We hebben allemaal slechte gewoontes die we willen afleren. Maar juist omdat het een gewoonte is, is dit vaak lastig om deze af te leren. We zijn nou eenmaal gewoonte dieren. Toch heb ik mezelf er toe kunnen zetten meerdere slechte gewoontes af te leren omdat ik er niet gelukkig van werd of omdat het niet goed was voor mijn gezondheid. Ik deel vandaag 9 slechte gewoontes waarmee ik ben gestopt.
Slechte gewoontes afleren: Ik stopte met deze 9 dingen
Slechte gewoontes afleren is niet altijd makkelijk. Er zijn nog genoeg gewoontes die ik zou willen veranderen. Al ben ik enorm blij en dankbaar dat ik met onderstaande slechte gewoontes gestopt ben en het me gelukt is deze af te leren! Vooral nummer 6 ben ik heel erg blij mee.
1. Het nieuws volgen
De slechte gewoonte afleren om altijd op de hoogte zijn van alles wat er in de wereld speelde. Een aantal jaar geleden ben ik hiermee gestopt: ik kijk en lees geen nieuws meer. Ik hoor het alleen af en toe als ik de radio aan heb staan in de auto maar vaak zet ik het geluid uit wanneer het nieuws opkomt.
Waarom? Het is vaak één en al ellende. Mijn humeur wordt er niet beter van door te weten wat voor negativiteit er allemaal speelt in de wereld.
Daarnaast kan ik er toch niets aan doen en is het vaak helemaal niet belangrijk om op de hoogte te zijn van al deze dingen. De échte belangrijke dingen uit het nieuws hoor ik wel vanuit mijn omgeving.
Het is voor mijn gemoedstoestand een stuk fijner om geen nieuws te volgen. In plaats daarvan kijk ik liever leuke Netflix series waar ik oprecht van moet lachen.
2. De slechte gewoonte afleren om alleen maar zelfhulpboeken te mogen lezen
Ik heb een aantal jaar moeite gehad met lezen, dit kwam door mijn burn-out.
En áls ik zou lezen, vond ik dat het zelfhulboeken moesten zijn – dan leerde ik er tenminste nog wat van.. Ik denk dat het begin 2021 is geweest dat ik mezelf eindelijk weer toestond om fictie boeken te lezen. Héérlijk.
In het begin gaf het me wat weerstand maar uiteindelijk ben ik vooral heel dankbaar dat ik met deze slechte gewoonte gestopt ben en mezelf heb toegestaan te lezen wat ik wil. Ik heb sindsdien heel wat psychologische trillers, romans en feel good boeken gelezen.
Elke ochtend en avond lees ik een paar bladzijden en als ik er zin in heb, lees ik een zelfhulpboek.
3. Het voor iedereen goed proberen te doen
Zo lang als ik me kan herinneren doe ik mijn best om alles en iedereen tevreden te houden: echt pleasegedrag. Toch probeer ik dit steeds meer los te laten want met deze slechte gewoonte doe ik mezelf te vaak te kort.
In plaats van na te denken wat ík graag wil, stond ik alleen maar stil bij wat een ander mogelijk van me zou verwachten.
Daarnaast heb ik mogen leren dat je toch nooit iedereen tevreden houdt en dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Het belangrijkste is dat je het voor jezelf goed doet en dat jij blij bent met de keuzes die je maakt.
4. Gefixeerd zijn op mijn fysieke klachten
Ik wilde zó graag minder klachten hebben en altijd maar rekening houden met mijn lichaam, dat ik volledig gefixeerd raakte op mijn fysieke klachten.
Uiteraard deed ik dit met de beste bedoelingen: ik wilde nou eenmaal minder klachten hebben en goed voor mijzelf zorgen. Maar wat ik niet in de gaten had was dat ik het alleen maar erger maakte.
Want júíst doordat ik zo krampachtig alles wilde plannen, en overdreven rekening probeerde te houden met mijn lichaam lag de focus continu op de pijnklachten. En je raad het al: door deze hyperfocus werd de pijn alleen maar erger.
Tegenwoordig heb ik meer rust als het gaat om mijn fysieke klachten. Als ik een dagje weg ga houd ik zeker rekening met mijn lichaam, maar dan op een relaxte manier.
Ook in mijn planning laat ik ruimte voor rust en ontspanning, maar dan niet meer vanuit angst, maar juist vanuit liefde voor mijn lichaam.
5. Producten met suiker eten
Eerlijk is eerlijk: ik ben altijd een zoetekauw geweest. Taart, chocola, koekjes: ik at het allemaal heel erg graag. Totdat een masseuse me jaren terug vertelden dat geraffineerde suiker pijnklachten kan verergeren.
Dit zette me aan het denken en ik ben direct gestopt met het eten van suiker. Een hele lange tijd heb ik suiker echt volledig verbannen uit mijn eetpatroon.
Uiteindelijk, na een aantal jaar, ging ik toch af en toe weer wat eten waar suiker in zat (blame it on plantaardige Ben en Jerry’s ijs ;).
Echter ging ik merken dat het me geen goed deed. Ik kreeg er buikpijn van, mijn darmen raakte van streek en lichamelijk voelde het helemaal niet goed. Ik merkte het in toename van pijnklachten én in afname van energie.
Tegenwoordig probeer ik dus weer zo min mogelijk suiker te eten en ben ik er heel bewust van dat het me vaak geen goed doet en ik het dus beter kan laten staan.
Lees ook: Fibromyalgie en suiker: Dit is waarom je het beter kunt vermijden >>
6. Slechte gewoontes afleren: stoppen met roken
Yep.. als íéts een slechte gewoonte is, dan is het wel roken. Toen ik in de pubertijd zat ben ik gaan roken en lange tijd is dit één van mijn slechte gewoontes geweest. Tot april dit jaar. Ik was er hélemaal klaar mee.
Op zoveel vlakken deed ik mijn best om goed voor mijzelf te zorgen en gezond te leven maar roken kon ik niet laten. Daar baalde ik van en het ging me steeds meer tegenstaan.
Toen ik begin april ongesteld was, en tot 16.30 uur in bed had gelegen omdat ik zo moe was en veel pijn had besloot ik: als ik toch al bijna de hele dag niet gerookt heb, dan stop ik ermee. En dat deed ik. Lang leven mijn ijzeren discipline.
Inmiddels ben ik dus al ruim 7 maanden gestopt en het is één van de beste keuzes geweest die ik dit jaar gemaakt heb!
7. De hele dag door koffie drinken
Ik hóú van koffie en dronk dit dan ook het liefste de hele dag door. Totdat ik vorig jaar een EMB test had laten doen waar naar voren kwam dat stress heel lang in mijn lichaam blijft zitten.
Dus ook wanneer het stressmoment voorbij is, blijft stress actief in mijn lijf.
Misschien denk je nu: wat heeft dit met koffie te maken? Nou, heel veel.
Cafeïne zorgt namelijk voor een stressreactie in je lichaam. Dat is de reden waarom koffie je een opgewekt gevoel geeft. Het is dus niet per se dat je er meer wakker van wordt, maar dat je stress ervaart waardoor je ‘aan’ gaat staan.
Ik drink nu nog maar één kop koffie per dag. ‘s Morgens bij mijn ontbijt drink ik standaard een heerlijke cappuccino.
Verder drink ik ‘s middags vaak een kop decaf koffie. Met uitzondering drink ik twee koppen koffie maar dit komt zelden voor.
8. Me druk maken om wat andere van me vinden
De mening van anderen heb ik altijd heel belangrijk gevonden.
- Ik durfde niet met make-up de deur uit
- Wilde niet in mijn trainingsbroek boodschappen doen
- Praatte met de menigte mee
- Had nooit haar op mijn benen staan en ga zo maar door
Continu was ik bezig met wat anderen mogelijk van me zouden vinden.
Tegenwoordig geef ik daar bijna niets meer om. Ik draag vaker niet dan wel make up, ga geregeld in mijn trainingsbroek de supermarkt in, en lig met haar op mijn benen bij de masseuse.
Dit is echt wel één van de dingen die ik het meest waardeer van ouder worden: dat ik me niet meer druk maak om de mening van anderen.
Niet iedereen hoeft jou aardig of leuk te vinden, zorg vooral dat het leven voor jou zo comfortabel mogelijk is. En als iemand daar wat van vindt? Dat is dan maar zo.
9. Alle meldingen aan hebben staan (op laptop en telefoon)
Ik kreeg meldingen bij WhatsApp berichten, bij mails, bij likes of reacties op Instagram.. van álles had ik meldingen aan staan. Tot ik merkte dat ik daar helemaal kriegelig van werd en er klaar mee was.
Sindsdien staat mijn iPhone vrijwel altijd op de ‘niet storen’ functie en staan al mijn meldingen uit.
Ik zie of ik mails heb als ik mijn mail app open, ik bekijk reacties op Instagram als ik in de app zit, en berichtjes via WhatsApp zie ik pas als ik ervoor kies om op mijn telefoon te kijken.
En word ik gebeld? Dan krijg je direct mijn voicemail (tenzij je in mijn inner circle zit 😉 en bepaal ik zelf wanneer ik je terug bel.
Het geeft me onwijs veel rust om niet de hele dag door afgeleid te worden door pingeltjes en onbelangrijke berichten. Dikke tip om al je meldingen uit te zetten!
Lees ook: Mindful omgaan met je telefoon: Mijn 5 gouden tips >>
Slechte gewoontes afleren is niet onmogelijk
Slechte gewoontes afleren kan heel lastig zijn. Toch is voor mij in veel gevallen mijn gezondheid doorslaggevend geweest.
Zeker omdat ik al fysieke klachten heb door fibromyalgie, wil ik juist daarom zo goed mogelijk voor mezelf zorgen. Alles wat daar niet aan bijdraagt, zoals bovenstaande 9 punten, wil ik liever afleren.
Ga bij jezelf eens na: welke slechte gewoontes heb jij die jou veel energie kosten, die mentaal veel van je vragen (zoals bijv. het nieuws kijken of je druk maken wat anderen van je vinden) of die jou gezondheid in de weg staan?
En ga daar eens mee aan de slag. Begin met één slechte gewoonte afleren per keer. Meteen all-in gaan werkt vaak averechts.
Tip: Wil jij je slechte gewoontes vervangen met nieuwe, goede gewoontes? Lees dan het boek Kleine Gewoontes van Hoogleraar gedragswetenschap BJ Fogg.
Welke slechte gewoontes zou jij willen afleren om jouw fysieke en/of mentale gezondheid te verbeteren? Laat het weten in een reactie!