6 Praktische tips voor een dagje weg met fibromyalgie

Midden mei zijn mijn vriend en ik samen een dagje naar de Efteling gegaan. Deze dag was echt super leuk, maar vooraf maakte ik me toch een beetje zorgen. Ik vroeg me af of dit dagje weg met fibromyalgie wel haalbaar zou zijn en of het niet te veel van me zou vragen. Wie me langer volgt kent me een beetje: graag denk ik in mogelijkheden en dat is wat ik nu ook deed. Zo goed mogelijk bereidde ik me voor op deze dag zodat een dagje weg in combinatie met fibromyalgie zo goed mogelijk zou verlopen. Hoe ik dat gedaan heb? Dat deel ik uiteraard in deze blog met je!

Wat heeft ervoor gezorgd dat het dagje weg met fibromyalgie goed is verlopen?

Er zijn verschillende dingen waar ik rekening mee heb gehouden en die ik geregeld heb om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen. Met ‘zo goed mogelijk’ bedoel ik: pijnklachten beperken, energie besparen en prikkels verminderen.

Ik heb met meerdere dingen rekening gehouden om het dagje Efteling zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Twee hotelovernachtingen vlak bij de Efteling

Mijn vriend heeft nog geen rijbewijs, dus dat zou betekenen dat ik anders één uur heen én één uur terug zou moeten rijden. Dit, in combinatie met een dagje uit, is voor mij echt te veel.

Daarom besloten we twee hotelovernachtingen te boeken vlak bij de Efteling zodat ik mijn energie kon sparen. Echt een top keuze! We hadden ook helemaal een vakantiegevoel dus dat was een mooie bonus.

We boekte twee overnachtingen bij Hotel de Kroon in Kaatsheuvel. Mocht je overwegen om ook een hotelovernachting te boeken bij je dagje Efteling, kan ik dit hotel zeker aanraden. We hebben hier een hele fijne tijd gehad! (Niet gesponsord, wel heel enthousiast!)

Je kunt natuurlijk ook nog naar het Efteling Hotel gaan, maar dat is wel wat prijziger.

2. Rugzak niet te zwaar inpakken

Sowieso verkies ik een rugzak boven een schoudertas omdat het gewicht dan beter verdeeld is. Dit is voor mijn rug een stuk fijner.

Daarnaast heb ik mijn tas niet te zwaar ingepakt. Ik nam alleen het noodzakelijke mee: een flesje water, wat fruit en snacks, portemonnee (kleingeld eruit gehaald ivm gewicht) en mijn zonnebril.

Mijn vriend ook een rugzak bij zich zodat de spullen verdeeld konden worden.

Dagje weg fibromyalgie Efteling

3. Ik liep op wandelschoenen

Toegegeven: heel modieus zien wandelschoenen er niet uit, maar het loopt wel goed! (Je wordt toch oud hè, als je comfort boven stijl verkiest ;)).

Wanneer ik mijn gewone sneakers aan had gedaan zou er een grote kans zijn dat ik meer last zou hebben van mijn voeten, knieën en onderrug. Dus voor mijn lichaam waren wandelschoenen een goede keus!

Voor degene die het zich afvragen: ik heb wandelschoenen van het merk Lowa (ze staan tussen mijn favorieten). Best prijzig, maar hele goede kwaliteit en super fijne schoenen.

4. De verdeling van de dag en rustmomenten

We besloten in de middag pas in achtbanen te gaan omdat ik geen idee had hoe ik hier lichamelijk op zou reageren. Mocht het dan niet goed bevallen, hadden we in ieder geval al een aantal leuke uren gehad.

Dit was heel fijn, hoewel de achtbanen me gelukkig niet tegenvielen. Behalve de houten achtbaan, die vond ik lichamelijk best pittig! Gelukkig was dat een van de laatste attracties waar we inzaten.

Ook hebben we af en toe gewoon even op een bankje gezeten en mensen gekeken. Even een momentje niks. Dat heeft me ook zeker geholpen!

Ik had ook echt een moment van trots die dag: samen met mijn vriend liepen we een heel stuk op zoek naar koffie. Toen we langs een bankje liepen zei ik: “Ga jij je koffie maar zoeken, ik wacht hier op dit bankje op je.”

Hij vond het prima, en ik kon lekker even rusten. Ik installeerde me lekker op het bankje en kon fijn even tot rust komen.

Later pas realiseerde ik me dat ik dit een paar jaar terug nooit zou doen. Dan zou ik kosten wat het kost met mijn vriend meelopen terwijl ik liever wilde rusten.

Dikke win dus! 😉 Toen hij terug kwam hebben we er samen nog een hele tijd gezeten. Heel fijn.

5. Calmer oordopjes in

Sinds een hele tijd gebruik ik calmer oordopjes. Deze oordopjes filteren ruis weg waardoor je hersenen minder geluiden hoeft te verwerken.

Het maakt de omgeving niet stiller, maar doordat het geluid filtert geeft het net wat minder prikkels. In deze review lees je er alles over.

Hele fijne oordopjes om in te hebben in een omgeving waar al heel veel geluiden om je heen zijn.

Dagje weg fibromyalgie

6. Faciliteitenkaart

Voordat we naar de Efteling vetrokken heb ik een faciliteitenkaart aangevraagd op de website van de Efteling. Deze kaart geeft aan dat je een ziekte, aandoening of beperking hebt en geeft het recht om gebruik te maken van onder andere de rolstoelingang.

Hierdoor hoefde ik geen lange tijd in een drukke wachtrij te staan, maar kon ik via een soort achteringang naar binnen. Dit was een rustige ruimte waar je vaak ook kon zitten. Voor mij echt ideaal.

Hierdoor had ik niet zo veel prikkels om me heen. Maar belangrijker nog: ik hoefde niet lang staand te wachten. Dit is voor mij echt slopend en zorgt vaak voor flinke toenamen in de pijn in mijn onderrug.

Ik schreef een blog waarin ik alle vragen beantwoord over de faciliteitenkaart van de Efteling.

Enorm genoten van het dagje Efteling

De drie dagen weg waren echt heel erg fijn. Samen met Youri heb ik enorm genoten en het dagje Efteling was echt veel beter gegaan lichamelijk dan verwacht. Heel fijn! Natuurlijk ben ik hiermee wel over mijn grenzen gegaan, maar dat wist ik vooraf.

Soms kies ik er bewust voor om over mijn grenzen te gaan zodat ik iets kan doen wat ik écht heel leuk vind. Ik heb het op elk mogelijke manier zo makkelijk mogelijk voor mezelf gemaakt en daardoor is het alsnog redelijk goed gegaan. 

De dag na ons dagje weg

De dag na de Efteling voelde ik me ‘s morgens lichamelijk best brak. We hadden de avond voor vertrek gelukkig besloten een late check-out te boeken. Hierdoor hoefde we pas om 14.00 uit te checken, dat was echt een goede keus.

We hebben die ochtend lekker op het dakterras van het hotel koffie gedronken en gekletst samen. Tegen de middag hebben we onze spullen ingepakt en zijn we nog lekker gaan lunchen in Kaatsheuvel. 

Op het terras sprak ik naar Youri uit hoe dankbaar ik ben. Dat ik nu in staat ben om na zo’n dagje Efteling ‘gewoon’ nog even te lunchen op het terras én met de auto naar huis te rijden. Dit zou jaren terug niet haalbaar zijn geweest. Fijn besef moment!

Rond 15.00 zijn we richting huis gereden. Eenmaal thuis hebben we Milo helemaal platgeknuffeld en ‘s avonds hebben we, om onze mini vakantie af te sluiten, samen nog buiten frietjes gegeten. Het waren echt hele fijne dagen!

De dagen daarna merkte ik vooral in mijn energie dat ik nog niet bij was. Lichamelijk ging het best prima! Ik heb veel uitgeslapen en ben telkens op tijd naar bed gegaan. Inmiddels ben ik weer helemaal bij :).

Maar hoe dan ook: het was het helemaal waard!

Dagje weg met fibromyalgie: conclusie

Bij een dagje weg is de kans groot dat je over je grenzen gaat. Dit was bij mij ook het geval. Wat je wel kunt doen is je zo goed mogelijk voorbereiden en kijken naar manieren die je dagje weg makkelijker maken.

De bovenstaande 6 tips hebben mij dus enorm geholpen om het dagje Efteling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik heb dankzij deze aanpassing een enorm fijne dag gehad en lichamelijk is het echt meegevallen. Super fijn om dat te ervaren!

Probeer dus bij jezelf na te gaan wat zo’n dag voor jou fijner kan maken. En, ook belangrijk: durf er vanuit te gaan dat het een goede, fijne dag wordt. Met een positieve instelling ben je al halverwege.

Wat is jouw tip om een dagje weg zo goed mogelijk te laten verlopen? Laat het weten in een reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

6 gedachten over “6 Praktische tips voor een dagje weg met fibromyalgie”

 1. Bedankt voor je inspirerende blog vol praktische tips. Wat ik doe als er de volgende dag een tripje gepland staat is de dag voordien wat extra rust nemen. Mezelf niet teveel belasten en extra goed op tijd gaan slapen 🙂 groetjes!

  Beantwoorden
 2. Wat leuk om te lezen! Wij waren pas ook in de Efteling en ik zie dat we veel dezelfde dingen doen:
  Rugzak: check! Meeste bij mijn man erin, liefst neem ik dan een heuptasje kan mee nemen, nog fijner dan een rugzak.
  Wandelschoenen: check! Ik draag ze altijd op dit soort dagen. Heb daarvoor lichter, lage Wandelschoenen aangeschaft die veel van sneakers weghebben.
  Overnachting: check! Maar wij hadden het juist gedaan om het bezoek aan de Efteling over 2 dagen te spreiden waardoor er genoeg tijd was om rustig te gaan zitten tussendoor. We sliepen in Guesthouse, van zelfde eigenaren als de kroon.
  Die oordopjes ga ik nog wel proberen; daar was ik zelf nog niet opgenomen.

  Fijn dat je zo van je dag hebt kunnen genieten!

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat jij zo veel dezelfde dingen doet Kelly! En een heuptasje is inderdaad nóg handiger, goeie tip. De Efteling verdelen over 2 dagen is inderdaad ook nog een optie, heb je wel alle tijd inderdaad. En Guesthouse is zo leuk en gezellig he? En ideaal zo dichtbij. Zeker een aanrader om eens naar de oordopjes te kijken, ik vind ze echt fantastisch! 😀

   Beantwoorden

Plaats een reactie