangrijke lessen die ik erdoor leerde >>
- Fibromyalgie & een slechte dag: Zo ga ik er mee om >>