5 Redenen waarom acceptatie een onmisbare sleutel is

Een tijdje terug had ik een live sessie voor het FibromyalgieBlog Membership waarin het over acceptatie ging. Eén van de members zei: “maar jouw klachten zijn enorm verminderd toch? Waarom zou ik mijn situatie dan accepteren, ik ga liever ook aan de slag met wat mijn klachten kan verminderen!”

Een begrijpelijke en logische reactie. Het ding is alleen: ik heb mijn klachten door fibromyalgie pas kunnen verminderen nadat ik door het acceptatieproces heen ben gegaan. Het stukje acceptatie is noodzakelijk om verder te kunnen komen. Hoe dat precies zit, dat leg ik je in deze blog helemaal uit.

Acceptatie, leren leven met.. waarom is het zo belangrijk?

Of je het nou acceptatie noemt, liever praat over leren leven met fibromyalgie of ermee leren dealen. Het komt allemaal op hetzelfde neer, namelijk: fibromyalgie een plekje geven in jouw leven zonder er weerstand tegen te bieden.

Een lastig proces, want je wíl helemaal geen pijnklachten of vermoeidheid dus tuurlijk ga je ertegen vechten. Het vervelende is alleen: het werkt niet. Juist dat gevecht tegen jezelf, maakt de situatie alleen maar moeilijker. Precies daarom is acceptatie zo’n belangrijke sleutel. Waarom precies? Ik leg het je uit!

5 Redenen waarom acceptatie een onmisbare sleutel is

In onderstaande redenen leg ik je uit waarom acceptatie een onmisbare sleutel is in jouw proces. Want echt: als jij, net als ik, je klachten wil verminderen, je leven wil inrichten op een manier die bij je past en beter voor jezelf wil zorgen.. het begint allemaal bij acceptatie.

En dit is waarom.

1. Je kunt je oude leven pas loslaten als je kunt accepteren hoe het nu is

Zolang je nog weerstand biedt tegenover je klachten, boos bent op je lichaam, aan het vechten bent tegen jezelf en niet kunt accepteren hoe je situatie nu is, kun je niet vooruit.

Wat er gebeurt is dat je vast hangt in boosheid en frustratie en het enige wat je wil is terug naar je oude leven vóórdat je fibromyalgie had. Je wil zo graag terug, dat je niet vooruit kunt kijken.

Pas wanneer je je klachten kunt accepteren en rust kunt vinden in de situatie, met als gevolg dat je je oude leven kunt loslaten, komt er ruimte om vooruit te kijken.

2. Verandering is pas mogelijk vanuit acceptatie

Je wil natuurlijk verandering: je wil aan het eind van de dag nog energie hebben, leuke dingen kunnen doen zonder daarna helemaal kapot te zijn. Je wil je niet telkens ziek hoeven melden van werk, afspraken afzeggen of in gevecht zijn met jezelf.

Maar wanneer je jouw klachten nog niet kunt accepteren is het heel moeilijk om verandering te realiseren. Dit komt doordat je nog vol in weerstand, ontkenning en boosheid zit. Vanuit deze staat van zijn is het heel moeilijk om echt in positieve zin dingen te veranderen.

Daarbij: toen iemand tegen mij zei dat ik misschien mijn leefstijl moest veranderen, of aan mijn trauma’s moest werken, werd ik daar heel boos om. Want ik was ervan overtuigd dat dat écht niet zou helpen. Er moest gewoon een arts of therapeut zijn die me beter kon maken!!

Als je je klachten nog niet kunt accepteren ben je heel erg op zoek naar hulp buiten jezelf: anderen moeten jou beter kunnen maken.

Terwijl je vanuit acceptatie veel meer van binnenuit kunt gaan kijken wat jij nodig hebt. En leert kijken naar wat je zélf kunt doen om verandering te realiseren. Niet vanuit boosheid, maar vanuit zelfcompassie.

3. Rust, balans, zelfacceptatie: het begint met acceptatie

Als je je klachten wil verminderen zul je in een bepaalde staat van rust en balans moeten komen. Want vanuit deze staat kun je vanuit compassie kijken wat jij kunt doen om jouw leven aangenamer te maken.

Als je nog tegen jezelf aan het vechten bent en veel boosheid ervaart, is balans en rust ver te zoeken.

Zorg er dus eerst voor dat je door het acceptatieproces heen bent en je rust kunt vinden in de situatie. Als je oké kunt zijn met hoe het is, zul je vanzelf ook meer rust en balans gaan ervaren.

En vanuit deze staat kun je ook beter gaan kijken naar wat jou helpt om je beter te voelen.

4. Klachten kunnen pas verminderen pas als je stopt met vechten

Wanneer je de situatie nog altijd ontkent, boos bent op je lichaam en aan het vechten bent tegen de klachten, kun je niet verwachten dat je klachten gaan afnemen.

Want vanuit een staat van boosheid en frustratie, waarin je figuurlijk tegen je lichaam aan het schoppen bent, kun je niet verwachten dat je klachten verminderen.

Je klachten kunnen pas verminderen wanneer jij je ontspannen en rustig voelt. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en je lichaam met liefde behandelt.

En dit, dat stukje liefde en compassie, kun je weer ontwikkelen vanuit acceptatie.

5. Je kunt pas realistisch en vanuit liefde naar de situatie kijken vanuit acceptatie

Je komt in een compleet andere staat van zijn als je jouw klachten kunt accepteren. Want als jij oké kunt zijn met de situatie, hoe vervelend deze ook is, valt de weerstand en zwaarte er vanaf.

Het helpt je realiseren dat de situatie misschien niet de allerfijnste is, maar het ís momenteel niet anders. Je kunt dus maar beter leren om het beste van de situatie te maken zoals deze nu is.

Blijven vechten tegen jezelf, de situatie ontkennen, boos zijn vanwege je klachten: het is begrijpelijk, maar niet realistisch. Ontkennen dat je deze klachten hebt, tovert ze helaas niet ineens weg.

Juist wanneer je leert inzien dat dit nu de realiteit is en dat je hier het beste van mag maken, kun je realistisch en uiteindelijk vanuit liefde naar de situatie kijken. Waarna je stapje voor stapje richting verandering kunt bewegen doordat je keuzes maakt die voor jou het beste zijn.

Hoe kun je vanuit acceptatie je klachten verminderen?

Het zit zo: op het moment dat jij de weerstand kunt loslaten en oké kunt zijn met hoe het nu is, kun je ook gaan kijken naar wat anders kan.

Kan ik mijn leefstijl veranderen? Hoe zit het met mijn mindset, is daar winst te behalen? Heb ik trauma’s die opgelost mogen worden? Hoe denk ik over mezelf? Lukt het me om mijn grenzen aan te geven? Vraag ik hulp als dat nodig is?

Vanuit acceptatie kun je naar al deze onderwerpen gaan kijken. Vanuit rust, vanuit weten dat dit is wat je echt verder gaat helpen.

Als jij uiteindelijk met jezelf aan de slag gaat en jouw leven gaat inrichten op een manier die bij jou én je lichaam past, is de kans op vermindering van pijn en vermoeidheid groot.

Zo is het bij mij ook gegaan: inmiddels heb ik mijn klachten met 75% verminderd en alles is begonnen bij acceptatie.

Ook jij kunt aan de slag met het acceptatieproces

Vind jij het acceptatieproces maar ingewikkeld of weet je niet precies hoe dit proces eruit ziet? In mijn GRATIS eBook De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd deel ik er alles over! Je download ‘m hier!

Dit gratis eBook is een fijn begin om beter te leren begrijpen hoe acceptatie precies werkt, door welke fases je gaat en wat je zelf kunt doen per fase om er makkelijker doorheen te komen.

Acceptatie, leren leven met fibromyalgie of hoe je het ook wil noemen: het is een ingewikkeld proces. Maar na 14 jaar kan ik wel zeggen dat dit echt een onmisbare sleutel is in de reis naar verbetering!

Begin met begrijpen hoe dit proces werkt door het gratis eBook te downloaden.

Hoe ga jij om met acceptatie? Lukt het je om door dit proces heen te komen of vind je het allemaal maar lastig? Deel erover in een reactie!


Deze blogs zijn ook interessant:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN