Fibromyalgie en stress is een combinatie die je beter kunt vermijden. Stress kun je natuurlijk nooit helemaal verbannen uit je leven, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er beter mee om kunt gaan of factoren die veel stress veroorzaken verminderen. Maar hoe merk je dat je meer stress ervaart? Welke signalen worden er dan gegeven? Ik deel graag met je welke stress signalen ik ervaar op momenten dat spanning toeneemt én wat mij helpt op zo’n moment. Wellicht herken je het, of kun je er in het vervolg op letten zodat je weet wat jouw stress signalen zijn.
10 Stress signalen (en hoe je er mee om kunt gaan)
Misschien herken je de stress signalen die ik ervaar, misschien ook niet. Hopelijk biedt het je herkenning en heb je wat aan de tips die ik op zo’n moment toepas. Laat dit ook zeker weten in een reactie onder aan het bericht :).
1. Toename in pijnklachten
Eén van de eerste stress signalen die ik ervaar is een toename in pijnklachten. In veel gevallen krijg ik last van hoofdpijn (die kan uitlopen tot migraine) en heb ik meer pijn in mijn schouders, nek en onderrug.
Dit is voor mij vaak het eerste stress signaal dat mij ervan bewust maakt dat ik iets aan het doen ben wat me veel spanning geeft of niet bij me past.
TIP: Als ik merk dat ik pijn toeneemt probeer ik even een stap terug te doen om bij mezelf in te checken:
- Waar ben ik mee bezig wat niet bij me past?
- Wat geeft me stress en wat kan ik daar nu aan doen dat ik meer rust ervaar?
- In welke situatie zit ik nu en wat kan ik doen om spanning te verminderen?
Ik probeer dus te kijken naar wat me stress geeft en wat ik er op dat moment aan kan doen om het te verminderen. Daarnaast geef ik mezelf even de ruimte om wat rek en strek oefeningen te doen om meer in contact te komen met mijn lichaam.
Tevens maak ik gebruik van een massageapparaat of ga ik op mijn spijkermatje liggen om zo wat verlichting te bieden en ik las direct meer rust in.
Meer tips tegen pijnverlichting: Mijn 9 persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie >>
2. Prikkelbaar, kort lontje
Stress zorgt vaak voor prikkelbaarheid en een kort lontje. Als ik stress heb of niet goed in mijn vel zit reageer sneller boos of geërgerd en er hoeft maar weinig te gebeuren of ik ben er al klaar mee. Niet echt gezellig dus, niet voor anderen maar ook zeker niet voor mezelf.
TIP: Als ik dit bij mezelf merk probeer ik even een moment voor mezelf te nemen en een paar keer diep in en uit te ademen om weer wat tot rust te komen.
Als ik met anderen ben die dicht bij me staan geef ik aan dat ik momenteel prikkelbaar ben en daardoor wat heftiger kan reageren, mocht ik uit mijn slof geschoten zijn terwijl dit niet realistisch was biedt ik mijn excuses aan.
3. Sneller emotioneel
Ik kan al in tranen uitbarsten als ik iets kapot laat vallen op momenten dat er veel spanning in mijn lijf zit. Op zulke momenten ben ik sneller emotioneel en kan ik maar weinig hebben. Een confrontatie, conflict of discussie zou ik op zo’n moment ook niet kunnen aangaan omdat ik daar emotioneel te instabiel voor ben en niet op een realistische manier naar een situatie kan kijken.
TIP: Ik gun mezelf altijd een moment om even helemaal uit te huilen. Tranen opkroppen kost me namelijk veel energie en ik krijg er hoofdpijn van. Als dit gebeurt bij anderen die dicht bij me staan geef ik bij hen aan dat ik meer stress heb en daardoor ook emotioneler ben zodat zij weten waar de tranen vandaan komen.
Het kan me helpen om even alles van me af te schrijven wat me op dat moment bezig houdt. Als ik helemaal ben uitgehuild en alles heb losgelaten probeer ik mijn stemming te verbeteren door bijvoorbeeld leuke video’s van Milo (of andere hondjes) te bekijken, kijk ik een leuke serie of gun ik mezelf even ontspanning door te mediteren of iets te doen wat ik leuk vind.
4. Meer behoefte aan controle
Als ik goed in mijn vel zit kan ik het prima hebben wanneer er wat rommel in huis is, de afwas al even opgestapeld staat of de was voor de wasmachine ligt te wachten tot het gewassen wordt.
Maar heb ik stress, dan móét de afwas weggewerkt worden, dan moet het huis worden opgeruimd en alle wasjes moeten worden gedraaid. Heb ik minder controle op mezelf, dan beoefen ik controle op mijn omgeving.
TIP: Soms maak ik gebruik van die opruimwoede en ga ik maar meteen aan de slag. Hoewel dit lichamelijk niet altijd de beste keuze is, geeft het wel rust in mijn hoofd als alles weer weggewerkt is. Doe ik dit niet, dan blijf ik me irriteren.
Soms laat ik het bewust ook liggen en probeer ik mijn ogen ervoor te sluiten en me te focussen op het feit waarom ik zo’n behoefte heb aan controle. Ik gun mezelf op zo’n moment rust door te mediteren, muziek te luisteren of iets te doen wat ik leuk vind. Het liefst op een plek waar ik niet kan zien wat er allemaal ‘moet’ gebeuren.
Lees meer over controle loslaten: Controle loslaten is noodzakelijk wil je meer rust creëeren >>
5. Veel piekeren
Stress betekent bijna automatisch ook nadenken tot je erbij neervalt. Piekeren dus. Het brengt je nergens maar houdt je wel lekker bezig ;). Een duidelijk stress signaal is voor mij dat ik ga nadenken over alles en ik me helemaal kan verliezen in mijn (negatieve) gedachten.
TIP: Piekeren helpt niet, het maakt een situatie alleen maar erger. Ik probeer de situatie voor mezelf te relativeren en het te houden bij feiten. Het kan me helpen om mijn gedachten te verzetten door bijvoorbeeld een humoristische serie te kijken, te tekenen of te mediteren.
Ook helpt het me soms om er met iemand over te praten (een ander kijkt er met een nuchtere blik naar en kan waarschijnlijk wat reëlere dingen bedenken dan ikzelf op zo’n moment).
6. Slecht slapen
Veel piekeren staat bij mij bijna gelijk aan slecht slapen. Ook zorgt stress vaak voor meer onrust in mijn lijf waardoor ik maar moeilijk in slaap kan komen. En dat, terwijl ik vaak wel echt uitgeput ben. Slecht slapen is denk ik voor velen een herkenbaar stress signaal.
TIP: Wanneer ik moeite heb om in slaap te komen ga ik vaak ademhalingsoefeningen doen en visualisatie oefeningen waarbij ik mijn lichaam ontdoe van negativiteit en stress (klinkt lekker zweverig, I know). Een meditatie kan soms ook wonderen doen.
Praktisch gezien vind ik het heel prettig om voor het slapen op mijn spijkermatje te liggen. Dit ontspant mijn lichaam direct en helpt me om sneller in slaap te vallen. Ook een verzwaringsdeken kan ondersteuning bieden. (t/m 22 nov. krijg je met de code fibromyalgieblog10 10% korting op je bestelling bij The Nap Lab)
Meer praktische tips: Moeite met slapen door pijn: 7 Praktische hulpmiddelen >>
7. Alsmaar doorgaan
Op sommige momenten ben ik in tijden van stress een bezig bijtje die niet van ophouden weet. Stress zorgt ervoor dat je lichaam ‘aan’ gaat staan en klaar is om actie te ondernemen waardoor je dus continu door wilt gaan.
Ik merk in zo’n situaties dat ik het liefst continu met iets bezig ben; tijd voor rust heb ik dan voor mijn gevoel niet. Die ene blog moet af, die tekst moet geleverd worden aan een klant, het huis moet van boven tot onder schoongemaakt worden, ik moet een volledige maaltijd in elkaar zetten en ga zo maar door.
TIP: Soms heb ik het niet eens in de gaten, maar als ik dat wel heb, probeer ik juist bewust wat rust in te lassen voor mezelf. Even een momentje tot rust komen, niets doen, ademhalen. Ik vertel mezelf dat ik rust mág nemen, dat die blog morgen ook online kan komen en dat schoonmaken wel even kan wachten.
Ik haal mezelf uit die rush en probeer rust te vinden door te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of iets te doen waar geen direct doel achter zit zoals een serie kijken, een fictie boek lezen of in mijn bullet journal bezig zijn.
8. Vermoeidheid, uitgeput zijn
Vermoeidheid kent iedereen wel die fibromyalgie heeft. Toch merk ik dat ik in tijden van stress nóg meer vermoeid ervaar en me echt uitgeput voel. Mijn energie is extreem laag op zulke momenten en ik heb meer behoefte aan slapen overdag.
TIP: Ik kan weinig anders doen op zo’n moment dan rust nemen om mezelf op te laden. Het helpt me om te mediteren of om gewoon even op bed te liggen voor een powernap.
Ook probeer ik dingen te doen die me normaal juist energie geven, zoals het maken van een wandeling. Beweging helpt ook om het gelukshormoon endorfine aan te maken en rust te creëren in je hoofd. Win-win dus.
“Stress betekent bijna automatisch ook nadenken tot je erbij neervalt. Piekeren dus. Het brengt je nergens maar houdt je wel lekker bezig.”
9. Ik ben onhandiger
Ik ben er met m’n koppie niet bij als ik meer stress heb, het resultaat daarvan is dat ik me sneller ergens aan stoot, in m’n vinger snijdt tijdens het koken, laat iets vallen of zoals laatst tijdens het hiken onderuit ga. Ik zie dit heel duidelijk als een teken dat ik te veel in mijn hoofd zit.
TIP: In zo’n situatie probeer ik me vooral te bedenken waar ik in mijn hoofd mee bezig bent wat er voor zorgt dat ik zo onhandig ben. Ik zie dit als een signaal waar ik naar luister door afstand te nemen en te zien wat het me wil zeggen.
10. Ik ben sneller overprikkeld
Doordat ik hooggevoelig ben maar ook door fibromyalgie ben ik sneller overprikkeld. Dit wordt nog eens versterkt wanneer ik stress ervaar. Ik hoef dan niet veel te doen om tot mijn max te komen.
Zelf denk ik dat dit komt omdat er dan meer lichamelijke en psychische activiteit. Het gevolg is dan dat er niet veel prikkels van buitenaf nodig zijn om overprikkeld te raken.
TIP: Ik probeer op zulke momenten meer rust in te plannen voor mezelf om op te kunnen laden. Ook zonder ik me meer af en keer ik meer naar binnen toe om te ontprikkelen.
Lees meer over dit onderwerp: Waarom mensen met fibromyalgie sneller overprikkeld zijn >>
Leren omgaan met stress
Vind jij omgaan met stress een hele opgaven? Of word je vaker overvallen door stress dan je lief is?
Op dinsdag 19 maart om 10.30 geef ik de interactieve masterclass Omgaan met Stress. We gaan samen aan de slag met onderzoeken waar stress vandaan komt en vooral: hoe je het kunt verminderen en hoe je ermee om leert gaan.
Bij zijn? Kan!
De masterclass is exclusief voor leden van het FibromyalgieBlog Membership, dus meld je snel aan zodat je de masterclass kunt volgen.
Herken jij stress signalen?
Misschien herken jij jezelf wel in de stress signalen die ik hierboven genoemd heb, of ervaar jij andere dingen in tijden van stress (laat dit zeker even weten in een reactie!). Het belangrijkste is is om de stress signalen te leren herkennen en er wat mee te doen.
Ik zie het zelf altijd als een duidelijke herinnering om even een stap terug te doen en te kijken naar de situatie waar ik in zit. Wat geeft me stress? Hoe komt het dat het me zo bezig houdt? Wat kan ik nu doen om het te verminderen?
Door de signalen op zo’n manier te zien kun je ze ook gaan waarderen: het zijn immers (not so) friendly reminders dat je niet lekker bezig bent. Probeer ervan te profiteren door de signalen serieus te nemen en er naar te luisteren zodat je er wat mee kunt doen.
Stress kan nooit volledig vermeden worden, maar wat je wel kunt doen is op het juiste moment een stapje terug doen en te kiezen voor rust in plaats van rush.
Klik HIER om je aan te melden voor de Masterclass Omgaan met Stress!
Herken jij de stress signalen die ik beschreef of is dit bij jou totaal anders? Leuk als je dit laat weten in een reactie.
Ook interessant om te lezen:
- Meer energie: 11 Tips om de dag door te komen met vermoeidheid >>
- Dit is hoe stress fibromyalgie symptomen kan verergeren >>
- Minder moeten van mezelf: 3 belangrijke lessen die ik erdoor leerde >>
Hey,
Heel goed omschreven
Ik heb er nog 2,
1 zinnen en woorden die maar half correct zijn, beetje afasie
2 niet buitenkomen en niemand ontvangen, zelfs niet bellen. Cocon
Energie op