Voor de mensen die me al langer volgen zal het niet onbekend zijn dat ik elke maand last heb van mijn menstruatie. Last als in: (erge) krampen en extreme vermoeidheid. Vrijwel elke maand lig ik 2 dagen op bed serie te kijken, te slapen, te lezen of te Nintendo’en. Om deze reden wist ik meteen toen ik het boek zag dat ik De Cyclus Strategie van Maisie Hill wilde hebben om thuis te kunnen lezen. En dat deed ik. Graag deel ik mijn review over De Cyclus Strategie met je! Want ik hoor regelmatig dat meer vrouwen met fibromyalgie erge last hebben van hun menstruatie. Dus wellicht is dit boek ook voor jou interessant.
Review van het boek De Cyclus Strategie
Ik kocht het boek toen ik 2 dagen in Hengelo op bezoek was bij Fenna. We liepen in een grote boekenwinkel rond te struinen toen ik De Cyclus Strategie zag staan en meteen wist: dit boek moet ik hebben.
Ik wil graag leren hoe de vrouwelijke cyclus precies in elkaar steekt en wat ik kan doen om hier juist van te profiteren. Want in de ondertitel staat: Gebruik je hormonen en laat je cyclus in je voordeel werken. Nou, dat wil ik wel ;).
Toen ik in Hengelo in de trein stapte en drie uur reizen in het vooruitzicht had leek dat me een goed moment om in het boek te beginnen. Het eerste deel van De Cyclus Strategie bestaat uit een lesje biologie over het vrouwelijke geslachtsorgaan.
Op zich best interessant en naar mijn mening komen er toch wel wat dingen naar voren die ik niet op school tijdens biologie heb geleerd.
Toch was ik een beetje teleurgesteld; want hoewel het een aardig dik boek is, beslaat de biologieles zo ongeveer de eenderde van het boek.
De 4 fases van je cyclus
Vervolgens wordt het boek opgedeeld in de vier fases van je cyclus: de winter, de herfst, de lente en de zomer. Er wordt bij elke fase uitgelegd wat er in je lichaam gebeurt, wat de staat van je hormonen is en welke gedragingen, gedachten en gevoelens erg logisch zijn. Dat vond ik heel erg fijn om te lezen.
Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik merk soms dat ik een paar dagen hélemaal van de wereld ben en op het moment dat mijn menstruatie begint valt het kwartje past. Maar ook dat ik soms barst van de energie en het gevoel heb de wereld aan te kunnen (heerlijk is dat!).
Het is heel prettig om te leren begrijpen in welke fases van je cyclus je bepaalde dingen beter wel of beter niet kunt doen en waarom.
Afspraken maken met anderen kan bijvoorbeeld in je ‘lente’ en ‘zomer’ heel leuk klinken, maar als deze afspraken plaatsvinden tijdens je ‘herfst’ of ‘winter’ is de kans groot dat je spijt hebt. Omdat je tijdens deze fases jezelf liever terugtrekt.
Wat dat betreft is het dus erg leerzaam en vond ik het heel fijn om deze informatie tot me te kunnen nemen. Het zorgde bij mij heel vaak voor ‘aha’ momentjes en er zijn heel wat kwartjes gevallen tijdens het lezen van De Cyclus Strategie.
Review De Cyclus Strategie: minpunten
Ben ik dan écht alleen maar blij en enthousiast over dit boek? Nee. Het boek had de helft dunner kunnen zijn als onnodige informatie was weggelaten. Het is bijvoorbeeld heel vervelend dat vrouwen minder vaak een topfunctie hebben, maar voor die informatie heb ik het boek niet gekocht.
Het is mij een tikkeltje te activistisch geschreven; heel erg vanuit vrouwenrechten, over armoede en dat vrouwen daardoor niet altijd menstruatieproducten tot hun beschikking hebben en over hoe de vrouw achtergesteld is in de maatschappij.
Kan me voorstellen dat dit voor sommigen als heel vervelend wordt ervaren en dat begrijp ik ook, maar eerlijk is eerlijk: ik wilde gewoon meer leren over mijn cyclus. Ik heb dan ook bepaalde stukken overgeslagen in het boek omdat ik de informatie niet interessant genoeg vond.
Eindconclusie review De Cyclus Strategie
Het boek is absoluut interessant als je meer wil leren over de vrouwelijke cyclus en als je wil begrijpen wat er nou allemaal in je lijf gebeurt. Het verklaart waarom je soms veel en soms weinig energie hebt, geeft duidelijkheid over verschillende gemoedstoestanden gedurende je cyclus en het heeft mij veel helderheid gegeven.
Wat ga ik nu doen nu ik dit boek heb gelezen? Wat in het boek vermeld staat en wat ik zeker ook ga toepassen is om mijn cyclus beter in kaart te brengen.
Op deze manier hoop ik meer inzicht te krijgen in mijn cyclus en patronen te gaan ontdekken. Zodat ik mezelf, mijn gevoelens en emoties waarschijnlijk beter ga begrijpen en er ook beter op in kan spelen. Ik houd er nu bijvoorbeeld al rekening mee wanneer ik sociale afspraken plan en wanneer ik beter tijd voor mezelf kan plannen.
Hoewel het boek me dus absoluut inzichten heeft gegeven, heb ik ook meerdere stukken overgeslagen omdat het me te activistisch was of simpelweg niet interessant genoeg vond.
Mijn eindoordeel? 3 van de 5 sterren! ⭐️⭐️⭐️
Heb jij het boek gelezen of ga je het lezen? Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit boek!