Stress, een last op je schouders

Stress, we kennen het allemaal. Iedereen met fibromyalgie of een andere chronische ziekte krijgt er wel mee te maken. Je hebt te weinig uren op een dag om alles te doen wat je wil en moet doen, hierdoor slaap je minder goed, je bent prikkelbaar, gaat piekeren en uiteindelijk zie je door de bomen het bos niet meer.

Stress, een last op je schouders

Mensen met fibromyalgie hebben de helft minder energie als een een gezond persoon zonder fibromyalgie. Dit houdt in dat dat kleine beetje energie goed besteed dient te worden. Stress is een enorme energievreter, daarbij voelt stress letterlijk als een last op je schouders.

Doordat je gestrest bent neem je een andere houding aan, je spieren zijn continu gespannen waardoor ze vast gaan zitten. Dit veroorzaakt verkramping/pijn in de spieren. Het is dus de kunst om zo min mogelijk te stressen. Maar hoe doe je dat? In combinatie met een chronische ziekte en bergen frustratie? En als je daarbij óók nog het beste van jezelf wil laten zien..

“Het gaat er niet om hoe snel je doelen bereikt, maar dát je ze bereikt.”

Perfectionisme en hoge eisen stellen

Ik merk dat ik lang niet de enige met fibromyalgie ben die perfectionistisch is en hoge eisen aan zichzelf stelt. Maar ik weet ondertussen ook dat dit dingen zijn die enorm veel energie kosten. En dat hebben we maar zo weinig! Dus eigenlijk mega zonde om hier zo veel tijd in te steken.

Het is dus de kunst -ook voor mij, haha- om eerder tevreden te zijn. Om niet continu alleen maar te focussen op perfectie. Want eigenlijk streven we naar iets wat helemaal niet bestaat. Ik merk zelf dat dit echt niet makkelijk is om los te laten, het voelt toch als een bepaalde houvast. Alsof je iets ‘bereikt hebt’ als het ‘perfect’ is. Maar toch is het van belang dit wat meer los te laten. Om te ervaren dat goed ook echt goed is.

Het belangrijkste is om je bewust te worden op de momenten dat je bezig bent iets te perfectioneren. Bewustwording is de eerste stap, daarna is het belangrijk om er ook iets mee te doen. Dus om ermee te stoppen of het te laten voor wat het is. In het begin zal dit niet makkelijk zijn maar ik heb zelf ervaren dat dit steeds wat eenvoudiger gaat. Probeer het eens!

Bespaar jezelf de frustratie en herhaal: Goed genoeg is het nieuwe perfect! 😀

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen, dat hebben we allemaal. Je moet ook wel als je chronisch ziek bent. Want opgeven is geen optie. Daarnaast weet ik dat veel mensen met fibromyalgie ook maar al te graag alles zelf willen doen. Maar helaas heeft deze eigenschap ook een keerzijde. Continu maar doorgaan is namelijk niet altijd goed, zeker niet als je lijf aangeeft dat het tijd is om even te stoppen.

“Is het fijn om alles goed te doen? Ja. Is het ook haalbaar om altijd alles goed te doen? Nee. Is het reëel? Nah, eigenlijk ook niet..”

Probeer op tijd een ‘pauze’ in te lassen of hulp te vragen. Het gaat er niet om hoe snel je je doelen bereikt, maar dát je ze bereikt. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt, als je dan uiteindelijk je doel hebt behaald, zonder een hoop stress, kun je dubbel zo trots zijn 🙂

Jezelf wegcijferen om anderen te kunnen helpen

Herken jij dat? Dat je anderen altij belangrijker vind dan jezelf? Ik heb dit wel altijd zo gezien, maar de laatste tijd probeer ik hier toch verandering in te brengen. Ik probeer steeds vaker aan mezelf te denken en te doen wat goed voor me is.

Je helpt anderen hier niet mee, en jezelf al helemáál niet. Het is een top eigenschap om altijd voor anderen klaar te staan. Maar als dit voor jezelf niet haalbaar is heeft de ander er eigenlijk ook niet veel aan.

Het is moeilijk om te beseffen dat je dingen niet kunt, of moeite hebt met bepaalde taken die je voorheen prima kon doen. Maar het is niet anders. Door er constant tegen in te blijven gaan wordt de pijn niet minder. Daarbij ben je beter instaat anderen te helpen als het goed met je gaat, luister naar je lichaam. Alleen jij voelt wat goed is.

Alles goed willen doen, moeite hebben met fouten maken

Is het fijn om alles goed te doen? Ja. Is het ook haalbaar om altijd alles goed te doen? Nee. Is het reëel? Nah, eigenlijk ook niet..

Zelf heb ik er toch nog wel eens moeite mee om fouten te maken. Ondertussen ben ik hard aan het werken om dit wat meer los te laten. Om fouten te zien als leermomenten en om dingen minder persoonlijk op te pakken.

‘Van fouten kun je leren’, het is dus ook belangrijk om een les uit een situatie te halen en er niet te lang bij stil te staan. Wat ik merk is dat het juist mis gaat als ik alles goed probeer te doen. Je gaat impulsief de dingen doen waarvan je denkt dat dat het beste is, waarvan achteraf het tegendeel vaak wordt bewezen.

Het is daarom van belang om de tijd te nemen om een situatie te overzien, voordat je al met oplossingen komt. Dit geeft je de rust om een reëel beeld te krijgen van een situatie en er goed over na te denken. Hierdoor kun je situaties vaak ook makkelijker oplossen. En het scheelt je weer enorm veel stress en dát is wat we willen! Toch?

Hoe ga jij om met stress?

Wat doe jij in stressvolle situaties? Hoe blijf je rustig of wat helpt je om tot rust te komen? Deel jouw ervaring in de comments, wie weet kan een ander (of ikzelf) hier weer van leren. 🙂

Nog even verder lezen?

5 Tips om stress en negativiteit los te laten >>


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie