Moeite met slapen door pijn: 7 Praktische hulpmiddelen

Heb jij moeite met slapen door pijn? Dan is deze blog voor jou geschreven. Door fibromyalgie en de chronische pijn die daarbij komt kijken kan het lastig zijn om goed te slapen. Zelf heb ik ook jarenlang last gehad van slaapproblemen, hierdoor ben ik van alles gaan uitproberen om slapen met pijn makkelijker te maken. Ik deel in deze blog hulpmiddelen die kunnen helpen om beter te slapen met pijn.

7 Hulpmiddelen om beter te slapen met pijn

De 7 hulpmiddelen die ik deel kunnen helpen om pijn te verlichten en daardoor beter te kunnen slapen. En dat is belangrijk: want een goed slapen zorgt ook weer voor minder pijn omdat het lichaam dan beter kan herstellen.

Sommige producten – zoals een degelijk matras – zijn soms best prijzig, maar ik heb zelf ervaren dat dit vaak wel de moeite waard is. Een goede nachtrust is goud waard als je het mij vraagt! Niet de middelen om een ander matras aan te schaffen? Ik deel ook andere tips die minder prijzig zijn. Kijk vooral wat bij jou past en waar jij een goed gevoel bij hebt.

1. Beter slapen en minder pijn door een goed matras

Als eerste is het belangrijk om een matras te hebben wat jouw lichaam goed ondersteunt. Sinds ik een degelijk matras heb, slaap ik stukken beter en heb ik ook minder last van pijn tijdens het slapen. Ik heb een matras van het merk Alpine Plus, een redelijk hard matras. Dit werkt voor mijn lichaam het beste!

Een van de matrassen die worden aangeraden als je moeite hebt met slapen door pijn is het matras van Master Matras. Dit matras wordt helemaal afgestemd op jouw lichaam. Het matras bestaat uit tien verwisselbare zones met verschillende hardheden. Master Matras is gespecialiseerd in matrassen voor mensen met chronische pijn. Dus zeker de moeite om eens te kijken of het iets voor jou is.

2. Het juiste kussen

Om je nek (en daarmee ook de rest van je lichaam) goed te ondersteunen is het van belang dat je het juiste kussen gebruikt. Wat dat is, is per persoon verschillend. Zelf heb ik een redelijk plat kussen. Slaap ik ergens anders? Dan neem ik mijn kussen ook altijd mee. Misschien heb jij juist een wat dikker of harder kussen nodig; dit is een kwestie van uitproberen.

3. Spijkermatje voor diepe ontspanning

Om lekker ontspannen te kunnen slapen en pijn te verminderen ga ik voor het slapen altijd zo’n 15 tot 20 minuten op mijn spijkermatje liggen. Dit helpt me om mijn hele lichaam te ontspannen en tegelijkertijd verlicht dit de pijn in mijn rug en nek. Twee vliegen in één klap dus! Ik merk dat ik altijd sneller in slaap val als ik eerst op mijn spijkermatje ga liggen.

Lees ook mijn review: Spijkermat bij fibromyalgie: meer ontspanning, minder pijn >>

4. Meditatie voor het slapen

Lukt het je maar moeilijk om in slaap te vallen door pijn? Dan is het aan te raden om voor het slapen (eventueel op je spijkermatje) een meditatie te beluisteren. Dit helpt je om je hoofd tot rust te brengen, te ontspannen en tegelijkertijd wordt hierdoor de aandacht verlegd waardoor je minder met de pijn bezig bent.

Ook als je ‘s nachts wakker ligt kan het prettig zijn om even een meditatie te beluisteren om de hierboven genoemde redenen. Ook een luisterboek kan prettig zijn!

5. Sneller slapen dankzij de DoDow slaaphulp

Ook een goede afleiding om sneller in slaap te vallen is de DoDow slaaphulp. Deze heb ik ooit eens van mijn beste vriendin mogen lenen en werkt erg fijn! Het is een apparaatje wat een blauw licht projecteert op het plafond, de felheid van het licht gaat langzaam van fel naar minder fel. Door op het ritme van de lamp mee te ademen kom je automatisch al meer tot rust.

Tegelijkertijd wordt je aandacht verlegt waardoor je niet meer met pijn of piekergedachten bezig bent, maar volledig gefocust bent op de lamp en je ademhaling. Dit kan helpen om sneller in slaap te vallen.

6. Elektrisch deken

Door voor je gaat slapen even op een elektrisch deken te liggen kun je pijnklachten verlichten en mogelijk beter slapen. Door de warmte kunnen je spieren ontspannen en wordt je lichaam lekker loom. Zeker in de wintermaanden vind ik dit heel fijn omdat de kou voor verkramping, stijfheid en dus meer pijn kan zorgen.

Ik zet het elektrisch deken 30 minuten voordat ik ga slapen aan zodat het bed lekker warm is als ik erin ga liggen. Als ik een poosje heb kunnen genieten van de warmte zet ik het deken uit en ga ik slapen.

7. Verzwaringsdeken: minder pijn, sneller slapen

Een tijdje terug heb ik van The Nap Lab een verzwaringsdeken ontvangen (5 kg, formaat: 150×200). Het geeft me enorm veel rust en een fijn geborgen gevoel als ik eronder lig. Helaas vind ik de hele nacht eronder slapen minder prettig; ik ben een zijslaper en heb veel last van mijn onderrug, de druk van het deken verergert de klachten. Toch vind ik het heerlijk om eronder te rusten puur ter ontspanning – ik ga op zulke momenten op mijn rug liggen.

Hoe dan ook: ik lees veel positieve berichten van mensen die veel beter slapen met een verzwaringsdeken. het is dus zeker de moeite waard om dit uit te proberen. Bij The Nap Lab kun je het deken 30 dagen testen. Met de code fibromyalgieblog10 ontvang je t/m 22 november 10% korting op je bestelling.

Ik zag dat ze deze tegenwoordig ook onder andere bij Hema en Dekbed Discounter verkopen. Dus zeker de moeite om uit te proberen.

Een verzwaringsdeken zou namelijk pijnklachten kunnen verminderen, slaap bevorderen, overprikkeling verminderen en het verhoogd het serotonine gehalte. Serotonine is een hormoon wat zorgt voor een stabiele stemming en het kan zorgen voor een hogere aanmaak van melatonine wat dus weer helpt om beter te slapen.

Moeilijk slapen door pijn

Pijn kan het lastig maken om goed te slapen. Bovenstaande hulpmiddelen kunnen hierbij verlichting bieden; een aantal hulpmiddelen zijn gericht op de ondersteuning van het lichaam en om pijn te verlichten terwijl anderen weer meer gericht zijn op ontspanning.

Probeer voor jezelf uit welke hulpmiddelen jou helpen om slecht slapen door pijn aan te pakken. Voor mij hebben vooral de aanschaf van een goed matras, een kussen wat bij mij past en het spijkermatje veel verschil gemaakt!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links.

Wat is jouw beste hulpmiddel om beter te slapen? Laat het weten in een reactie onder deze blog!


Nog even verder lezen?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie