Heb meer schijt aan andermans mening (voor je eigen bestwil)

Yay! Een blog waar ik in kwijt kan wat me al een tijdje op het hart ligt. Ik wil je meegeven gewoon eens wat meer schijt aan andermans mening te hebben aan alles en iedereen en wat meer aan jezelf te denken. Want dat is zo enorm belangrijk.

Hoe moeilijk het ook is, er zijn genoeg redenen om dit wél te doen. Ik wil je vandaag wat meegeven en ik hoop dat je er wat mee doet.

Gewoon, voor je eigen bestwil.

Heb meer schijt aan andermans mening (voor je eigen bestwil)

“Ja maar als ik nee zeg wordt jantje boos.”

“Als ik deze afspraak afzeg zal Sjakie wel teleurgesteld zijn.”

“Hmm, als ik nu ga rusten vinden ze me vast lui.”

“Ik kan moeilijk weer zeggen dat ik niet kan meedoen vanwege de pijn.”

Herkenbaar, zo’n gedachtes..?

Vast wel ;).

We zijn zo vaak (veel te vaak) bezig met de mening anderen; we vragen ons af wat de ander zal denken, wat de ander mogelijk kan zeggen of hoe hij of zij zich zal voelen als we iets wel of niet doen.

En wat we vergeten, is om te denken aan onszelf

Aan ons kostbare lijf waar we ons leven lang mee moeten doen.

Waarom? Waar doen we het voor? Om leuk of aardig gevonden te worden? Om geaccepteerd te worden? Of om te doen wat verwacht wordt en we de ander niet teleur willen stellen?

Er zijn genoeg redenen waarom, waar het veelal om draait is om de (mening van de) ander.

Stom eigenlijk, om je benen onder je lijf uit te rennen om de ander van dienst te zijn terwijl je zelf kapot gaat van de pijn. Om maar op alles ‘ja’ te zeggen omdat dat verwacht wordt terwijl je niets liever wil dan even rust.

Dat we ons zieke lijf niet de aandacht geven die het nodig heeft terwijl dat het áller belangrijkste is.

Waarom?

Ik denk dat er – uitzonderingen daargelaten – geen reden goed genoeg is om anderen van dienst te zijn ten koste van je eigen gezondheid. Maar toch doen we het, niet alleen wij, mensen met fibromyalgie. Maar heel veel mensen.

Ik wil je daarom heel graag iets meegeven.

Lieve, lieve jij,

Je hebt maar één lichaam en het is aan jou om hier goed voor te zorgen. Je lichaam heeft maar één doel en dat is jou in leven houden. Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Jij bent degene die voor je lichaam dient te zorgen en hoort te luisteren naar de signalen die worden afgegeven.

Op dezelfde manier zoals je ‘ja’ zegt, kun je ook ‘nee’ zeggen.

Als je rust nodig hebt? Rust uit. Heb je veel pijn? Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Ben je uitgeput? Bel afspraken af en doe wat voor jou nodig is. Je lichaam geeft je signalen in de hoop dat je er naar luistert en hoe meer jij van je lichaam vraagt hoe meer klachten het zal gaan geven.

En aan het eind van het liedje vraag je je af waar al die pijn en vermoeidheid vandaan komt. En hoe kom je toch in gódsnaam aan die burn-out..? (Been there, done that ;))

Ja, ik weet dat het moeilijk is om aan jezelf te denken en ik weet ook hoe fijn het is om gewoon te kunnen doen wat er van je verwacht wordt. Maar als je lijf daar niet toe in staat is hoor je daar naar te luisteren.

Want uiteindelijk heb jij je lichaam net zo hard nodig als je lichaam jou.

Zullen mensen boos worden als je meer schijt aan andermans mening hebt? Ja, die kans is aanwezig. Ga je mensen teleurstellen? Ook dat is wellicht het geval. Is er een mogelijkheid dat mensen je laten vallen? Zou zomaar kunnen. Is dit leuk? Nee, alles behalve.

Maar je hebt eigenlijk geen keuze. Jouw gezondheid bepaald hoe de rest van je leven eruit zal zien. En daarbij, de mensen die jou niet accepteren als je voor jezelf kiest zijn het niet waard om in jouw leven te zijn.

Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe fijner je leven er op zal worden.

Heb gewoon eens wat meer schijt aan andermans mening of oordeel. Aan andermans commentaar of opmerkingen. Doe gewoon wat vaker wat voor JOU goed voelt en wat JOUW LICHAAM nodig heeft. Geloof me, de mensen die echt van je houden zullen naast je blijven staan, ongeacht wat je doet.

Kies wat vaker voor jezelf. Jouw leven draait om jou.

En zeg nou zelf..

Zijn al die meningen van anderen nou écht belangrijker dan je eigen gezondheid en geluk..?

schijt-aan-anderen-fibromyalgieblog (1) Foto via: Pexels.com

Ook ik trapte in de val

Ik weet maar al te goed dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, begrijp me niet verkeerd. Want ook ik kreeg een burn-out doordat ik alleen maar bezig was met anderen en mezelf compleet vergat. Maar daardoor weet ik nu wel waar ik over praat en weet ik ook hoe belangrijk het is, dat jij andere keuzes maakt als ik destijds deed.

Als jij goed voor jezelf zorgt en je lichaam geeft wat het nodig heeft, zal je leven er mooier uit gaan zien. Met de mensen om je heen die van je houden om wie je bent en trots op je zijn dat je éindelijk eens voor jezelf kiest. Zij zullen trots zijn dat je meer schijt aan andermans mening durft te hebben.

Zo dat is er uit. Het ligt me al een tijdje op het hart dat ik dit met je wil delen. Momenteel ben ik het boek ‘De edele kunst of not giving a fuck’ aan het lezen. Dus wellicht was dat de doorslag voor het posten van dit bericht, haha. 😉


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Heb meer schijt aan andermans mening (voor je eigen bestwil)”

 1. Hallo Nathalie, sinds iets meer als 10 jaar weet ik dat ik fibromyalgie heb. Wat kan ik mij in deze blog vinden. Ik plaatste mijzelf nooit op de eerste plaats. Altijd op de laatste. Om niemand maar te kwetsen. Niet denkend aan mijn lichaam. Die was niet belangrijk. Tot vorig jaar oktober.
  Vanaf die tijd probeer ik het om te draaien. Meer aan mijn lichaam en mijzelf denken. Mijzelf op de eerste plaats. Dan pas de rest. Ook al kwets ik daar mensen mee (waar ik nog steeds moeite mee heb).
  Sinds februari ben ik begonnen met bloggen. Over het leven met fibromyalgie, maar ook andere chronische klachten. Hoe ik positief in het leven probeer te staan. Heel veel succes met je blog.

  Beantwoorden
  • Hi Jaqueline,
   Heel herkenbaar wat je zegt. Maar wat goed dat je sinds eind vorig jaar de knop om hebt gezet! En het is zeker lastig om anderen te kwetsen, dat vind ik ook nog altijd moeilijk maar soms is er geen andere optie.
   Leuk dat je ook met bloggen bent begonnen, ik ga zo even een kijkje nemen 🙂

   Dankjewel, jij ook succes!

   Liefs, Nathalie

   Beantwoorden

Plaats een reactie