7 Redenen waarom hulp vragen zo moeilijk is (+ fijne tips!)

Als je een chronische ziekte zoals fibromyalgie hebt word je er al gauw mee geconfronteerd dat je niet alles zelf kunt doen. Hulp vragen wordt dan steeds belangrijker maar tegelijkertijd kan dit een hele opgaven zijn. Waarom hulp vragen moeilijk is deel ik vandaag met je, ik geef je ook per punt een handige tip om het makkelijker te maken voor jezelf. Want hoe moeilijk het ook is, hulp vragen is enorm belangrijk.

Vind jij hulp vragen moeilijk? Dan is deze blog voor jou geschreven!

Fibromyalgie & hulp vragen: ik heb het ook lang lastig gevonden

Persoonlijk heb ik heel lang, heel veel moeite gehad met het vragen van hulp. Ik ben iemand die alles zelf wil doen, ik ben een doorzetter en ik ben graag onafhankelijk.

Hierdoor heb ik heel lang (te lang) dingen zelf gedaan terwijl dit vaak te zwaar voor me was, maar hulp vragen, ho maar. In de afgelopen jaren heb ik mogen leren dat hulp vragen oké is, dat dit niet zwak of stom is, maar me juist krachtig maakt. Ook heb ik mogen ervaren dat degene aan wie ik hulp vraag zich meestal niet belemmerd voelt, maar juist blij is om me hulp te kunnen bieden.

Hulp vragen vond ik moeilijk en het gevolg was dat ik mezelf vaak flink overbelaste wat zich resulteerde in veel pijn, frustratie en verdriet. Later heeft dit er zelfs aan bijgedragen dat ik in een burn-out terecht kwam. Vanaf dat moment wist ik: dit moet anders. Zoetjes aan heb ik geleerd om hulp te vragen en nu gaat het me eigenlijk heel makkelijk af.

Het fijne is dat ik hierdoor merk dat ik mijn grens minder vaak over ga, niet meer dagelijks extreme pijn uitschieters heb en mijn energie beter kan bewaken.

Hulp vragen, wanneer doe ik dat?

Als het gaat om hulp vragen hoeft het niet altijd om extreme dingen te gaan. Persoonlijk vraag ik bij meerdere zaken om hulp en vaak zijn dit simpele, alledaagse dingen. Maar het is voor mij wel genoeg om niet overbelast te raken.

  • Boodschappen doen: vaak laten we deze thuis bezorgen maar wanneer we snel iets moeten hebben gaat mijn vriend de winkel in.
  • Het huishouden: mijn vriend heeft de taak om te stofzuigen en helpt me altijd met het opmaken van het bed. Ook helpt hij met poetsen als het voor mij even niet haalbaar is.
  • Eten koken: dit doen mijn vriend en ik vaak samen.
  • Auto rijden: als ik met anderen iets ga doen waar we met de auto naartoe moeten, vraag ik vaak of de ander wil rijden. Zo’n dagje weg kost me al veel energie, wat ik dus deels kan besparen door niet te hoeven rijden.
  • Spullen dragen: wanneer ik met iemand de stad in ga vraag ik bij zware spullen of de ander die wil dragen (soms wordt het me door vrienden, familie of mijn vriend al aangeboden, wat ik súper erg waardeer!).

Wat het ook is, groot of klein, als jij voelt dat je wel wat hulp kunt gebruiken, probeer dit dan ook aan te geven. Het mag, er is helemaal niets mis met hulp vragen. Hoewel ik dondersgoed weet dat hulp vragen soms erg moeilijk is, heb ik ook mogen leren wat het oplevert.

Onderstaande tips hebben mij ook geholpen om minder moeite te hebben met hulp vragen en daarom wil ik ze ook met jou delen.

7 Redenen waarom hulp vragen moeilijk is + fijne tips die je helpen om het wél te doen

Ik deel graag met je waarom hulp vragen zo moeilijk is. Want soms kan het al enorm helpen om te weten waar iets vandaan komt. Tegelijkertijd geef ik bij iedere reden ook een tip die je kan helpen om een situatie anders te bekijken of het in het vervolg anders aan te pakken.

Ik hoop namelijk oprecht dat deze blog jou mag helpen om vaker om hulp te vragen en hier ook oké mee te zijn. Want dat zorgt voor meer rust, minder pijn en meer energie en dat is precies wat ik je met liefde gun.

1. Hulp vragen is confronterend

Ten eerste is hulp vragen moeilijk omdat het confronterend is en confrontaties kunnen best pijnlijk zijn. Je wordt geconfronteerd met het feit dat het je niet alleen lukt. Dat je niet meer zo veel kunt doen dan voorheen, en dat is lastig. Want je wíl niet dat het nodig is om hulp te vragen, je wil gewoon alles zelf kunnen doen zoals je misschien altijd gedaan hebt.

Hoewel de confrontatie pijnlijk kan zijn, is het belangrijk om ondanks dat, tóch om hulp te vragen als het nodig is. En ja, je mag hier boos of verdrietig om zijn. Laat dat gevoel er ook zeker zijn.

Weet dat ook dit een leerproces is en dat elke keer dat jij wél hulp vraagt, het makkelijker maakt om dit in het vervolg weer te doen.

2. Je wil gewoon alles zelf doen

Tja, wat moet ik hier nog meer over zeggen? Je wil natuurlijk gewoon alles zelf doen en ook kúnnen doen. Toegeven aan het feit dat dit niet gaat is niet makkelijk waardoor hulp vragen erg moeilijk kan zijn.

Weet dat je niet alles alleen hoeft te doen en dat je de controle soms best even los mag laten. Hoewel ik begrijp dat je liever alles alleen doet en geen hulp nodig wil hebben, is hulp vragen soms het beste wat je kunt doen. Het begint allemaal met dit zelf te accepteren.

Lees ook: Waarom mensen met fibromyalgie alles zelf willen doen >>

3. Angst om een ander te belasten

Heeft een ander wel tijd om me te helpen? Moet ik nu alwéér zijn of haar hulp vragen? De ander zal wel gek van me worden.. Allemaal gedachten die op kunnen spelen als je hulp wil vragen. Je bent bang om de ander te belasten dus vraagt maar niets. Met als gevolg dat jij meer klachten hebt omdat hetgeen wat je moest doen eigenlijk te zwaar was.

De ander heeft, net zoals jij, altijd het recht om ‘nee’ te zeggen. Je hoeft dus niet bang zijn om de ander te belasten; het is aan de ander om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen op jouw hulpvraag. Dat is de verantwoording van degene die de vraag krijgt.

hulp vragen moeilijk

4. Het voelt als falen

Hulp vragen kan voelen als falen omdat je realiseert dat het je niet alleen lukt terwijl jij vindt dat je het wél alleen zou moeten kunnen. Hulp vragen kan zorgen voor een gevoel van zwakte, falen of teleurstelling in jezelf.

Onthoud dat hulp vragen juist enorm krachtig is. Toe durven geven dat je het niet alleen kunt is niet makkelijk, maar je dóét het wel, en daar mag je trots op zijn. Dus in plaats van teleurgesteld te zijn, geef jezelf de volgende keer eens een compliment als je hulp vraagt! Je bent goed bezig!

5. De angst wat anderen van je zullen denken

“Wat denkt X wel niet als ik vraag om hulp?”, “Ze denken vast dat ik helemaal niets alleen kan..”. Hulp vragen voelt soms moeilijk omdat je bang bent wat anderen van je zullen denken. Misschien heb je het idee dat ze je anders gaan bekijken nu je niet alles meer zelf kunt doen.

“Wat je denkt dat anderen denken, denk je zelf.”

Een mooie quote die hier perfect bij aansluit. Je weet niet wat anderen denken, dit is enkel jouw invulling. Wanneer jij zelf kunt erkennen dat hulp vragen oké is, zul je ook niet meer zo’n angst ervaren voor wat anderen denken.

Daarbij: het is niet belangrijk wat een ander vindt, het belangrijkste is dat jij jezelf niet overvraagt en hulp vraagt als dat nodig is. Niets mis mee!

Meer hierover lees je in de blog: Heb meer schijt aan andermans mening (voor je eigen bestwil) >>

6. Je voelt je afhankelijk

We leven in een maatschappij waarin alles mogelijk is, je jezelf moet redden en onafhankelijkheid belangrijk is. Dit maakt het vragen om hulp niet makkelijker. Het gevoel dat je afhankelijk bent van anderen is een lastig iets om te accepteren. Je wíl niet afhankelijk (hoeven) zijn.

Het is prima om grotendeels onafhankelijk te willen zijn, maar wanneer het echt niet lukt is er ook niets mis met hulp vragen. Iedereen heeft wel eens hulp nodig!

7. Je hebt het altijd zelf gekund

Ook hier komt de confrontatie weer om de hoek kijken; wanneer je hulp moet vragen bij dingen die je altijd zelf hebt gekund kun je pijnlijk geconfronteerd worden. Juist omdat je het altijd zelf gedaan hebt, wil je dat nu ook gewoon blijven doen. 

Dit is logisch, maar belangrijk hierbij is om te realiseren dat je situatie veranderd is. Je bent niet meer wie je voorheen was, je kunt mogelijk niet meer wat je voorheen wel kon doen en je zit nu in een totaal andere situatie.

Probeer om los te laten hoe het was en te kijken naar hoe je jouw situatie zoals ‘ie nu is zo prettig mogelijk kunt maken. Hulp vragen is hierbij een belangrijke pijler.

Hulp vragen moeilijk? Onthoud dit:

  • De ander is waarschijnlijk blij om te helpen. Hulp bieden geeft voldoening!
  • De verantwoording om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen ligt bij de ander. Jij mag het altijd vragen.
  • Het is oké om niet alles zelf te kunnen, je hóéft ook niet alles zelf te kunnen!
  • Hulp vragen helpt je om jezelf te begrenzen.

Het is prima om je buurvrouw te vragen 1x per week de hond uit te laten, vaker beroep te doen op je ouders om je kind op te vangen, je partner te betrekken in het huishouden en collega’s om ondersteuning te vragen. Het is oké, echt.

Hulp vragen is juist iets wat je verder gaat brengen

Hoe moeilijk hulp vragen ook is, uiteindelijk gaat dit je alleen maar verder brengen. Het helpt je om je grenzen beter te bewaken, minder energie (onnodig) te verliezen en pijnklachten beperken. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat je zelfverzekerder wordt, controle beter leert loslaten en milder te zijn voor jezelf.

Ook aan mij mag je hulp vragen als je vastloopt bij zulke onderwerpen of in de omgang met fibromyalgie in z’n algemeen. Ik kan je helpen middels:

Ik help je graag verder om de regie over jouw leven terug te krijgen, om meer uit jezelf te halen en stappen richting jouw doel te zetten.

Lukt het jou om hulp te vragen als dat nodig is? Hoe pak jij het aan?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie