Dit is hoe stress fibromyalgie symptomen kan verergeren

Stress kennen we allemaal en met af en toe een beetje stress is ook niets mis. Echter kan het flink wat klachten geven wanneer je regelmatig stress ervaart en kan het zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Ook kan stress fibromyalgie symptomen versterken en juist daarom is het van groot belang om stress zoveel mogelijk te vermijden, maar hoe doe je dat? En hoe heeft stress invloed op fibromyalgie symptomen? Ik leg het je graag uit.

Hoe stress fibromyalgie symptomen kan verergeren

Met een beetje stress is niets mis, het kan er juist voor zorgen dat je beter kunt presteren. Bijvoorbeeld om die ene deadline te halen, tijdens een sollicitatie of wanneer je een moeilijk gesprek moet voeren.

Het probleem is echter dat veel mensen regelmatig stress ervaren, bijvoorbeeld door ziekte, financiële problemen, een ongezonde relatie, flinke werkdruk, of een moeilijke studie. 

Om te begrijpen hoe stress fibromyalgie symptomen kan verergeren, leg ik je graag eerst uit hoe stress precies werkt.

Hoe werkt stress?

Op het moment dat er er iets gebeurt waardoor je stress ervaart wordt er een signaal gestuurd naar de hypothalamus. Dit is een gebied in de hersenen wat dient als commando en regelcentrum. De hypothalamus communiceert vervolgens met de rest van het lichaam, denk aan de bloeddruk, ademhaling, hartslag en verwijding of vernauwing van kleine bloedvaten en de longen. Dit gebeurt allemaal op onbewust niveau via het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee delen:

  • Sympathische zenuwstelsel: dit zorgt ervoor dat je lichaam in actie komt en zorgt voor de vecht of vlucht reactie.
  • Parasympathische zenuwstelsel: dit zenuwstelsel zorgt er juist voor dat het lichaam weer tot rust komt zodra het gevaar over is.

De hypothalamus zorgt er dus voor dat het sympatische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Vervolgens worden de bijnieren voorzien van de ‘stress informatie’ met als gevolg dat de bijnieren adrenaline afgeven aan het bloed. Dit zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en de bloeddruk verhoogt waardoor er meer bloed naar de spieren gaat.

Ook de ademhaling zal sneller gaan en de longen worden verder geopend waardoor het lichaam zo veel mogelijk zuurstof kan opnemen met als gevolg dat het hart harder kan pompen en de spieren worden voorzien van voldoende zuurstof. Dit is nodig om te kunnen vechten of vluchten.

Ook bij de hersenen komt extra zuurstof, dit maakt je alert en zintuigen worden op scherp gezet. Adrenaline zorgt er ook voor dat suiker en vetten vanuit de lever in het bloed worden afgegeven zodat het lichaam wordt voorzien van energie.

Vervolgens wordt er in de bijnierschors cortisol aangemaakt. Dit hormoon is belangrijk om energie te verdelen over het lichaam. Het zorgt ervoor dat de organen die bij gevaar de meeste energie nodig hebben, deze energie ook krijgen. Op deze manier kan het lichaam optimaal het gevaar aanpakken. Zodra de stress geweken is zal de energie weer verdeeld worden over alle organen.

Bron: Hoewerktstress.nl

Factoren die stress kunnen veroorzaken

Stress kun je ervaren door interne (van binnenuit) en externe (van buitenaf) factoren. Wat voor situatie voor iemand stress ervaart is per persoon verschillend.

Externe factoren:Interne factoren:
Hoge werkdrukPiekeren
Pittige studieAngst en paniek
Financiele problemenGeen nee durven zeggen
Ongezonde relatieAlles perfect willen doen
Moeilijk gesprek voerenGroot verantwoordelijkheidsgevoel
In de file staanGeen fouten durven maken
Drukte om je heenVergelijken met anderen
Grote veranderingenOnzekerheid
Te laat komenPijnklachten, vermoeidheid

Er zijn dus verschillende factoren die stress kunnen veroorzaken. Ook kunnen deze twee in elkaar verweven raken, zo kun je onzeker raken door grote veranderingen in je leven. Of knaagt het gevoel van perfectie aan je wanneer je te laat komt.

Belangrijk is om te achterhalen welke factor jou de meeste stress geeft zodat je ook gericht kunt werken aan de oorzaak.

Stress & fibromyalgie symptomen

Er gebeurt dus van alles in je lichaam als je stress ervaart. Je lichaam komt ‘aan’ te staan en wordt klaargemaakt om te vechten of te vluchten. En dit is precies wat fibromyalgie symptomen kan verergeren.

De spanning die op je spieren komt kan uiteindelijk voor een toename van pijn of verkramping zorgen en daarbij kost stress het lichaam veel energie waardoor je meer last kunt krijgen van vermoeidheid.

Ook kun je meer last hebben van angsten, stemmingswisselingen of een neerslachtig gevoel. Het kan zijn dat je sneller emotioneel bent, minder kunt hebben en in een negatieve spiraal beland.

stress fibromyalgie

Wat merk ik als ik meer stress heb?

  • Toename in pijnklachten, voornamelijk mijn nek en schouders
  • Meer hoofdpijn (spanningshoofdpijn)
  • Ik ben sneller emotioneel en prikkelbaar
  • Slapen gaat slechter
  • Ik ervaar minder energie en voel me uitgeput
  • De behoefte aan controle is groter
  • Sneller last van overprikkeling
  • Ik voel me onrustig

Voor iemand die gezond is kan stress al veel klachten geven, laat staan als je de diagnose fibromyalgie hebt die voor de nodige klachten zorgt.

Wanneer ik merk dat de klachten toenemen en ik me bewust wordt van de stress probeer ik een stap terug te zetten en rust te nemen. Als ik dit niet doe zullen de klachten alleen maar erger worden en mijn gemoedstoestand slechter.

Ben je bewust van de impact van stress

Lange tijd had ik niet in de gaten hoe erg ik mezelf aan het kwellen was door alsmaar in stress te blijven hangen. Uiteindelijk zorgde dit bij mij voor een burn-out en dat heeft me zeker wel aan het denken gezet. Op dat moment realiseerde ik me pas hoe ik mezelf heb toegetakeld door continu maar gas bij te geven in plaats van even een grote stap terug te doen.

De kennis dat stress pijnklachten kan versterken, je kan uitputten en je gemoedstoestand kan verslechteren heeft er bij mij voor gezorgd dat ik bewuster omga met stress.

Wat ik hiermee bedoel is dat ik sneller actie onderneem als ik stress ervaar. In plaats van door te gaan kies ik er nu voor om even rust te nemen en naar binnen te keren. Juist op die momenten kies ik ervoor om te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of gewoon even een moment voor mezelf te nemen.

Het is heel verleidelijk om je te laten lijden door stress maar uiteindelijk gaat dit je niet verder brengen, in tegendeel.

Fibromyalgie? Verminder stress!

Het is dus belangrijk om stress in je leven te beperken. Dit geldt voor iedereen, maar zeker wanneer je fibromyalgie hebt is stress een grote vijand.

Achterhaal voor jezelf wat de grootste stressfactor is in jouw leven en onderzoek hoe je deze situatie voor jezelf makkelijker kunt maken. Plan ondertussen meer ontspanningsmomenten voor jezelf waarbij je gaat mediteren, wandelen, tekenen, journalen, lezen of iets anders waarin jij ontspanning vindt zodat je meer rust creëert.

Meer tips hierover lees je in mijn blog 5 succesvolle tips om stress en negativiteit los te laten.

Wil je weten welke stress signalen je kunt ervaren en hoe je daar goed mee om kunt gaan? Lees dan de blog: 10 Signalen dat je stress hebt (en hoe je er mee om kunt gaan).

Heb jij nog vragen over stress & fibromyalgie of is het herkenbaar voor je en deel je graag jouw verhaal? Laat dan even een reactie achter! 🙂


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN