Inmiddels gaat het gelukkig goed met me en heeft fibromyalgie nog maar nauwelijks invloed op mijn leven. Maar dat is jarenlang anders geweest. Ik lag toen vooral op bed, had extreme pijn, nauwelijks energie en mentaal vroeg het veel van me. Mijn voordeel was toen dat ik nog thuis woonde en veel steun had van mijn ouders, maar pittig was het zeker. In dit artikel geef ik je graag 6 tips om slechte periodes met fibromyalgie net wat makkelijker door te komen.
Slechte periode met fibromyalgie
Fibromyalgie gaat gepaard met ups en downs – dat weten we allemaal. En toch zijn die slechte dagen of soms zelfs slechte periodes altijd weer een flinke domper. Je wil vooruit, je wil ‘gewoon’ je werk, het huishouden en leuke dingen kunnen doen. Als dat niet lukt, dan is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal een strijd.
Onderstaande tips helpen je om zulke periodes nét wat makkelijker door te komen. Vooral de laatste tip is er eentje die je niet mag overslaan.
1. Sta jezelf toe om verdrietig en gefrustreerd te zijn
“Positive vibes only” gaat je niet verder helpen. Geef jezelf echt de ruimte om verdrietig te mogen zijn en uiting te geven aan boosheid, verdriet en frustratie. Het is logisch dat het veel met je doet als je een slechte periode hebt.
Je hoeft echt niet altijd positief te zijn, dat is juist super toxisch. In deze periodes is het juist heel helpend en helend om al je emoties toe te staan. Voel wat er gevoeld mag worden en krop vooral niets op. Praat erover, schrijf erover, maak er ruimte voor. Dat geeft ruimte en helpt je om los te kunnen laten.
2. Onderzoek of er hulpmiddelen zijn die ondersteuning bieden
Op slechte dagen of in moeilijke periodes waar je veel last hebt van pijn kan het fijn zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld een douchekruk, warmtedeken, een rugkussen of hulpmiddelen voor in de keuken.
Deze middelen zijn er niet voor niets en kunnen het dagelijks leven met pijn wel wat makkelijker maken.
Bij Hulpmiddelwereld.nl hebben ze een mega groot assortiment met hulpmiddelen waar handige dingen tussen zitten waardoor je toch wat beter kunt functioneren maar dan met minder inspanning. Of die het vele liggen en zitten net wat comfortabeler maken.
3. Praat erover met anderen
Misschien denk je dat niemand zit te wachten op jouw ‘geklaag’ zoals velen dat noemen. Maar het is juist heel belangrijk om je hart te luchten. Praat met anderen over jouw situatie, wat het met je doet en hoe dit voor je voelt. Ze kunnen je situatie niet oplossen, maar het kan wel ruimte geven om erover te kunnen delen.
Bel een vriend(in) op om te kletsen, praat met je partner over je situatie of als je dat te moeilijk vindt: schrijf dan alles van je af.
Praten of erover schrijven helpt je om los te kunnen laten wat er allemaal speelt, het geeft ruimte en daarbij lucht het vaak op om je verhaal te kunnen doen.
4. Maak het jezelf makkelijk in zulke periodes
Probeer bij alles te kijken hoe je het zo makkelijk mogelijk kunt maken voor jezelf. Als het gaat om eten koken bijvoorbeeld kun je wat simpele recepten opzoeken (en de boodschappen laten bezorgen i.p.v. zelf naar de supermarkt!). Je kunt ook in één keer meer koken zodat je er de dag daarna ook nog van kunt eten.
Bijvoorbeeld: als ontbijt eet ik vaak bananenbrood. Meestal bak ik twee bananenbroden tegelijkertijd en doe ik 1,5 bananenbrood per 2 plakken in de vriezer. Zo heb ik altijd een gezond ontbijtje wat weinig moeite kost.
Of voor de lunch: ik kook altijd minimaal 6 eitjes zodat ik hier maar één keer tijd aan kwijt ben. Ook bak ik één kipfilet die ik meerdere dagen als broodbeleg kan gebruiken.
Als je nou echt amper het bed uit kunt komen van de pijn en vermoeidheid, zou je bijvoorbeeld naar Nutridrink kunnen kijken zodat je toch wat hebt om makkelijk te kunnen eten.
Probeer verder wel zo voedzaam mogelijk te eten want dit geeft natuurlijk ook weer voedingsstoffen en energie af die je hard nodig hebt. Maar maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk.
5. Vraag om hulp
Schroom niet om anderen om hulp te vragen in periodes dat je veel pijn hebt en weinig energie. Ik weet dat je liever alles alleen zou kunnen doen, maar het is ook belangrijk om te realiseren dat dit niet altijd kan.
Vraag je partner, vrienden of familie om je te helpen met het huishouden, het doen van boodschappen, de hond uitlaten, oppassen op de kinderen, de was, etc.
Hulp vragen is vaak lastig en confronterend. Maar wel noodzakelijk om zelf weer sneller te kunnen herstellen. Want als je alles zelf wil doen en daarmee weer over je grens gaat zul je nóg langer moeten herstellen.
6. Wees lief voor jezelf
Last but not least: wees lief voor jezelf in moeilijke periodes.
Ja, het is super frustrerend om weinig te kunnen en veel pijn te hebben, maar probeer hier toch aan toe te geven. Hoe langer je blijft vechten tegen de pijn en vermoeidheid, hoe langer het duurt voordat je er weer bovenop bent.
Probeer jezelf te geven wat je nodig hebt: neem je rust, kijk een leuke film of serie, lees een goed boek, maak een wandeling als dat lukt, boek een massage, schrijf over je gevoelens, praat er met anderen over en gun jezelf de tijd om te mogen herstellen.
Je hoeft niet meer van jezelf te vragen. Je mag gewoon even zijn. Dan doe je al meer dan genoeg.
Geef jezelf de tijd om zo’n slechte periode door te komen
Je wilt het liever niet, zo’n slechte periode, maar je kunt het niet altijd voorkomen. Soms weet je waar het vandaan komt, soms lijken deze periodes uit de lucht te komen vallen. Hoe dan ook zijn ze altijd lastig.
Probeer het juist daarom zo comfortabel en makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Geef je lichaam de tijd en ruimte om weer te kunnen herstellen en geef jezelf de tijd om door deze periode heen te komen.
En onthoud: tot nu toe ben je 100% van je slechte dagen en periodes doorgekomen, dus dit gaat je ook lukken. Kop op, you got this.
Wat helpt jou in zo’n slechte periode? Wat doe je dan juist wel en wat juist niet? Deel erover in een reactie!