Inger Strietman, de schrijfster van het boek Mag ik even mijn aandacht (titel is aangepast naar: Gezond Egoïsme) vroeg me of ik haar boek wilde ontvangen om het te lezen en te reviewen. Gezien het thema van het boek mij volledig aanspreekt heb ik gezegd dat ik haar boek graag wil ontvangen. Inmiddels heb ik het boek uit en deel ik graag een review over het boek mag ik even mijn aandacht.
Voor jezelf kiezen is een thema wat ik erg belangrijk vindt en waar ik ook vaak over deel. Toch is dit tegelijkertijd een thema wat erg beladen is en waar veel weerstand bij komt kijken. En ik snap dat.
We leven in een maatschappij die continu doorgaat, waar ‘druk’ het standaard antwoord is op de vraag hoe het gaat en waarin gepresteerd dient te worden. Er zijn continu prikkels, er kan altijd meer worden gedaan, maar uiteindelijk ren je jezelf voorbij.
Gezond egoïsme – een belangrijk thema
Gezond egoïsme is een belangrijk thema. Voor mijzelf is het een thema wat dicht bij me staat; zoals velen wel weten heb ik eind 2016 een burn-out gehad doordat ik ook vond dat ik alsmaar door moest gaan.
Ik had geen ruimte voor rust, ik wilde alles perfect doen en nam verantwoording voor taken die niet voor mij waren. Ik ging alsmaar door, tot ik letterlijk niet meer kon.
Mijn burn-out heeft me laten inzien hoe belangrijk het is om vaker voor mijzelf te kiezen, om meer te doen wat voor míj belangrijk is. Hoewel dit dus een belangrijk thema voor mij (en eigenlijk iedereen!) is, vind ik het soms ook nog lastig.
Ik ben altijd iemand geweest met pleasegedrag en wil mensen tevreden houden waardoor ik mezelf soms alsnog even voorbij loop. Het boek van Inger wilde ik daarom heel graag lezen, want ik denk dat ik best nog wel wat meer gezond egoïsme mag ontwikkelen.
Review: Mag ik even mijn aandacht – Inger Strietman
In het boek draait het vooral om jezelf centraal stellen. Iets wat niet alleen voor mij, maar voor velen met fibromyalgie een moeilijk, maar tegelijkertijd enorm belangrijk thema is. Inger legt in het eerste hoofdstuk duidelijk uit wat kiezen voor jezelf inhoudt en hoe je jouw persoonlijke ruimte leert innemen.
Hierin beschrijft ze ook hoe het komt dat we vaak geneigd zijn om de ander boven onszelf te verkiezen; dit is namelijk iets wat velen in de opvoeding al meekrijgen. Van jongs af aan krijgen we al te horen hoe belangrijk het is om aardig te zijn, je best te doen, te zorgen voor mensen om ons heen en dat je een goed mens bent als je veel geeft. Zorgen voor je omgeving belangrijker zou zijn dan kiezen en zorgen voor jezelf.
Tegelijkertijd is juist dit wat ervoor kan zorgen dat je als kind al dienstbaar bent naar anderen en daarbij jezelf vergeet. Voor mij een heel herkenbaar onderwerp; doordat ik ben opgegroeid met een depressieve moeder, ervoer ik als kind al de noodzaak om voor mijn moeder te zorgen.
Mijn eigen behoefte, gevoelens en emoties stopte ik weg, dat was minder belangrijk. Ik kwam op nummer 2, anderen op nummer 1.
Ik weet dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart. Aan de reacties die ik regelmatig ontvang merk ik dat velen moeite hebben met kiezen voor zichzelf. Het is dan ook niet gek dat veel mensen last hebben van stress- of burn-out klachten, vermoeidheid of neerslachtigheid.
Bestel het boek Gezond Egoïsme van Inger Strietman bij Bol.com >>Wat is gezond egoïsme?
Wat kan helpen om deze klachten te verminderen is gezond egoïsme. In hoofdstuk 2 legt Inger uit wat ze hiermee bedoelt:
“Gezond egoïsme betekent zorgen voor jezelf in een wereld die continu om aandacht vraagt. Gezond egoïsme is van grote waarde voor mensen die van nature veel aan anderen denken, vaak ten koste van zichzelf.”
Het is niet egoïstisch om aan jezelf te denken, het is broodnodig. In het boek wordt beschreven wat het verschil is tussen jezelf centraal zetten en egoïsme. Want net zoals ik dat lang deed, zullen velen het als egoïstisch ervaren om zichzelf meer centraal te stellen.
Inger geeft aan dat wanneer je van nature iemand die naar onbaatzuchtigheid neigt, nooit een egoïst zal worden. Goed om dat te onthouden. Voor jezelf kiezen maakt je aan het eind van de streep een gelukkiger en leuker mens en daarbij zul je beter in balans zijn.
In hoofdstuk 3, 4 en 5 wordt het model van gezond egoïsme uitgelegd en lees je wat gezond egoïsme je oplevert, maar ook waarom het zo moeilijk kan zijn om voor jezelf te kiezen. Het gaat namelijk niet om af en toe een momentje voor jezelf nemen. Het gaat erom dat je uiteindelijk dag in dag uit een prioriteit maakt van kiezen voor jezelf. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit echt wel wat tijd kost, maar dat is prima. Jezelf bewust zijn van het feit dat jouw leven om jou draait is al een mooi begin.
Het fijne is ook dat er tussen de tekst door, regelmatig opdrachten staan waardoor je de theorie ook makkelijker kunt toepassen in de praktijk.
Hoe breng je het in de praktijk?
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe breng je dit allemaal in de praktijk? Ook daar heeft Inger over nagedacht. Hoofdstuk 6 gaat om zorgen voor jezelf in het dagelijks leven. Inger deelt op een duidelijke manier hoe je gezond egoïsme kunt toepassen in het dagelijkse leven. En dat niet alleen: bij elk onderdeel in dit hoofdstuk deelt ze een opdracht die je kunt uitvoeren zodat je het ook meteen in de praktijk kunt brengen.
De onderwerpen uit dit hoofdstuk lopen uiteen van regelmatig inchecken bij jezelf, tot gezond egoïsme in je relatie en gezin. Het gaat onder andere over sociaal selectief zijn, de boel vaker de boel laten, seks met aandacht voor jezelf en het vragen om hulp. Elk onderdeel wat in het dagelijkse leven naar voren komt wordt door Inger besproken.
Dit hoofdstuk vind ik dan ook echt top. Het feit dat je meteen handvatten krijgt om de theorie in de praktijk te brengen is iets wat ik vaak mis in boeken. Dat Inger het allemaal zo duidelijk verwoord, mét passende opdrachten is fantastisch. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om uiteindelijk ook echt de stap te maken om meer ruimte in te nemen voor jezelf.
Bestel het boek Gezond Egoïsme van Inger Strietman bij Bol.com >>Review Mag ik even mijn aandacht – Leef je potentieel
Het laatste aandacht gaat om het leven van jouw potentieel. Wat wil jij in het leven? Op welke manieren houd je jezelf nog tegen? Hoe maak je een concreet stappenplan om je doelen te bereiken? Wat als het even tegen zit?
Dit hoofdstuk gaat dus echt om het vormgeven van je leven op een manier die bij jou past. Iets wat ikzelf ook heel belangrijk vindt; ik heb niet voor niets de overstap gemaakt van de gehandicaptenzorg naar online ondernemen. Dit past beter bij mij en bij wat mijn lichaam nodig heeft.
Leven op jouw voorwaarden geeft rust. Daarbij kan een stip op de horizon motivatie bieden om voor jouw dromen te gaan. In het boek Mag ik even je aandacht lees je duidelijk en helder hoe je jouw potentie vindt en hoe je je leven op jouw manier vormgeeft.
De opmaak en het boek in z’n algemeen
Ook niet geheel onbelangrijk is dat het boek echt enorm mooi is opgemaakt! Normaal als ik een zelfhulpboek lees, arceer ik belangrijke zinnen. Maar het boek Mag ik even mijn aandacht vond ik echt te mooi opgemaakt om er in te arceren. Dus voor deze keer heb ik gewerkt met post-its die ik heb geplakt bij (voor mij) belangrijke stukken.
Wat ik ook heel fijn vind aan dit boek is dat het opgedeeld is in korte hoofdstukken. Hierdoor heb ik het boek echt vlot uitgelezen.
Een lang hoofdstuk kan me soms tegenhouden om er überhaupt aan te beginnen, terwijl als ik zie dat een hoofdstuk 2 a 3 pagina’s is denk ik al snel: “ah, dat lees ik nog wel even!” Met als gevolg dat ik toen ik eenmaal in het boek begon, zo 100 bladzijdes had gelezen ;).
Daarbij wil ik nogmaals benoemen dat ik de korte en praktische opdrachten die in het boek staan echt top vindt.
Hierdoor wordt het makkelijker om de theorie ook echt toe te passen in de praktijk wat er voor zorgt dat je makkelijker stappen zet om jezelf meer centraal te stellen.
Gezond egoïsme en fibromyalgie
Dit boek is echt een aanrader, en in mijn ogen zeker voor mensen met fibromyalgie. Uit de reacties die ik met regelmaat ontvang merk ik dat gezond egoïsme voor velen erg moeilijk is.
En dat, terwijl we dat zo hard nodig hebben. Mocht je zelf moeite hebben met kiezen voor jezelf, dan raad ik je aan om dit boek eens te lezen.
Het is echt een eye-opener en biedt veel handige tools om jezelf meer centraal te stellen en jouw leven vorm te geven op een manier die écht bij je past.
Ik hoop dat de review over Mag ik even mijn aandacht je een duidelijk beeld gegeven heeft over het boek. Wil je het zelf ook graag lezen?
Het boek heeft inmiddels een nieuwe titel: Gezond Egoïsme. De inhoud is nog altijd hetzelfde. Je kunt het boek voor €22,95 kopen bij bol.com.
Hoe ervaar jij gezond egoïsme? Lukt het om voor jezelf te kiezen en jezelf belangrijk te maken of plaats je jezelf toch nog vaak op nummer 2?