Als je mijn socials in de gaten houdt weet je dat ik naar Portugal ben verhuist. (Over het hele emigreren met fibromyalgie heb ik een losse blog geschreven dus lees die vooral). Maar het verhuizen betekent ook: lang reizen. Want hoewel je met het vliegtuig maar 2 uurtjes onderweg bent, kiezen wij ervoor om met de auto te gaan, en dat is een flinke rit. Reizen met fibromyalgie kan lastig zijn, in deze blog deel ik specifiek over lange autoritten en wat mij (en jullie! Want ik heb input gevraagd) geholpen heeft.
9 Dingen die Helpen om Reizen met Fibromyalgie Aangenamer te Maken
Nadat we al meermaals van Nederland naar Portugal zijn gereden kun je wel stellen dat ik het één en ander geprobeerd heb om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken.
Onderstaande 9 dingen helpen me om een lange autorit beter door te komen.
1. Afspraken maken over wie wanneer rijdt
Omdat we ritten hadden van 8 uur per dag was het voor Youri ook fijn als hij af en toe afgelost werd en even niet hoefde te focussen. Vooraf spraken we al af wie er wanneer zou rijden. Omdat ik ’s morgens de meeste energie heb en me het best voel, reed ik vaak ’s morgens 2 uurtjes en hij de rest van de rit.
Wanneer we echt een lange dag voor de boeg hadden was het fijner als hij ’s middags werd afgewisseld dus zorgde we ervoor dat we rond de lunch even zouden wisselen zodat ik Youri kon aflossen.
Als het voor hem goed te doen was reed hij de hele rit van die dag. Doordat ik wist wanneer ik zou ‘moeten’ rijden kon ik er ook rekening mee houden en erop in spelen.
We kijken trouwens niet alleen naar de tijd, maar ook naar het deel van de route. Youri rijdt veelal de drukkere stukken en ik de stukken die lekker rustig zijn, zoals velen kilometers over een niet zo drukke snelweg.
2. Fijn zittende kleding
Als ik iets vervelend vind, is het als een labeltje van een shirt zit te kriebelen of een broek te strak om mijn buik zit als ik lang moet zitten. Reizen met fibromyalgie wordt voor mij dus wat makkelijker door lekker comfortabele kleding te dragen.
Misschien too much information maar ik weet zeker dat ik niet de enige ben en wie weet heb je er wat aan: ik draag in de auto ook altijd een onderbroek in plaats van een string. Geeft net wat meer comfort. Én ik draag geen BH, te veel prikkels.
Wat draag ik dan wel? Dat is vrijwel altijd een trainingsbroek en een hemdje met een shirt of trui erover. Lekker losse kleding van fijne stof waarin ik me comfortabel voel. Onderweg draag ik ook altijd sloffen in plaats van schoenen.
3. Reizen met fibromyalgie: Maak zitten comfortabel
Voor mij is het fijn als de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achter stond zodat ik lekker veel beenruimte heb. Daarnaast gebruik ik een nekkussen om mijn nek en hoofd te ontlasten.
Er kwamen meerdere tips binnen als het gaat om lekker comfortabel in de auto zitten:
- Je stoel af en toe verzetten zodat je jezelf telkens op een andere manier belast
- Een orthopedisch zitkussen voor op de stoel waar je comfortabeler op zit
- Als je dat in de auto hebt: stoelverwarming aan. Heb je dat niet? Dan kun je voor een paar tientjes een stoelverwarmer kopen die je kunt gebruiken in de auto.
- Achterin zitten zodat je minder prikkels hebt van het toekomende verkeer
- Dekentje over je schoot als je lang stil zit, zo blijven de spieren in je benen lekker warm
- Een aambeienkussen kan blijkbaar ook fijn zijn
Kijk dus vooral naar wat jij fijn vindt en wat het voor jou comfortabeler maakt om te reizen met fibromyalgie. Heb je aanvullingen? Deel ze vooral in een reactie onder deze blog!
4. Regelmatig stoppen (en bewegen)
Bij een lange autorit is het aan te raden om regelmatig te stoppen onderweg en deze momenten ook echt te gebruiken om even te bewegen.
Zelf ga ik altijd met Milo een stukje lopen op de plek waar we gestopt zijn en ik zorg dat ik altijd wat rek- en strekoefeningen doe en oefeningen voor mijn zenuwstelsel.
Door te bewegen en lekker te rekken en strekken komt er wat meer ruimte in je lichaam en wordt het allemaal weer wat losser wat positieve invloed kan hebben op de pijnklachten.
5. Luisterboek aan onderweg
Wat ik een fijn tijdverdrijf vind onderweg is luisteren naar een luisterboek.
Er zijn boeken die ik samen luister met Youri (we luisteren nu Blauwe Maandag van Nicci French) of ik luister een boek met oortjes in en maak ondertussen een puzzel of doe even mijn ogen dicht.
Leuke boeken die ik de laatste tijd geluisterd heb zijn:
- Als de Wolven Huilen – Kristin Hannah
- Ga als een Rivier – Shelley Read
- De Minibieb – Tessa Bickers
- De Camino – Anya Niewierra
- Mag ik je even lenen (deel 1) & Mag ik je even houden (deel 2) – Liselotte Schipper
👉🏼 Boeken luister ik via BookBeat, via mijn linkje kun je BookBeat 60 dagen gratis proberen (i.p.v. 30)!
Podcasts kunnen ook fijn zijn om te luisteren! Misschien heb je een onderwerp wat jij en degen waarmee je reist beiden in geïnteresseerd zijn en kun je er samen naar luisteren.
Of luister zelf naar de Leren Leven met Fibromyalgie Podcast, wordt je reis ineens een stuk leerzamer van 😉
6. Reizen met Fibromyalgie begint met ’s Morgens Rustig Opstarten
Wat niet mag ontbreken in dit lijstje is dat goede voorbereiding ’s morgens (of eigenlijk ’s avonds!) begint. Juist door ’s avonds al zo veel mogelijk voor te bereiden kun je in de ochtend tijd (en dus energie) besparen.
Daarnaast merk ik dat het mij helpt om reizen met fibromyalgie beter vol te houden als ik een rustige ochtend heb. Stel we willen om 8.00u ’s morgens aanrijden dan zet ik de wekker om 6.00u zodat ik ook echt de tijd heb om wakker te worden en op te staan.
Douchen doe ik dan ’s avond zodat ik daar ’s morgens geen tijd aan kwijt ben. Wat ik ’s morgens wel doe zijn deze dingen:
- Water drinken met keltisch zeezout (door het zout wordt het water beter opgenomen in de cellen).
- Zenuwstelseloefeningen waardoor ik lekker ontspannen ben en echt in mijn lijf kan zakken. Welke oefeningen ik precies doe deel ik in de Zenuwstelsel Regulatie Challenge in de club).
- Wandelen met Milo, dat is natuurlijk sowieso nodig voor hem maar voor mij is het ook fijn om even te kunnen wandelen en lekker in beweging te zijn.
- Een goed ontbijt eten zodat ik ook opgeladen de dag kan starten, voor mij is dat meestal twee plakken bananenbrood die ik even opwarm in de pan (warm ontbijten kost minder energie voor het lichaam).
- Eten klaarmaken voor onderweg zodat ik onderweg altijd iets kan eten als ik daar behoefte aan heb. Zeker omdat ik glutenvrij eet is het fijn om dit al klaar te hebben.
- Thee zetten voor onderweg zodat ik lekker iets warms kan drinken in de auto.
7. Hulpmiddelen voor onderweg
Daarnaast zorg ik dat ik hulpmiddelen in de auto heb liggen zoals het spijkerkussen die ik lekker in mijn nek kan leggen. Heerlijk om even wat ontspanning te kunnen ervaren.
Om prikkels te verminderen zorg ik dat ik altijd mijn zonnebril bij me in de buurt heb en mijn Calmer oordopjes in heb. De oordopjes zorgen ervoor dat het geluid beter je oren in komt waardoor ruis wordt weggenomen, hierdoor krijg je minder prikkels binnen.
Lees hier mijn Calmer oordopjes review.
Wat ook fijn kan zijn is een kleine infraroodlamp die je in de auto kunt gebruiken voor lekker wat warmte op je spieren. Dit stimuleert de bloedcirculatie en kan pijnlijke spieren wat verlichten.
Daarnaast zou je kunnen kijken naar een draadloos massageapparaat, of bijvoorbeeld een autostoel massageapparaat. Deze heeft de afmeting van een autostoel en kan dus je hele rug lekker masseren terwijl je in de auto zit.
8. Zorg voor vermaak
Naast het luisteren van boeken zorg ik altijd dat er nog meer vermaak is voor onderweg. Want wanneer ik lekker gefocust met iets bezig kan zijn is er minder ruimte om met de pijn bezig te zijn dus dat is altijd fijn. Dit zijn mijn favorieten:
- Lezen. Ik heb van mijn beste vriendin een eReader gekregen voordat we naar Portugal gingen en daar ben ik echt méga blij mee. Het is superfijn om onderweg meerdere boeken bij te kunnen hebben zonder al dat gewicht mee te hoeven schouwen. Ik heb deze eReader van Kobo. (Zie ook de foto hieronder hoe je je eReader heel handig neer kunt zetten!).
- Puzzelen vind ik ook heel fijn om te doen. Ik heb gewoon zo’n puzzelboek gekocht bij Kruitvat voordat we gingen waar allerlei verschillende puzzels instaan.
- Spelletjes op mijn Nintendo Switch, óók heel fijn vermaak voor onderweg!
Kijk vooral wat jij fijn vindt om te doen én makkelijk te doen is als je in de auto zit.
9. Pijnstillers als het echt niet anders kan
Zoals je wellicht weet ben ik geen groot fan van pijnstillers maar als het echt niet anders kan is het een fijne uitkomst. Als je zelf altijd veel pijn hebt kun je er eventueel voor kiezen om preventief pijnstillers te gebruiken. Zelf neem ik ze alleen als het echt niet anders kan.
Kijk hierin vooral wat voor jou helpend is en wat een lange autorit voor jou zo aangenaam mogelijk maakt.
Kijk hoe jij reizen met fibromyalgie fijner kunt maken
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat reizen met fibromyalgie zo aangenaam mogelijk is voor je. Er zullen altijd dingen zijn die niet helemaal lekker lopen (door pijn en vermoeidheid is dat nou eenmaal lastig!), maar je kunt wél onderzoeken wat het voor jou fijner maakt.
Neem vooral wat tips mee uit deze blog, kijk naar eventuele producten die jou ondersteuning kunnen bieden en vooral: wees mild voor jezelf.
Het is een hele onderneming om te reizen met fibromyalgie dus geef jezelf wat credits en wees niet te streng voor jezelf. Alles wat jou kan helpen mag je inzetten.
Je bent geen aansteller, je moet niet ‘gewoon even doorbijten’, je mag het juist zo comfortabel mogelijk maken voor jezelf.
Ik ben heel benieuwd of jij nog aanvullingen hebt om reizen met fibromyalgie (en dan in dit geval lange autoritten) zo aangenaam mogelijk te maken. Deel jouw tips, inzichten en adviezen vooral in een reactie, dat is super waardevol!
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Wanneer je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie over.