Balans is misschien wel een woord wat je ondertussen de neus uit komt. Toch is het belangrijk – dat weet je zelf waarschijnlijk ook wel. Maar weten dat het belangrijk is, en het ook echt in de praktijk toepassen zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Zelf heb ik ondervonden hoe veel voordeel balans bij fibromyalgie me oplevert waardoor ik het ook makkelijker vind om me eraan te houden. In deze blog deel ik 11 tips met je om meer balans te creëren.
Waarom is balans zo belangrijk?
Oké, voordat ik de 11 tips met je ga delen wil ik eerst even uitleggen waarom het zo belangrijk is.
Juist als je chronische pijn hebt en maar weinig energie hebt, is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Balans helpt hierbij. Je kunt het zien als zo’n weegschaal met aan beide kanten een plateau.
Doe je lange tijd te veel? Dan raak je uit balans. Net zoals wanneer je structureel te weinig doet.
In het gunstigste geval blijven de plateaus van de weegschaal netjes tegenover elkaar hangen. Tuurlijk is het niet erg wanneer het ene plateautje eens wat hoger of lager is dan de ander, zolang dit daarna maar weer wordt rechtgetrokken.
Balans helpt je om flinke toename aan pijn of vermoeidheid te verminderen of voorkomen omdat je jezelf niet steeds over- of ondervraagt.
Kortom: door balans te creëren, zul je je fysiek én mentaal fijner voelen.
7 Tips om in balans te blijven met fibromyalgie
Onderstaande 11 tips helpen je om beter in balans te blijven.
1. Wissel inspanning en ontspanning af
Heb je iets gedaan wat veel van je heeft gevraagd? Zorg dan dat je daarna een moment hebt om hiervan bij te komen.
Lekker wezen wandelen buiten? Ga dan thuis eerst even zitten met een kop thee om weer bij te komen.
Drukke dag gehad? Plan dan de volgende dag vrij.
Zorg ervoor dat die weegschaal in balans blijft door inspanning en ontspanning met elkaar af te wisselen. Doe je dat niet, dan zul je merken dat je jezelf gaat over- of ondervragen (al denk ik dat overvragen vaker voorkomt), met meer pijn en vermoeidheid als gevolg.
Geef jezelf dus hersteltijd na inspanning zodat je lichaam ervan kan bijkomen.
2. Plan realistische en haalbaar
Of je nou je werk, sporten, sociale afspraken, verplichte taken of het huishouden: zorg ervoor dat je planning realistisch en haalbaar is zodat je het ook kunt volhouden.
Plan ook zeker je momenten van rust en ontspanning zodat je goed ziet hoe de verhouding tussen inspanning en ontspanning is.
Plan niet te veel, maar ook niet te weinig. Leer jezelf goed kennen en onderzoek wat jij aankunt en wat je fijn vindt. Op deze manier kun je ook makkelijker een planning maken die aansluit bij jouw mogelijkheden.
Tip! Als je lid wordt van het FibromyalgieBlog Membership krijg je ook het eBook Leer plannen als een pro. Waarin ik handige tips geef over het maken van een haalbare planning.
3. Blijf in balans door vaker ‘nee’ te zeggen
Als je een beetje lijkt op wie ik tot een tijd terug was, dan zeg je al ‘ja’ voordat je de vraag goed en wel hebt gehoord. Toch is het een goede oefening om vaker ‘nee’ te zeggen.
Nee zeggen helpt je om beter in balans te blijven. Want als jij ‘ja’ zegt en jezelf overvraagt met hetgeen wat je voor een ander doet, dan schiet je er niets mee op natuurlijk.
Voel dus altijd eerst goed: wil ik dit? Kan ik dit nu aan? Heb ik er de energie voor? Als je op één antwoord ‘nee’ kunt antwoorden, zeg dan nee.
Dit is in het begin erg lastig, zeker als je dit niet gewend bent. Maar het wordt telkens wat makkelijker.
4. Doe meer van wat je echt leuk vindt
Als het gaat om balans is het ook belangrijk om voldoende tijd te besteden aan de dingen die je leuk vind en die jou blij maken. Dit zorgt voor een mentale opkikker en het doet goed om iets te doen waar je blij van wordt.
Plan deze dingen dan ook echt bewust in, zodat niet al je tijd wordt opgeslokt door dingen die moeten. Ook dit is balans!
Dit is trouwens echt iets wat ik heb moeten leren. Want lange tijd voelde ik me schuldig als ik niet kon werken of stofzuigen, maar wél iets leuks kon gaan doen.
Inmiddels weet ik ook: hier hoef je je niet schuldig om te voelen. Het is juist heel belangrijk om ook leuke dingen te doen. Dit draagt absoluut bij aan een goede balans.
5. Maak voldoende tijd voor jezelf vrij
Wanneer doe jij écht iets voor jezelf? Lekker in een warm bad, tijd voor een yoga sessie, een meditatie beluisteren terwijl je op je spijkermat ligt, een boek lezen, puzzelen, schilderen?
Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor dat wat jij fijn vindt. Dingen te doen voor jezelf waar je energie van krijgt. Maak hier ook echt tijd voor. Want uit ervaring weet ik ook dat als je dat niet doet, de tijd vanzelf wordt opgeslokt door andere dingen.
Tijd voor jezelf maken draagt bij aan balans. Dit helpt je om stress los te laten, te herstellen en te ontspannen. En daarbij is het voor je mentale gezondheid ook heel fijn.
6. Leer luisteren naar je lichaam
Een belangrijk onderdeel als het gaat om balans is leren luisteren naar je lichaam. Want ook al heb je een planning gemaakt waarvan je het idee hebt dat het haalbaar is, als je lichaam signalen geeft dat het te veel is, mag je daar naar luisteren.
Leren luisteren naar je lichaam kan een behoorlijke opgaven zijn. Maar het loont wel.
Hoe sneller jij inspeelt op de signalen die jouw lichaam je geeft, hoe minder vaak je jezelf overvraagt. Hiermee kun je dus voorkomen dat je enorme pieken ervaart in je klachten.
Een fijne tip die ik je kan geven als dit lastig is voor je: volg de cursus In 3 Stappen liever voor je lijf, waar je onder andere leert om samen te werken met je lichaam zodat je meer balans ervaart.
7. Spreid sociale afspraken
Naast dat ik fibromyalgie heb, ben ik ook hartstikke introvert. Om die reden zorg ik dat ik mijn sociale afspraken spreid over de week of maand. Hierdoor weet ik dat het allemaal niet te veel voor me wordt, én dat ik als introvert ook genoeg alleen tijd heb om op te laden van het sociale stukje.
Als sociale afspraken je veel energie kosten kan het goed zijn om bijvoorbeeld niet twee dagen achter elkaar iets sociaals te doen. Doe dit dan bijvoorbeeld op dinsdag en vrijdag, zodat je ook voldoende tijd hebt om weer bij te komen.
Als het gaat om grote sociale afspraken, zoals echt een hele dag samen op pad, dan plan ik deze maximaal 2 per maand. Hierdoor weet ik dat ik mezelf niet overvraag en dus in balans blijf.
8. Meer balans door vaker hulp te vragen
Hoewel je misschien denkt dat het wel zo is, zal ik je vertellen: je hoeft niet alles alleen te doen. Echt niet. Ik weet dat het confronterend kan zijn om hulp te vragen maar het is zo belangrijk om dit wel te doen.
Als jij er door hulp te vragen voor kunt zorgen dat je in balans blijft, dan is het zeker aan te raden om dit te doen. Of het nou gaat om hulp bij het opvouwen van de was, bij het koken, op het werk of om iets van je over te nemen: hulp vragen mag altijd.
Probeer hiermee te oefenen, je zult merken dat het dan uiteindelijk steeds wat makkelijker wordt. Zeker ook als je gaat ervaren dat je hierdoor beter in balans kunt blijven, en dus de voordelen gaat ervaren van hulp vragen, zul je steeds sneller om hulp durven vragen.
9. Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen of beperken
Stress zul je nooit volledig uit je leven kunnen verbannen natuurlijk. Wat je wel kunt doen is kijken of je stress kunt verminderen of beperken zodat je beter in balans blijft.
Stress maakt je prikkelbaar, kost veel energie en zorgt voor spanning in je spieren waardoor pijn kan toenemen. Dit alles haalt je uit balans.
Wat zijn dingen waar je momenteel veel stress van krijgt? Welke dingen geven je snel een gevoel van stress? En hoe kun je ervoor zorgen dat dit minder wordt?
Als je een patroon ziet in bepaalde situaties of momenten is het goed om te onderzoeken hoe je dit kunt veranderen zodat stress kan afnemen.
Tip: Deze 5 boeken kunnen helpen om stress te leren begrijpen & verminderen >>
10. Zorg voor een goede nachtrust
Als het gaat om balans is het ook belangrijk om ‘s nachts voldoende en goed te slapen. Wanneer je goed slaapt, zul je ‘s morgens ook net wat fitter en fijner wakker worden dan wanneer je veel hebt liggen draaien en piekeren.
Om je mentaal en fysiek in balans te voelen is het dus goed om een avondroutine te hebben en te onderzoeken hoe je, indien nodig, je nachtrust kunt verbeteren.
11. Beweeg voldoende voor goede balans
Beweging helpt je om je goed te voelen en soepel te blijven. Daarnaast kun je hiermee je conditie opbouwen en spierkracht vergroten.
Wandel dagelijks in de natuur, beoefen yoga (thuis of op locatie), dans ‘s morgens op je favoriete nummer of ga naar een sportlocatie om (al dan niet begeleid) te sporten.
Ik weet dat bewegen met fibromyalgie een lastige kan zijn. Ik heb heel lang niet durven sporten omdat ik bang was voor meer pijn en minder energie. Uiteindelijk heb ik in 2022 de knoop durven doorhakken en heb ik een proefles geboekt voor krachttraining in een warmtecabine en ik sport inmiddels 3x per week.
Daarnaast wandel ik dagelijks met onze teckel Milo en ik vind het heerlijk. Voor mijn lichaam is het zo fijn en de frisse lucht doet altijd goed. Fysiek, maar zeker ook mentaal is beweging heel belangrijk om in balans te blijven.
Balans is helpend om je goed te voelen
Waar het allemaal op neerkomt is dat balans je kan helpen om je goed te voelen. Zowel fysiek als mentaal. Het helpt je om bewuster keuzes te maken, beter voor jezelf te zorgen, te luisteren naar je lichaam en te doen wat voor jou belangrijk is.
Ik weet dat het ook heel lastig kan zijn om balans te ervaren, dus gun jezelf de tijd om te ontdekken wat bij jou past en wat jij fijn vindt.
Kies uit bovenstaande tips één of twee dingen die je wil gaan proberen. Stap voor stap is altijd nog de beste manier om dingen structureel te veranderen.
En als zorgen voor balans nou lastig is omdat je jouw klachten nog niet kunt accepteren: download dan GRATIS het eBook: De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd. Dankzij dit eBook leer je het acceptatieproces en daarmee ook jezelf beter begrijpen.
Ik ben benieuwd waar jij mee aan de slag gaat of wat jij doet om in balans te blijven. Laat je het weten in een reactie? Dat zou ik heel leuk vinden!