‘Positive vibes only!’ Het wordt veel geroepen maar eigenlijk is het behoorlijk ongezond. Niemand heeft namelijk altijd een ‘positive vibe’ en dat hoeft ook niet. Zijn we mens voor. Als je me al langer volgt weet je dat ik erg stuur op een positieve mindset, tegelijkertijd zal ik je ook altijd meegeven dat ál jouw emoties er mogen zijn. Dat je juist ook de minder fijne emoties zoals boosheid, frustratie, verdriet en wanhoop helemaal mag voelen en uiten. Doe je dat niet? Dan kun je wel eens klachten gaan ontwikkelen. Je emoties uiten is dus van groot belang, maar hoe doe je dat? Ik deel 6 tips met je.
Je kunt niet altijd positief zijn en dat hoeft ook niet
Laat me een ding duidelijk maken: positief leren zijn houdt niet in dat je 24/7 blij en gelukkig bent. Dat je geen negatieve gedachten mag hebben of nooit boos of verdrietig mag zijn.
Positief leren denken houdt in dat je optimistisch leert zijn. Dat je overwegend positief naar het leven kijkt, het beste van moeilijke situaties weet te maken, denkt in mogelijkheden en erop vertrouwt dat het goed komt.
Het betekent ook dat je ruimte maakt voor alles wat gevoeld wil worden: pijn, verdriet, boosheid, jaloezie, wanhoop en ongemak. Het betekent dat je soms uren huilt, keihard in een kussen schreeuwt of ruzie maakt.
Maar dat je er niet in wegzakt. Dat je niet dagenlang in ellende blijft hangen maar dat je nadat je jouw emoties hebt kunnen uiten, de draad weer kunt oppakken. Dat je de regie blijft houden en niet een slachtoffer wordt.
Want hoewel lachen gezond is: huilen en boos zijn is dat ook.
Laat ál je emoties er zijn
Het is zo belangrijk om al je emoties te durven voelen en uiten. Deze emoties zijn er namelijk niet voor niets. Juist wanneer je alles gaat opkroppen is de kans groot dat je meer klachten krijgt.
Het gaat namelijk ergens vastzitten in je lichaam als je het opkropt. Met als gevolg dat je meer last krijgt van je spieren, hoofdpijn krijgt of een zwaar gevoel ervaart.
Het kan ook zo zijn dat je na de 2e of 3e situatie waarin je je emoties hebt weggestopt, ineens ontploft en dat álles wat je weg stopte, er ineens uitkomt.
Juist als je je emoties er laat zijn, ze durft te voelen en te uiten, zul je merken dat ze afnemen. Weet je nog, dat je met je vriendin in de klas zag maar niet mocht lachen terwijl jullie midden in een lachbui zaten? Juist als je dit niet kunt uiten, moet je nóg harder lachen. Het wil eruit!
Dit werkt ook zo met andere emoties. Als je boos bent en je kropt dit op, zul je nog meer woede ervaren omdat het binnen in je zit te broeden. Tranen die worden ingeslikt zorgen voor nóg meer verdriet.
Dus laat het er zijn, dat lucht op, zorgt voor ruimte en de emotie zal erdoor afnemen omdat je het eruit laat.
Hoe kun je jouw emoties uiten: 6 tips
Je emoties uiten kan erg lastig zijn. Zelf heb ik hier lange tijd mee geworsteld en alsnog heb ik er soms moeite mee. Al gaat het gelukkig al stukken beter dan jaren terug. Onderstaande tips helpen mij om mijn emoties te uiten en al mijn emoties toe te staan.
1. Emoties uiten door van je af te schrijven
Eén van de meest cliché tips die ik kan geven is: pak pen en papier en schrijf het allemaal van je af. Als ik het moeilijk vind om te praten over wat me dwars zit schrijf ik alles op papier.
Op deze manier kan ik het toch uiten. Vaak volgen de tranen vanzelf en deze laat ik dan ook lekker lopen.
Het opschrijven van je gevoel helpt je om je gedachten en gevoelens te structureren en overzicht te krijgen. Want wat ik vaak merk is dat wanneer ik mijn gevoel laat schrijven, er dingen op papier komen waar ik me zelf nog niet 100% bewust van was.
Wanneer ik dit overlees denk ik: ja, dit is precies zoals ik het voelde maar wat ik niet eerder onder woorden kon brengen.
Schrijven zorgt bij mij altijd van een gevoel van opluchting. Al mijn emoties, gevoelens en gedachten mogen er zijn. Ik denk niet na over wat ik wil schrijven maar laat het allemaal gebeuren. En alle emoties die hierbij vrijkomen, mogen er zijn.
2. Huilen zonder afleiding
Je hebt vast wel ooit gemerkt hoe erg het kan opluchten om echt even flink te huilen. Als je voelt dat de emoties je hoog zitten, geef jezelf dan de ruimte om te huilen. Als het moet met snik en snot – lekker laten gaan.
Laat je niet afleiden en belangrijker nog: zoek ook geen afleiding. Even scrollen op je telefoon kan wel prettig zijn, maar hierdoor kap je jouw emotie af.
Neem dus echt even de tijd om te voelen wat er gevoeld mag worden en om ál je tranen los te laten. Je voelt vanzelf wanneer het op en klaar is. Tot die tijd hoef je niets anders te doen dan te zitten met jezelf en lekker te huilen.
3. Zoek manieren om boosheid te uiten
Boosheid is een emotie die niet erg gewaardeerd wordt. Al gauw komen er opmerkingen als: “stel je niet zo aan” of “je hoeft niet zo boos te worden..”. Terwijl het juist belangrijk is om die woede en boosheid eruit te laten.
Deze emotie wil je niet vast hebben zitten in je lichaam. Dat gaat ongetwijfeld klachten geven als je dit opkropt.
Zoek daarom naar manieren die jou helpen om boosheid te uiten: sporten, schelden en schreeuwen in een kussen of met een oude mobiel gooien. Het belangrijkste is dat het jou helpt om die boosheid eruit te kunnen gooien.
4. Onderzoek waarom emoties uiten zo lastig voor je is
Als je het moeilijk vindt om je emoties volledig toe te staan kan het helpen om te onderzoeken waarom dit zo moeilijk voor je is. Er kan namelijk iets achter zitten wat opgelost mag worden.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ouders, een oom of tante, juffrouw of meester uitspraken deden als: “je hoeft niet te huilen”, “niet zo boos hoor!”, “droog je tranen maar, er is niets aan de hand”, “als je zo boos blijft doen ga maar even naar boven/in de hoek/..”.
Hierdoor kun je als kind de overtuiging ontwikkelen dat je niet mag huilen of boos mag zijn.
Het kan ook zijn dat je van jongs af aan al voor iemand anders moest zorgen. Zelf had ik een depressieve moeder en was mijn overtuiging dat ik niet ‘te veel’ moest zijn want mama had het al zo zwaar. Dus kropte ik mijn emoties op.
Het kan helpen om te weten waarom het uiten van emoties zo moeilijk is voor je. Vaak komt het namelijk voor uit kindpijn. Iets wat in je kindertijd gebeurt is en een overtuiging heeft achtergelaten. Je mag dit loslaten.
5. Laat ook je blijdschap en geluk horen
Als het gaat om het uiten van je emoties is het belangrijk om óók de emoties die bij geluk en blijdschap horen helemaal te omarmen.
Je mag schaterlachen, gieren, giechelen en schreeuwen van geluk als je ergens blij mee bent. Lach hard als je blij bent. Het is zo fijn om lekker hard en oprecht te kunnen lachen en daarbij geeft dit instant een goed gevoel.
Dus het gaat niet alleen om het uiten van verdriet en boosheid, ook blijdschap mag gezien en gehoord worden.
6. Je bent niet negatief als je boos bent
Misschien ben je zo bezig met het idee ‘positief te moeten zijn’ bezig, dat je het moeilijk vindt om boos of verdrietig te zijn. Ik zei het in de intro al, maar boos, verdriet, frustratie, irritatie.. het heeft allemaal niets te maken met negatief zijn.
Je bent negatief wanneer je niets anders doet dan klagen en zeuren (zonder moeite te doen om het op te lossen), met een pessimistisch oogpunt naar het leven kijkt en continu in de slachtofferrol zit. Niet wanneer je huilt omdat je verdrietig bent of in je kussen schreeuwt om je boosheid te uiten.
Waar het om gaat is dat jij de regie behoudt. Dat je na een flinke huilbui of na het tieren van boosheid de draad weer kunt oppakken en niet wegzakt in ellende.
Emoties uiten is gezond
Het uiten van je emoties zorgt ervoor dat je spanning kunt laten gaan. Het is een uitlaatklep en kan zorgen voor enorme opluchting. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand na even razen of huilen zegt: “zo, dat lucht op!”. Dat is niet voor niets.
Emoties uiten zorgt voor ruimte in je lichaam en daarbij: de emoties die je voelt dienen zich niet voor niets aan, ze willen gezien en gevoeld worden.
Juist door ze toe te staan zal de desbetreffende emotie ook afnemen waarna jij je weer beter voelt. Het opkroppen van je emoties is erg ongezond en zorgt ervoor dat het opgeslagen wordt in je lichaam. Hier kan het gaan broeien en het kan zelfs zorgen voor fysieke klachten. Waak hier dus voor en leer jezelf aan om je emoties lekker te uiten als jij voelt dat ze eruit willen.
In mijn GRATIS eBook De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd leer ik je meer over boosheid en emoties uiten. ‘Boosheid en frustratie’ is namelijk een onderdeel van het acceptatieproces waar je doorheen gaat.
Is er geen geschreven boek versie van te verkrijgen?
Hey Babs, nee helaas. Ik heb enkel eBooks. Je kunt ‘m eventueel zelf (laten) afdrukken. Liefs!