De relatie met je lichaam verbeteren: Deze 3 stappen gaan je helpen

Wil je de relatie met je lichaam verbeteren? Dan is deze blog voor jou geschreven. Als je lichaam niet functioneert zoals je zou willen, door fibromyalgie bijvoorbeeld, kan het zijn dat je geen goede relatie met je lijf hebt. Je bent vooral boos en gefrustreerd dat je lichaam niet optimaal functioneert. Je voelt weerstand, irritatie en vind het moeilijk om te doen wat je lichaam nodig heeft. Het enige wat je wil is dat klachten verdwijnen en je lichaam gewoon normaal kan functioneren zoals voordat je klachten kreeg. Herkenbaar? Lees dat even door, ik deel wat mij geholpen heeft om de relatie met mijn lichaam te verbeteren.

Waarom is de relatie met je lichaam verbeteren zo belangrijk?

Jarenlang heb ik vooral heel veel boosheid, frustratie en weerstand gevoeld tegenover mijn lichaam. Ik kan wel stellen dat ik mijn lichaam echt haatte. Ik was zo boos dat ik altijd pijn had, moe was en niet de dingen kon doen die ik wilde. Althans, ik dééd wel wat ik wilde, maar daarna had ik nóg meer klachten en werd ik nóg bozer.. 

Dat ik mezelf voornamelijk keihard aan het tegenwerken was, dat had ik niet in de gaten. Ik wilde gewoon niet toegeven aan de fibromyalgie symptomen en ging continu door. Mijn grenzen kende ik niet, hulp vragen wilde ik niet, en ‘nee’ kwam niet voor in mijn woordenboek. Kiezen voor mezelf? Nope. Doen wat voor mijn lichaam het beste was? Echt niet! Tijd nemen voor diepe ontspanning? Zonde van mijn tijd!

Het enige wat ik deed, was mijn klachten negeren, over mijn grenzen heen rennen, mezelf overvragen en vervolgens kwaad worden omdat ik niks meer kon door de pijn en vermoeidheid.

Dat ik geen goede relatie met mijn lichaam had is een understatement. 

Nu begrijp ik dat ik juist doordat ik zo boos was en continu weerstand bood, ik het vooral nog moeilijker maakte voor mezelf. Het is logisch dat de klachten toenamen gezien ik veel meer deed dan mijn lichaam aankon.

Inmiddels is de relatie met mijn lichaam wél goed. Ik luister naar de signalen die worden gegeven, doe wat voor mijn lichaam het beste is en ik behandel mezelf vanuit liefde. Hierdoor heb ik meer rust in mijn hoofd én in mijn lijf, pieken de klachten veel minder en zit ik lekkerder in mijn vel. De relatie met je lichaam verbeteren helpt je om dichter bij jezelf te komen en te doen wat het beste is voor jou. 

Precies daarom is de relatie met je lichaam verbeteren zo belangrijk: je gaat hier zelf onwijs veel profijt van hebben en je maakt het voor jezelf allemaal een stuk makkelijker.

3 Stappen om de relatie met je lichaam te verbeteren

Onderstaande 3 stappen gaan jou helpen de relatie met je lichaam te verbeteren. Zodat je niet alsmaar boos en gefrustreerd bent, of weerstand voelt tegenover je lijf. Maar juist leert om jezelf beter te behandelen. Vanuit liefde en met compassie.

Dit heeft tijd nodig, de relatie met je lichaam verbeteren doe je niet in één dag. Maar als je met deze drie stappen aan de slag gaat, zul je langzaam maar zeker gaan merken dat de relatie met je lichaam verbetert en je steeds minder boosheid ervaart.

masterclass verbeter de relatie met je lichaam

Stap 1: Samenwerken met je lichaam

Wat ik jarenlang gedaan heb ik vooral tégen mezelf werken. Ik ging over mijn grenzen, nam mijn lichaam niet serieus, vroeg geen hulp en nam geen rust. Allemaal omdat het of confronterend was, of omdat ik vond dat mijn lichaam gewoon normaal moest doen en ik echt geen rekening ging houden met mijn lijf.

Tegelijkertijd negeerde ik de signalen als hoofdpijn, toename aan pijnklachten en vermoeidheid. Het enige wat ik bij deze signalen deed was nóg meer van mezelf vragen. Toegeven? Echt niet.

Inmiddels heb ik geleerd om niet tegen mezelf, maar mét mezelf te werken. Ik volg het tempo van mijn lichaam en geef mezelf wat ik nodig heb. Ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven, nee te zeggen als dat nodig is en om hulp te vragen. Daarnaast weet ik wat ik aankan en overvraag ik mezelf niet meer continu.

De signalen van mijn lichaam neem ik serieus: neemt pijn toe? Heb ik hoofdpijn? Ben ik moe? Dan doe ik wat mijn lichaam nodig heeft. Dit kan zijn: rust nemen, wandelen, even pauze nemen of meer ontspanning. 

Juist doordat ik heb leren samenwerken met mijn lichaam voel ik me beter. Dit komt omdat ik meer in verbinding ben met mezelf, ik me bewust ben van wat mijn lichaam nodig heb en ik mijn lichaam en de signalen die ze geeft serieus neem.

Stap 2: Goed voor jezelf zorgen

De relatie met je lichaam verbeteren gaat gepaard met goed voor jezelf leren zorgen. Je kunt namelijk geen goede relatie met je lichaam opbouwen als je jezelf verwaarloosd. Goed voor jezelf zorgen gaat verder dan af en toe een ‘selfcare sunday’, een maskertje op je gezicht of een massage boeken.

Goed voor jezelf zorgen gaat om gezond eten, voldoende bewegen, lief zijn voor jezelf, nee zeggen als je dit nodig hebt en keuzes maken die voor jou het beste zijn.

Als je dichter bij jezelf wil komen, meer in contact wil staan met je lichaam en een betere relatie met je lijf wil is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen.

Dit kan lastig zijn, want als jij een hekel hebt aan je lichaam omdat je ongemakken ervaart, kan het moeilijk zijn om wel vanuit liefde te handelen. Maar juist dit gaat je helpen om je uiteindelijk wat beter te voelen. Neem dus die stap, wees lief voor jezelf en gun je lichaam het beste. Let op je voeding, kom in beweging en maak keuzes die voor jou het beste zijn.

Stap 3: Liefdevoller met jezelf omgaan

Hoe denk jij over jezelf? Wat zeg je over jezelf? Welke opmerkingen maak je over je lichaam? En hoe behandel jij jezelf? Om de relatie met je lichaam te verbeteren is het van groot belang om liefdevol met jezelf om te gaan. Maar ik weet het: dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je 24/7 pijnklachten hebt en moe bent.

Toch zijn opmerkingen als: ‘ik ben net een oude vrouw’, ‘mijn lichaam kan ook niks’ of ‘wat een klote lichaam heb ik ook’, schaden je meer dan je verwacht. Als je altijd zo negatief over jezelf denkt en praat, is het moeilijk om de relatie met je lichaam te verbeteren.

Stel dat een goede vriend zo tegen je praat, dan ben je er ook snel klaar mee, toch? Precies. Het is daarom belangrijk om op een liefdevolle manier over jezelf te denken, te praten en te behandelen wil je de relatie met je lichaam verbeteren.

Probeer juist vaker te denken: ‘wat fijn dat ik <vul in> heb kunnen doen’, ‘mijn lichaam doet haar best en daarom zorg ik goed voor mijzelf’ en spreek uit waarvoor je je lichaam dankbaar bent.

De relatie met je lichaam verbeteren

Wil jij nou meer leren over hoe je de relatie met je lichaam kunt verbeteren? Begrijpen hoe je het precies allemaal aanpakt? Ik heb hier een cursus over gemaakt!

In 1,5 uur aan video’s neem ik je mee door de 3 stappen die je helpen om de relatie met je lichaam te verbeteren.

Bij elke stap krijg je meerdere korte video’s met uitleg, informatie, tips en opdrachten die jou gaan helpen om liefdevoller met jezelf om te gaan. Inclusief werkboek!

Benieuwd naar de cursus In 3 Stappen Liever voor je Lijf?

Wat helpt jou om de relatie met je lichaam te verbeteren? Laat het weten in een reactie.


Lees verder:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN