Succesvol thuiswerken met fibromyalgie in 10 stappen

Thuiswerken, ik doe het al 3 jaar en voor mij is dit de beste keuze ever geweest. Thuiswerken met fibromyalgie is voor mij de perfecte combinatie. Hierdoor kan ik werken op mijn eigen tempo, mijn eigen uren indelen en rust nemen als het nodig is. Door de situatie die er nu is werkt half Nederland thuis dus leek het me handig om mijn 10 stappen te delen om succesvol thuis te werken!

Succesvol thuiswerken met fibromyalgie in 10 stappen

Onderstaande 10 stappen gaan je helpen om thuiswerken met fibromyalgie tot een succes te brengen. Wat wel belangrijk is, is dat je de stappen op zo’n manier inricht dat het goed voelt en bij je past. Want dat is en blijft natuurlijk het allerbelangrijkste.

Stap 1: Houd tijden aan die bij jou passen

Werk je nu thuis door de corona crisis? Houd dan de werktijden aan die je normaal ook hebt. Hierdoor behoud je je ritme.

Wanneer je een eigen onderneming hebt waardoor je thuis kunt werken is het belangrijk om tijden te hanteren die ook bij jou passen. Je kunt wel om 5.00u op willen staan, maar als je vervolgens half slapend achter je computer zit heeft dit geen meerwaarde. Experimenteer met tijden om op te staan tot je gevonden hebt wat perfect bij je past.

Thuiswerken brengt juist die vrijheid met je mee, dus profiteer hier ook van.

Persoonlijk zet ik nooit een wekker omdat ik dit niet prettig vind. Ik sta op zodra ik wakker wordt. Een hele tijd is dit tussen 5.00 en 5.30 geweest wat ik heerlijk vond. Tegenwoordig lukt dit niet echt en daar heb ik dan ook vrede mee.

fibromyalgie en thuiswerken

Stap 2: Kleed je leuk aan en verzorg jezelf

Het is heel verleidelijk om in je pyjama achter je laptop te kruipen maar toch raad ik dit af. Het is misschien wel lekker, maar echt in de werkmodus kom je hierdoor niet.

Daarom raad ik je aan om ‘s morgens lekker te douchen, kleding aan te trekken waarin jij je prettig voelt, je haar te doen en eventueel make-up op te doen. Gewoon zoals je normaal ook naar je werk zou gaan en waar jij je goed in voelt.

Stap 3: Zorg voor een goed ontbijt

Wanneer je de deur niet uit hoeft voor je werk voelt de behoefte om te ontbijten misschien minder groot. Toch is het belangrijk om dit wel te doen én om hier de tijd voor te nemen. Dus niet terwijl je ondertussen alvast je e-mail checkt.

Maak een lekker en gezond ontbijt voor jezelf, zet een kop koffie of thee, neem even de tijd om wakker te worden en eet bewust.

Stap 4: Neem tijd voor ochtendrituelen

Door thuiswerken heb je wellicht ook wat meer tijd in de ochtend omdat je niet hoeft te reizen. Benut deze extra tijd door aandacht te besteden aan fijne ochtendrituelen die jou helpen om de dag goed te beginnen. Denk aan:

  • Een meditatie beluisteren om daarna in rust met je werk te beginnen.
  • Journalen: opschrijven waar je dankbaar voor bent, jouw intentie van de dag benoemen of affirmaties opschrijven die bij jouw situatie passen.
  • Bewegen: maak een korte wandeling, beoefen yoga, doe mee met Holland in beweging, dans op je favoriete nummer of doe iets anders wat jij prettig vindt.

Stap 5: Communiceer met huisgenoten wanneer je niet gestoord wilt worden

Focus en concentratie is belangrijk om thuiswerken te laten slagen. Leef je met meerdere mensen in een huis, bijvoorbeeld je ouders, partner of kinderen? Spreek dan vóór dat je gaat werken af wanneer ze je niet mogen storen. Hierdoor kun je voorkomen dat je continu uit je concentratie gehaald wordt en echt even gefocust kunt werken.

Maak eventueel afspraken met elkaar als jullie beiden thuis werken zodat jullie beide ook echt aan werk toekomen.

Stap 6: Zorg voor een goede werkplek met de juiste hulpmiddelen

Een ruimte waar jij je goed kunt focussen is belangrijk. Als je de mogelijkheid hebt: maak dan in je huis een werkkamer die volledig is ingericht om te werken. Dit kan helpen om beter in de werksfeer te komen. Die kamer is gemaakt om te werken waardoor je ook minder snel afgeleid raakt dan wanneer je bijvoorbeeld aan de keukentafel zit.

Is de mogelijkheid tot een werkkamer er niet? Probeer dan ergens anders in huis een werkplek te creëren waar jij goed, fijn en gefocust aan het werk kunt zijn.

Zorg ook voor de juiste hulpmiddelen zodat je ergonomisch kunt werken, zoals:

Zorg dat je een fles water bij je hebt staan (ik gebruik altijd mijn Dopper) en eventueel een pot thee of koffie. Leg ook een notitieboekje, je planner of agenda en alle documenten die je nodig hebt klaar bij je werkplek.

Bekijk al mijn thuiswerk hulpmiddelen: Thuiswerken met fibromyalgie: Mijn 8 favoriete thuiswerk hulpmiddelen >>

Stap 7: Maak een dag- of weekplanning voor jezelf

Oké, tijd om aan de slag te gaan!

Wat wil je vandaag doen? Welke taken hebben prioriteit? Zet dit op papier en maak een planning voor jezelf. Door dingen op te schrijven kun je het ook uit je hoofd zetten en heb je een overzichtelijk lijstje met taken die je kunt afvinken (altijd lekker om te doen). Daarbij weet je hierdoor zeker dat je niets over het hoofd ziet. In de blog Fibromyalgie & plannen: Dit is hoe ik een planning maak lees je hoe ik het aanpak.

Maak je to-do lijst niet te lang, dit kan je motivatie belemmeren. Maak voor jezelf een lijstje met 3 focuspunten voor die dag, alles wat daarna nog kan is extra.

Heb je taken waar je veel concentratie voor nodig hebt? Plan deze dan aan het begin van de dag wanneer je de meeste energie hebt. Tip: Plan bij het maken van een planning ook meteen in wanneer je pauzes gaat houden zodat je voldoende rustmomenten hebt tussendoor. Wel zo belangrijk!

Zoek je een leuke planner of agenda? Ik schreef een review over de Purpuz Planner en de Eenvoudig leven agenda.

thuiswerken met fibromyalgie

Stap 8: Thuiswerken met fibromyalgie: beweeg ieder uur even

Het kan nogal verleidelijk zijn om uren achter elkaar te blijven werken. Echter is dit – zeker als je fibromyalgie hebt – niet de beste keuze. Probeer daarom ieder uur even te bewegen. Al is het maar dat je opstaat om een kop koffie te zetten, even wat rek en strek oefeningen te doen of een paar rondjes te lopen in je kamer.

Wat mij helpt is mijn FitBit die elke 10 minuten voor het uur trilt als ik dat uur geen 250 stappen heb gezet. Dit is voor mij een fijne reminder om even te bewegen.

Stap 9: Neem tijd voor je lunch

Is de ochtend voorbij? Neem dan tijd voor een goede en voedende lunch. Doe dit niet op je werkplek maar ga aan tafel zitten zodat je ook echt even loskomt van je werk. Ga niet direct na het eten weer aan het werk maar neem echt even pauze, zoals je dat normaal ook zou doen.

Ga even mediteren, sluit 20 minuten je ogen voor een powernap, maak een korte wandeling, luister je favoriete muziek of lees een boek. Neem even de tijd om te ontspannen.

Het is belangrijk om even die rust te nemen zodat je, als dat lukt, ook in de middag nog aan werken toekomt.

Stap 10: Sluit je werkdag af

Of je nou tot 17.00 uur werkt of om 14.00 uur al klaar bent, zorg ervoor dat je je werkdag afsluit. Je gaat nu niet naar huis zoals je normaal wel zou doen dus is het belangrijk om dit op een andere manier aan te pakken.

Als ik klaar ben met mijn werk ruim ik mijn werkplek op en doe ik mijn laptop, planner en overige spullen terug in mijn laptoptas. Vervolgens neem ik even tijd voor mezelf en drink ik een kop koffie of thee.

Afhankelijk van de tijd en waar ik behoefte aan heb ga ik lekker koken, doe ik nog even een work-out, ga ik tv kijken, mediteer ik of ga ik iets doen wat ik leuk vind.

Thuiswerken met fibromyalgie: Voor mij een ideale oplossing

Thuiswerken was voor mij een beetje noodgedwongen doordat ik thuis kwam te zitten met een burn-out toen ik in de gehandicaptenzorg werkte. Doordat mijn contract niet verlengd werd en ik niet in staat was om ergens anders te gaan solliciteren besloot ik te gaan ondernemen.

Ik ben mijn blog gaan uitbreiden en bood mezelf aan als tekstschrijver waardoor ik nu al 3 jaar thuis kan werken. Voor mij een ideale situatie omdat ik minder druk ervaar, met veel plezier werk maar vooral omdat ik het allemaal op mijn voorwaarden kan doen. Ik deel mijn eigen tijd in, neem als het nodig is 2 pauzes per uur en ik kan stoppen als ik geen energie heb.

Juist die dingen maken thuiswerken met fibromyalgie voor mij een fijne combinatie.

Of je nu thuis werkt door de corona situatie of omdat je een eigen bedrijf hebt waardoor dit mogelijk is: hopelijk helpen mijn tips je om te kunnen thuiswerken als een pro.

En onthoud: doe het op een manier die voor jou goed voelt en bij jou past, juist als je thuis werkt heb je de luxe om dit zo aan te pakken dus profiteer daar ook van.

Welke thuiswerk tips ga jij toepassen in jouw werkleven? Of heb jij juist nog andere tips? Laat het me weten in een reactie!


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie