Tenderpoints fibromyalgie: wat zijn de 18 pijnpunten?

Tenderpoints bij fibromyalgie zijn 18 punten in het lichaam die door iemand met fibromyalgie als pijnlijk worden ervaren als hier lichte druk op uit wordt geoefend. Deze punten zijn vaak verhard en zijn goed te voelen als je hier met je vingers overheen gaat. Lichte druk kan al zorgen voor veel pijnklachten.

Niet iedereen met fibromyalgie heeft dezelfde pijnpunten, deze kunnen per persoon verschillend zijn. Ook hoeft het niet zo te zijn dat een fibromyalgie patiënt ook daadwerkelijk van alle 18 punten last heeft.

Om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen wordt gezegd dat er 11 van de 18 pijnpunten aanwezig moeten zijn. Het kan natuurlijk zijn dat er meer pijnpunten voorkomen maar deze 18 zijn de meest voorkomende.

Tenderpoints fibromyalgie: wat zijn de 18 pijnpunten?

De 18 pijnpunten zijn verdeeld over het lichaam en zijn zowel links als rechts gelijk aan elkaar.

Tenderpoints fibromyalgie voorkant lichaam:

  • Voorkant hals;
  • Net onder het sleutelbeen/borstbeen;
  • Aan de binnenkant van de ellebogen;
  • Net onder de knieschijven;

Tenderpoints fibromyalgie achterkant lichaam:

  • Aanhechting hoofd/nek;
  • Bovenste schouderlijn;
  • Net onder de schouderlijn;
  • Onderrug;
  • Zijkant heupen;

Deze 9 plekken zijn zowel links als rechts op het lichaam aanwezig.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Tenderpoints -fibromyalgie-fibromyalgieblog

 

Als een reumatoloog twijfelt over fibromyalgie zal het testen van de tenderpoints één van de tests zijn die er worden uitgevoerd. Dit kan pijnlijk zijn, alle 18 punten worden ‘gecheckt’ of ze pijn doen.

Er is natuurlijk wel meer nodig voor een diagnose maar het checken van pijnpunten is er wel onderdeel van. Als er minimaal 11 pijnpunten aanwezig zijn, is dat positief voor de diagnose. Zodra een tenderpoint pijnlijk is wordt dat wel een ‘positieve tenderpoint’ genoemd.

Verschil tussen tenderpoints en triggerpoints

Goed om te weten dat tenderpoints en triggerpoints niet hetzelfde zijn.

Triggerpoints zijn spierknopen die enkel pijnlijk zijn wanneer hier stevig op gedrukt wordt. De pijn straalt niet verder uit en de punten zijn vaak maar op enkele plaatsen in het lichaam aanwezig.

Tenderpoints kunnen al pijnlijk zijn bij lichte aanraking, kan uitstralen over het hele lichaam en kunnen overal in het lichaam voorkomen.

Hoe kun je zelf de pijnpunten verlichten?

1. Massage

Door de spieren en tenderpoints te (laten) masseren kan de spanning afnemen wat ook de pijn mogelijk verlicht. Zorg er wel voor dat de massage niet te hard wordt uitgevoerd, dit kan weer een averechts effect hebben. Persoonlijk vind ik dit altijd wel prettig.

Ook interessant: 5x Beste massage apparaat voor ontspanning en pijnverlichting >>

Stress verminderen

Stress is een grote oorzaak van vastzittende spieren. Om dit te kunnen verlichten is het belangrijk voldoende te ontspannen en genoeg tijd voor jezelf te nemen. Wanneer jij een activiteit doet waardoor je kunt ontspannen (sauna, wandeling, dagje spa), heeft ook je lichaam de tijd om te ontspannen en zal stress verminderd worden.

Dry Needling

Bij Dry Needling wordt er een flinterdunne naald in een spier geprikt waardoor de spier zich kan ontspannen. Het blijkt dat veel mensen met fibromyalgie hierdoor minder last hebben van tenderpoints. Zelf heb ik er geen ervaring mee.

Ontzuren

Verzuring in het lichaam kan pijnklachten verergeren en ervoor zorgen dat spieren stijver worden. Het is niet zo dat wanneer je gaat ontzuren dat de tenderpoints verdwijnen maar de pijn kan er wel door afnemen.

Meer weten over ontzuren? Ontzuren en fibromyalgie: 5 Eenvoudige manieren om het aan te pakken >>

Goede nachtrust

Slapen blijft een lastig ding voor mensen met fibromyalgie, maar toch is het heel belangrijk. Wanneer je goed en voldoende slaapt kunnen de spieren ’s nachts ook goed herstellen wat mogelijk zorgt voor minder pijnklachten.

Lees ook: 7 Tips om goed te kunnen slapen met fibromyalgie >>

Balans is van groot belang

Het blijft natuurlijk altijd belangrijk goed naar je lichaam te luisteren zodat je ook de ergste pijnklachten kunt voorkomen. Zorg altijd voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning en geef kies voor jezelf als dat nodig is.

Wat helpt jou om pijn van tenerpoints te verlichten?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie