Tegenslagen: Leerzame kansen om jezelf te ontwikkelen

Tegenslagen zijn onvermijdelijk. Je zult er altijd wel een keer mee te maken krijgen, hoe vervelend het soms ook is. Toch zijn dit juist de momenten die jou laten groeien. Het zijn de momenten waarop je leert en – als je het goed aanpakt – juist helpend kunnen zijn. Ik las laatst een quote van Mediation Moments: “Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.” En dat is precies zoals ik het ook zie. Ik wil je graag meer vertellen over tegenslagen en hoe je het juist kunt leren zien als leerzame momenten om jezelf te ontwikkelen.

Veel tegenslagen, maar ook veel groei

In mijn leven heb ik, net zoals iedereen, meermaals te maken gehad met tegenslagen die ik op dat moment enorm moeilijk vond. Jaren terug ging ik vaak bij de pakken neer zitten.

Ik voelde me slachtoffer van de situatie, voelde onmacht en frustratie en vond het allemaal maar moeilijk. Doordat ik aan mijn mindset ben gaan werken, kan ik tegenslagen anders bekijken. Ik zie het nu niet meer meteen als een last, maar als een situatie waarvan ik mag leren, en waardoor ik kan groeien als persoon.

Dat wil niet zeggen dat ik tegenslagen altijd leuk vind, maar doordat ik er anders naar heb leren kijken, zijn ze minder zwaar en heeft het minder negatieve impact. En ja, bij sommige tegenslagen huil ik, ben ik boos, voel ik frustratie en dat laat ik er óók gewoon zijn. Het is nu alleen zo, dat ik weet hoe ik mezelf weer kan herpakken omdat ik er vertrouwen in heb dat het me iets kan leren.

Voor iedereen die dit leest zal de diagnose fibromyalgie voelen als een grote tegenslag. Ook ik heb dit lang zo gezien. Toch is dit nu juist iets wat me heeft laten groeien en me heel veel inzichten heeft gegeven. Het is niet zo dat ik blij ben met chronische pijn en vermoeidheid, maar ik ben wel dankbaar voor alles wat ik eruit heb kunnen halen en dat het me heeft laten groeien als persoon.

Juist die tegenslag heeft ervoor gezorgd dat ik:

  • Aan mijn mindset ben gaan werken met als gevolg dat ik positiever in het leven sta
  • Mezelf beter heb leren kennen en beter weet wat bij me past en wat ik werkelijk wil
  • Me ben gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en ik me enorm heb mogen ontwikkelen
  • Mijn lichaam beter begrijp en de signalen nu kan zien als een waarschuwing van mijn lichaam
  • Keuzes ben gaan maken die écht bij me passen

“Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen”. En dat is precies zoals ik het ervaar. Juist door tegenslagen heb je de kans om jezelf te ontwikkelen, om te leren wat wel en niet werkt en om dingen anders te gaan doen.

Fibromyalgie was lang de tegenwind, en juist daardoor ben ik (de vlieger) vooruit gekomen.

tegenslagen

Moeilijke momenten bieden de meeste kans op groei

Juist door tegenslagen heb je de kans om jezelf te ontwikkelen, om te leren wat wel en niet werkt en om dingen anders te gaan doen.

Het krijgen van een burn-out was, net zoals de diagnose fibromyalgie, een enorme klap in mijn gezicht. Een situatie die enorm veel impact op me had en waar ik het heel moeilijk mee gehad heb. Toch kan ik dit nu, achteraf, zien als één van de meest waardevolle momenten in mijn leven. Waarom? Omdat ik door mijn burn-out gedwongen werd om stil te staan, om andere keuzes te maken, om mijn leven anders in te richten. 

Mijn burn-out was het zetje wat ik nodig heb gehad om dingen anders te gaan doen. Om hulp te zoeken bij een coach, maar vooral ook om keuzes te maken die beter bij me passen.

Door mijn burn-out werd mijn contract in de gehandicaptenzorg niet verlengd. Ook een van de grotere tegenslagen, maar achteraf iets wat me juist verder heeft geholpen. Hierdoor ben ik gaan ondernemen en werk ik met veel meer rust en plezier.

“The comeback is always stronger then the setback.”

Jij kiest hoe je reageert op tegenslagen

Natuurlijk vind ik tegenslagen heus niet altijd leuk. Het is logisch dat je in eerste instantie boos of verdrietig bent doordat het niet loopt zoals je had gehoopt. Dit mag ook. Maar de vraag is: wat doe je daarna? Ga je bij de pakken neer zitten, óf neem je de regie en verantwoording en doe je er wat mee? Jij hebt namelijk een keus in hoe je reageert op tegenslagen.

Voorheen was, onbewust, mijn keuze om mezelf uit het veld te laten slaan bij tegenslagen. Ik voelde me een slachtoffer en hoopte dat het op magische wijze wel opgelost zou worden.

Terwijl ik nu juist kijk naar:

  • Waarom gebeurt dit en wat kan ik hiervan leren?
  • Hoe helpt deze tegenslag me om te kunnen groeien?
  • Welke andere keuzes mag ik gaan maken?

Ik neem de regie en verantwoording over mijn leven en laat me niet meer zomaar door tegenslagen uit het veld slaan.

Of je nou boos wordt of niet: de situatie blijft hetzelfde

De keuze hoe je op een tegenslag reageert is dus volledig aan jou. Een situatie is van zichzelf niet goed of slecht, het meeste lijden komt voort uit het verzet wat we ertegen bieden en hoe we erover denken en praten.

De situatie verandert niet als je boos wordt of als je je ertegen gaat verzetten. Integendeel zelfs, het maakt de situatie zwaarder en ingewikkelder. De situatie blijft hetzelfde, of je er nu boos om wordt of het leert zien als een moment om van te leren.

Echter kun je je voorstellen dat tegenslagen minder impact maakt door het te zien als een situatie waarvan je mag leren. Met zo’n mindset wordt het makkelijker te kijken naar oplossingen en milder te zijn voor jezelf.

Alles gebeurt met een reden

Ik vertrouw erop dat alles in het leven met een reden gebeurt, ik geloof niet in toeval. Ik geloof erin dat alles, ook tegenslagen, een kans biedt om te groeien. Of soms om dingen juist níét te doen, of los te laten. Hoe dan ook: je kunt er altijd van leren.

Dit maakt tegenslagen een stuk minder heftig omdat ik weet dat het zo hoort te zijn en dat ik er iets mee mag doen. En soms is het alsnog allemaal stom en vervelend, en dat is prima. Dan ben ik even boos of verdrietig en laat ik die gevoelens er ook gewoon zijn. Je hoeft niet meteen te onderzoeken wat het je leert, laat het eerst maar eens bezinken.

Neem de verantwoording over jouw leven, óók als het even tegenzit. De pijn en vermoeidheid willen je laten inzien dat je andere keuzes mag maken, keuzes die beter bij jou passen. Dat je je beperkte overtuigingen onder de loep mag nemen, oude pijn mag oplossen en emoties ruimte mag geven.

Wanneer je tegenslagen leert zien als momenten om te leren en te groeien, zijn ze ineens een stuk minder erg.

Graag wat praktische tips? Lees dan: Omgaan met tegenslagen: 9 Tips die jou hierbij gaan helpen.

Lukt het jou om tegenslagen als leermomenten te zien?


Meer lezen? Dit vind je vast ook interessant:


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie