Review: Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Met mijn verjaardag heb ik een aantal kookboeken gekregen, super leuk! Omdat ik me steeds meer aan het verdiepen ben in voeding en gezond eten vind ik het maar al te fijn om een aantal gezonde kookboeken in huis te hebben waar ik weer inspiratie uit op kan doen. In eerste instantie wilde ik alle boeken in één blog bericht reviewen maar ik wilde zo veel vertellen dat ik ze maar apart van elkaar ga posten. 🙂 Dus, vandaag begin ik met de review van Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek (inclusief heul veul foto’s! :D), enjoy.

Review: Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Cover het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Het is zo gemakkelijk om tijdens het koken allerlei producten zoals sauzen, pasta mixen, of kruidenmengsels uit potjes of pakjes te gebruiken. Hier maakte ik me ook lange tijd schuldig aan (en hier zag ik ook het kwaad niet van in.) Maar sinds ik meer ben gaan focussen op écht gezonde voeding besefte ik pas hoe veel troep er eigenlijk in deze pakjes en zakjes zit! Het ingrediënt wat toch wel op nummer één staat in bij deze producten is suiker. En dat is nou net wat ik wil vermijden. Daarnaast zit het vaak vol met smaakversterkers en E nummers waar je lichaam niet blij van wordt.

Het vervelende is alleen dat veel van deze ‘pakjes en zakjes’ het eten wel vaak enorm lekker maken en ik wist echt niet hoe ik dit op een gezonde manier kon namaken.

Al lange tijd op m’n verlanglijstje

Ik ben al enige tijd bezig met gezond leven maar kookboeken heb je naar mijn idee nooit genoeg. Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek stond al langer op mijn verlanglijstje. Toen mijn beste vriendinnetje me in april vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde was dit boek dan ook mijn antwoord, en ik kreeg het! Wat een lieverd.

Boeuf stroganoff het grote zonder pakjes en zakjes kookboek
Boeuf stroganoff het grote zonder pakjes en zakjes kookboek ^ Dit recept wil ik binnenkort gaan maken.

Over het boek

Het grote pakjes en zakjes kookboek is geschreven door Karin Luiten (www.kokenmetkarin.nl) en is een verzamelboek van de kookboeken zonder pakjes en zakjes 1 en 2. Karin is een culinaire journalist en heeft al verschillende kookboeken geschreven. Op haar website staan ook allerlei lekkere recepten (zonder pakjes en zakjes uiteraard) en handige video’s. Haar boeken zonder pakjes en zakjes 1 en 2 werden zo veel verkocht dat ze deze twee boeken gebundeld heeft tot Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek. Super handig dus!

Eerste indruk

Het eerste wat opvalt is dat het echt een super leuk boek is om te zien, de illustraties (gemaakt door Karin zelf) zijn erg leuk en de foto’s van de gerechten zijn mooi en duidelijk. Het kookboek is met humor geschreven en staat vol met handige tips (wat ik in de meeste kookboeken mis). Daarnaast staat er ook bij iedere nieuwe categorie 2 pagina’s met bekende zakjes en sauzen met daarbij de ingrediënten. Daar schrik je toch wel van!

Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek cover
Vlees het grote zonder pakjes en zakjes kookboek ^ Kijk die ingrediënten maar eens.. dat is een hele waslijst, niet?

Tips het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Al gauw begon ik recepten uit te zoeken die ik mogelijk kon gaan maken. De meeste recepten zijn herkenbaar wat ik persoonlijk erg fijn vindt. Side note: Ik hou namelijk niet zo van ‘onbekende’ gerechten, haha. Wat een boer niet kent…. 😉

De verschillende categorieën

 • Soep
 • Saus
 • Aardappel
 • Salades en erbij
 • Pasta
 • Rijst en noedels
 • Kip
 • Vlees
 • Vega
 • Toetjes
 • Gebak
 • Broodbeleg

Enorm veel verschillende recepten dus! Bij de toetjes wordt trouwens wel gebruik gemaakt van suiker, maar in de inleiding zegt Karin ook: “Voor suikervrij gebak lijk ik geen enkele aanleg te hebben, al helemaal niet met dure en ingewikkelde ‘natuurlijke’ suikervervangers. Mijn oplossing: eet gewoon niet elke dag cake.” Zelf zou ik de suikers wél vervangen door bijvoorbeeld honing, kokosbloesem suiker (in kleine hoeveelheden) of dadels, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Hier kies ik bewust voor omdat suiker veel invloed heeft op pijnklachten en de energiehuishouding. Dus ik vermijd suiker zo veel mogelijk en als ik het kan vervangen doe ik dat ook zeker.

Frambozentoetje het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Mijn twee favorieten uit het kookboek

Tagliatelle met roomsaus

Ik heb al verschillende recepten gemaakt uit het grote zonder pakjes en zakjes kookboek en ik heb duidelijk één favoriet! Namelijk de tagliatelle met roomsaus. In het recept wordt dit gemaakt met rauwe ham, champignons, een sjalotje, knoflookteentje en peterselie. Persoonlijk houd ik wel van extra groenten dus meestal doe ik er nog een steel prei, paprika of courgette doorheen. De crème fraîche vervang ik (i.v.m. koemelk intolerantie) door haverroom of sojaroom en dat gaat prima! Lekker hoor! Ik maak het regelmatig als lunch of avondeten. Door het toevoegen van andere groenten krijg je weer een hele andere twist, omnomnomm.

tagliatelle het grote zonder pakjes en zakjes kookboek ^ Volgens het recept uit het kookboek

tagliatelle het grote zonder pakjes en zakjes kookboek ^ Zelfde recept maar dan met extra paprika 

Goulashsoep

Daarnaast ben ik groots fan van de goulashsoep, in eerste instantie was ik wat sceptisch en ik had niet verwacht de goulash smaak zelf na te kunnen maken. Maar guess what?! Toen ik de soep proefde was ik werkelijk blij verrast, de smaak is precies zoals ik hem ken van pakjessoep. Alleen dan gezond, met allemaal verse groenten en kruiden, top! Het enige nadeel is dat de soep 2 uur lang op het vuur moet staan, maar het wachten is het absoluut waard! Gewoon op tijd beginnen dus. 🙂

goulashsoep het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Mijn mening over het grote pakjes en zakjes kookboek

Ik wilde het boek al langere tijd en ben er oprecht erg blij mee. Ik wil graag gezond leven en daarbij is zo’n kookboek ideaal. Zeker omdat de gerechten erg herkenbaar zijn. Ik moet er nog steeds aan wennen dat ik iedere avond zelf moet koken, dus vind het nog lastig om met onbekend ingrediënten aan de slag te gaan (bang dat het niet smaakt enzo, haha). Hoewel ik wel steeds meer nieuwe producten wil gaan gebruiken is dit boek een goede tussenstap, ik heb al heel wat kruiden in huis gehaald die ik nog nooit eerder gebruikt had dus het gaat de goede kant op ;). Ik vermoed dat ik nog veel recepten zal gaan maken uit dit boek!

Zeker omdat ik steeds meer ervaar hoe goed het me doet om gezond te eten.

Pasta toskaanse kip grote pakjes en zakjes kookboek ^ Dit recept was trouwens ook erg lekker! 

Zoals Karin mooi zegt in haar inleiding: “Eigenlijk is dit geen ant-pakjesboek, maar een pro-kokenboek. Over zelf maken van gewoon lekkere borden met écht eten. Werken aan je gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest.” 

Wil jij ook gezond en verantwoord koken?

Dus, wil jij ook graag bekende gerechten op een gezonde, verantwoorde manier klaarmaken? Dan is Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek absoluut een aanrader! 🙂 Je kunt het boek voor €24,95 bij Bol.com bestellen.

Wat is jouw favoriete (gezonde) kookboek?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie