Sinds begin mei ben ik begonnen met sporten en ik ben enorm blij dat ik die stap heb gezet! Omdat ik weet dat veel vrouwen met fibromyalgie moeite hebben om de stap naar bewegen of sporten te maken, wil ik mijn ervaring delen. Lange tijd wílde ik namelijk wel sporten, maar deed ik het niet. Ik vond het lastig om de stap te zetten, had angst om mezelf te overvragen en dacht geen tijd te hebben. Inmiddels ben ik superblij dat ik begonnen ben en deel ik mijn 3 tips met jou om te beginnen met sporten met fibromyalgie.
De keuze om te gaan sporten met fibromyalgie
Hoewel ik dagelijks wandel, zat ik er al langere over na te denken om te gaan sporten. Vorig jaar heb ik ook wat pogingen gedaan. Ik fietste een tijdje op de hometrainer, had een schema voor krachttraining van Ise, maar toch lukte het me niet om het vol te houden.
Toch bleef het in mijn hoofd zitten dat ik wel wílde sporten. Maar de tijd ervoor vinden (of eigenlijk: tijd ervoor máken), dat lukte niet. Daarnaast vond ik het best spannend om zo intensief veel van mijn lichaam te gaan vragen. Kan ik dat wel aan? En vererger ik de pijn hiermee niet?
Tot eind april, begin mei dit jaar. Toen heb ik de knop omgezet. Ik wil me fitter en sterker voelen dus besloot ik thuis weer op de hometrainer te gaan fietsen.
Dit begon met 20 minuten, maar al gauw zat ik op 30 minuten. Voor mezelf besloot ik dat er geen druk op zat: hoe snel of hoe lang ik fietste maakte niet uit. Liever langzaam en 10 minuten, dan helemaal niet. Hierdoor zat er niet zoveel druk op en werd het makkelijker om daadwerkelijk op de hometrainer te gaan fietsen.
Uiteindelijk kreeg ik er plezier in en was van langzaam fietsen geen sprake meer. Om de dag fietste ik 30 minuten. Vaak met een geïmproviseerd interval schema. Het voelde echt heel goed.
Cardio combineren met krachttraining
Ik wist: als ik écht wil gaan sporten en me ook sterker wil voelen, is dít het moment om door te pakken. Dus terwijl ik op de hometrainer zat, mailde ik Anouk van Get Shaped voor een proefles. Een week later kon ik al terecht.
Cardio vind ik leuk om te doen. Maar mijn doel nu is om me ook sterker te voelen. En daarvoor is spieropbouw nodig. Bij Get Shaped doe ik krachttraining in een infraroodcabine.
Alle oefeningen doe ik liggend en de cabine is verwarmd tot 37 graden. Voor mensen met fibromyalgie is dit ideaal. Door de infrarood worden de spieren minder belast én je hebt achteraf minder spierpijn.
De proefles was pittig, maar het gaf me ook een heel voldaan gevoel. Dus besloot ik een 10 strippenkaart te nemen.
Inmiddels heb ik er al 5 lessen op zitten. Ik doe nu één keer per week krachttraining en fiets ik 2 tot 3x thuis op de hometrainer. Daarnaast maak ik nog steeds mijn dagelijkse wandelingen met Milo.
Beginnen met sporten met fibromyalgie: mijn 3 tips
Onderstaande 3 tips hebben mij de laatste tijd geholpen om nou eindelijk écht te gaan sporten met fibromyalgie. Wellicht geven ze jou ook dat laatste zetje om actie te ondernemen.
1. Voel je dat je het écht wil? Onderneem meteen actie!
Bij mij was het zo dat ik er hélemaal klaar mee was dat ik wel wilde sporten maar het vervolgens niet deed. Dus begon ik. De pijn was op dat moment groot genoeg om er echt iets mee te gaan doen.
Op het moment dat je dus voelt dat je nu écht verandering wil, onderneem dan meteen actie. Doordat ik ging fietsen op de hometrainer, raakte ik enthousiast. Hierdoor was de stap om contact op te nemen met een sportschool ook kleiner. Een proefles boeken is zo gedaan.
2. Sporten met fibromyalgie: Boek een proefles
Door een proefles te boeken heb je eigenlijk de eerste stap al gezet. Als je een beetje op mij lijkt, kun je je druk maken om dingen als:
- Hoe zou het daar zijn?
- Wat voor mensen komen daar?
- Past deze sport of sportschool wel bij mij?
- Hoe gaat het allemaal in z’n werk?
Een proefles beantwoorde voor mij al die vragen.
Voelt het goed? Plan dan meteen een vervolg! Doordat ik een proefles had gedaan, kon ervaren hoe het daar is en hoe het sporten lichamelijk voelt en hoe de begeleiding is, was de keus snel gemaakt.
Het plannen van de proefles nam de drempel weg om daadwerkelijk te beginnen met sporten. En nu ik eenmaal een strippenkaart heb, wil ik ook wekelijks op komen dagen.
Dus elke keer als ik gesport heb, maak ik weer een nieuwe afspraak voor die week daarna.
3. Begin laagdrempelig en maak het niet te groot
Mijn valkuil? Meteen all-in willen gaan en álles van mezelf vragen. Gevolg? Het voelt te groot en te veel waardoor ik afhaak. Voor nu was ik begonnen met: ik ga om de dag 20 minuten fietsen, zo snel of langzaam als ik zelf wil.
Geen druk, geen richtlijnen, geen ‘moetjes’ waaraan ik moest voldoen. Gewoon 20 minuten fietsen op een tempo dat goed voelt.
Hierdoor was het ook makkelijk om de stap te zetten om op de hometrainer te gaan. Want ja, zo spannend was het allemaal niet en ik had niets wat ik ‘moest’ behalen.
Al gauw dacht ik: ja, ik wil eigenlijk wel echt fanatieker aan de bak. Dus ging ik 30 minuten op de hometrainer en fietste ik met momenten wat intensiever. Dit wisselde ik af met rustig fietsen. Op deze manier heb ik het opgebouwd.
Toen dát eenmaal lekker liep, wilde ik ook aan de slag met mijn spierkracht. Dus boekte ik tijdens het fietsen een proefles.
Het resultaat? Nu zit ik intensief en zwetend op de hometrainer én doe ik wekelijks een uurtje krachttraining. Niet omdat ik dit vooraf zo bedacht had, maar omdat ik het wil en omdat het goed voelt!
Sporten staat nu standaard in mijn planning
Juist doordat ik het nu zo ongedwongen en rustig heb opgebouwd houd ik het ook goed vol en is het inmiddels onderdeel van mijn weekplanning. Ik plan standaard 1x per week een sessie bij Get Shaped voor krachttraining.
De sessies op de hometrainer schrijf ik ook in mijn planning zodat ik een gebalanceerd sportschema heb. De afwisseling tussen sport en herstel blijft uiteraard belangrijk.
Als het een dag niet goed voelt of lichamelijk niet lukt is dat ook prima. Dan verschuif ik het gewoon naar een andere dag. Het blijft voor mij het belangrijkste dat het lichamelijk haalbaar is en goed voelt.
Dat ik sporten nu meeneem in mijn planning doe ik vooral zodat ik houvast heb. En daarbij houd ik er bewust rekening mee als het gepland staat in mijn agenda dat ik het ook echt vrij houdt. Het heeft nu prioriteit dus houd ik er graag mijn tijd voor vrij.
Ik ben zó blij dat ik de stap heb gezet om te gaan sporten want het voelt echt goed. Wat ik ook merk is dat ik hierdoor zo veel vertrouwen krijg in mijn lichaam. Het feit dat ik dit aankan geeft echt een boost, zo fijn!
Hopelijk helpen bovenstaande tips jou ook als je graag wil gaan bewegen of sporten maar moeite hebt om de stap te zetten. Ik hoop dat je het jezelf gunt, want eerlijk? Ik had gewild dat ik deze stap eerder had genomen!
Beginnen met sporten met fibromyalgie
Als je fibromyalgie hebt kan beginnen met sporten lastig zijn. Toch is het zeker de moeite is om die stap wel te zetten. Zoek iets wat bij jou past, waar jij je fijn bij voelt en blijf vooral checken bij jezelf hoe het voelt.
Het belangrijkste is dat het lichamelijk haalbaar is en goed voelt. Luister dus goed naar je lichaam en doe geen dingen die lichamelijk niet prettig voelen.
Bouw het langzaam op, en zorg dat je goede begeleiding krijgt. En bovenal: zorg dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je plezier uithaalt! Ik kijk nu telkens weer uit naar het uurtje sporten en vind het heerlijk om aan het eind van de dag op de hometrainer te gaan. Iets doen omdat je het leuk vindt is echt de beste motivator!
Sport of beweeg jij ook op regelmatige basis? Leuk als je jouw ervaring in de reacties wil delen! Dit kan ook een fijne motivatie zijn voor de vrouwen die willen gaan beginnen.
Nog even verder lezen?
- Als je verandering wil in je leven, zul je zelf actie moeten ondernemen >>
- 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te gaan wandelen >>
- Investeren in jezelf moeilijk? Dit helpt mij om het wél te doen >>
Wat goed dat je weer begonnen bent! Ik ben ook na 3 jaar ‘pogingen doen’ begonnen met krachttraining bij een Personal trainer en hydrogym (is een milde vorm van aquajoggen in een zwembad van 32 graden). Nog een goede tip om te starten: sport op je beste moment van de dag. Ben je een avondmens ga dan ‘s avonds. En begin in het seizoen waarin je je lichamelijk het beste voelt. Bij mij is dat de zomer.
Dank je! Ben er ook heel blij mee :D. Fijn voor jou dat je ook weer begonnen bent! En goede tip ook, mooie aanvulling inderdaad. Dank voor je reactie.
Pff, ik heb altijd aan fitness gedaan en spinning. De laatste maanden lukte me dat niet meer. Had te veel pijn door de Fibromyalgie. Een aantal maanden heb ik niet gesport.
Ben nu begonnen met Aqua joggen, het water is niet erg warm ( koud dus ) helaas heb ik daarna veel last van mijn spieren, ik ben te hevig, denk ik.
Het valt niet mee, ik denk zelf dat ik beter bij mijn eigen sportschool had moeten blijven. Ik weet het niet meer, ik merk wel dat ik wel moet blijven bewegen.
Hee Carolien, het belangrijkste is natuurlijk dat je iets van sport of beweging kunt doen wat ook echt goed voelt voor je en niet meteen te veel van je lichaam te vragen. Wandelen of fietsen zijn ook goede manieren om te bewegen als dat momenteel beter bij je past. Blijf goed luisteren naar je lichaam 🙂