Spijkermat bij fibromyalgie: meer ontspanning, minder pijn

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: een spijkermat om pijn te verlichten, het lichaam te laten ontspannen en los te komen van stress. Maar werkt dat nou, zo’n spijkermatje? Of is het marteling zonder enkel resultaat? Ik kan je alvast een tipje van de sluier geven: het werkt. Voor mij in ieder geval. Al sinds de beginjaren dat ik fibromyalgie heb maak ik gebruik van een spijkermat om te lekker diep te ontspannen, pijn in mijn rug en nek te verlichten en helemaal tot rust te komen. Ik leg je graag uit wat een spijkermatje precies is, wat de voordelen van een spijkermat bij fibromyalgie en hoe je het juist kunt inzetten bij fibromyalgie symptomen.

Wat is een spijkermat?

First things first: ik zal je eerst uitleggen wat een spijkermat precies is en waarvoor het kan worden ingezet. Zoal het woord al zegt: een spijkermat is een matje met ‘spijkers’, geen echte uiteraard, er wordt gebruik gemaakt van kunststof doppen in de vorm van een lotus met op de uiteinden scherpe puntjes – de spijkers.

Het is de bedoeling dat je met je rug op de spijkermat gaat liggen. De scherpe puntjes drukken in de huid waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt. Daarbij ervaart het lichaam door de scherpe puntjes een pijnprikkel. Om pijn tegen te gaan worden er in de hersenen twee verschillende gelukshormonen aangemaakt, namelijk: endorfine en oxytocine. Dit zorgt ervoor dat pijn in het lichaam afneemt én je voelt je lekker rustig en ontspannen door de fijne gelukshormonen.

Je kunt een spijkermat gewoon zelf aanschaffen – bijvoorbeeld bij Flowee – en je hoeft hier dus niet te overleggen met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of arts. Maar als je dit toch prettig vind, kun je altijd informatie inwinnen bij jouw arts of therapeut.

spijkermat fibromyalgie

Hoe begin je met het gebruik van een spijkermat?

Eerlijk is eerlijk, ik vond het de eerste keren best een ‘ding’ om op de spijkermat te gaan liggen. Er was best wat weerstand in mijn lijf. Juist daarom heb ik het heel rustig opgebouwd.

De eerste keren ben ik met kleren op de spijkermat liggen of met een handdoek over de mat om zo te kunnen wennen. Op het moment dat dit goed voelde, ben ik verder gaan opbouwen door alleen een dun shirtje of hemdje te dragen. Uiteindelijk, na enige tijd, ben ik met de blote huid op de spijkermat gaan liggen.

Het is dus echt belangrijk om voor jezelf te ervaren wat goed voelt. Je hoeft niet meteen ‘all in’ te gaan, gun jezelf eerst de tijd om te wennen aan het idee en bouw het vanuit daar op.

Nu ga ik zonder moeite, zonder kleren op de mat liggen omdat ik er goed aan gewend ben. Ik gebruik de mat al jaren en vind het echt heerlijk ontspannend.

Hoe ga je liggen?

Een vraag die ik nog binnenkreeg was: Moet je in een bepaalde houding liggen en is het erg als je wat beweegt of als je gewicht niet gelijk verdeeld is?

Je kunt op je rug op de spijkermat gaan liggen. Ik lig altijd gewoon op mijn rug met mijn handen langs mijn lichaam of op mijn buik. Het is wel mogelijk om te bewegen maar ik vind dit niet erg prettig omdat je de puntjes dan goed voelt. Ervaar vooral wat voor jou prettig is!

Spijkermat fibromyalgie

Een spijkermat tegen fibromyalgie klachten

Kan een spijkermat gebruikt worden bij fibromyalgie? Ja, zeker! Ik gebruik de spijkermat van Flowee al jaren om pijn door fibromyalgie te verminderen en ik ben er erg enthousiast over.

Doordat de spijkermat een pijn verlichtende en ontspannen werking heeft kan het prima gebruikt worden bij fibromyalgie. Met regelmaat gebruik ik de spijkermat als de pijn in mijn rug of nek toeneemt. Ook wanneer ik op bed een meditatie beluister lig ik meestal op de mat.

Het helpt me om echt diep te ontspannen en naderhand merk ik vrijwel altijd dat de pijn wat is afgenomen.

Tevens kan de spijkermat ondersteuning bieden bij slaapproblemen, welke bij fibromyalgie ook vaak voorkomen. Door op de spijkermat te gaan liggen wordt je focus verlegt van je hoofd naar je lichaam. De spijkers zorgen ervoor dat je lichaam ontspannen raakt en wanneer je voelt dat je moe begint te raken kun je de mat weg leggen en gaan slapen.

Doordat je door de spijkermat in een diepe ontspanning raakt zul je sneller in slaap vallen en ook minder wakker worden ‘s nachts. Daarbij zul je ook meer uitgerust wakker worden.

Let wel op dat je niet op de spijkermat in slaap valt, dit gebeurt mij regelmatig 😉 maar dan kan het zijn dat je rug best pijnlijk aanvoelt doordat je te lang op de spijkers hebt gelegen.

Een spijkermat bij fibromyalgie is dus wat mij betreft zeker een aanrader.

Mijn ervaring & hoe ik de spijkermat gebruik

Wellicht is het al duidelijk maar ik ben enorm enthousiast over de Flowee mat. Het helpt me om in diepe ontspanning te raken, pijnklachten te verminderen en het geeft altijd een heerlijk gevoel. Zelfs toen we voor 6 maanden naar Portugal gingen heb ik de spijkermat meegenomen in mijn koffer. Ik ben zo gewend aan het gebruik van de mat en profiteer zo van de voordelen dat ik die niet een half jaar wilde missen.

Na jaren gebruik te maken van de spijkermat heb ik goed kunnen ontdekken wat voor mij werkt. Omdat ik een erg holle onderrug heb leg ik altijd een handdoek onder de mat ter hoogte van mijn onderrug. De handdoek vouw ik van de lange kant twee keer dubbel zodat de mat ook goed aansluit in mijn onderrug.

Verder gebruik ik de spijkermat ‘verkeerd om’. Ik leg de onderkant van de mat een beetje over mijn kussen zodat de spijkers ook in mijn nek zitten. Echter kun je hiervoor dus ook het Flowee spijkerkussen gebruiken.

spijkermat fibromyalgie

Hoe vaak ik de mat gebruik is afhankelijk van hoe ik me voel. Wanneer ik dagen heb dat ik veel last heb van spanning of pijn, maak ik er vaker gebruik van dan wanneer het goed met me gaat. Meestal lig ik zo’n 20 tot 30 minuten op de spijkermat. Dit is afhankelijk van de duur van de meditatie.

Ik vind het prettig om een meditatie te beluisteren als ik op de mat lig omdat ik op deze manier niet enkel met mijn lijf bezig ben maar juist de focus kan verleggen. Wanneer de meditatie is afgelopen ga ik van de mat af, doe ik nog wat rek- en ontspanningsoefeningen en ga ik verder met mijn dag.

Spijkermat bij fibromyalgie

Hopelijk is nu duidelijk wat een spijkermat voor je kan betekenen en hoe je het kunt inzetten bij fibromyalgie klachten. Ik ben in ieder geval erg enthousiast en heb er al jaren profijt van.

Je kunt de spijkermat bestellen bij Flowee. Ik gebruik ‘m denk ik al 9 à 10 jaar dus het gaat echt super lang mee. Ook wel handig :).

Ik ben heel benieuwd of jij ervaring hebt met een spijkermatje of dat je ‘m na het lezen van mijn blog gaat bestellen. Laat je het weten in een reactie?


P.S. Mocht je de producten willen bestellen vind ik het super leuk als je dit via mijn blog doet, ik ontvang daar namelijk een kleine commissie over zonder dat jij er extra voor betaald. Alvast bedankt! 😀


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie