9 tips voor fijne feestdagen met fibromyalgie

De feestdagen komen eraan, persoonlijk vindt ik dit een hele leuke tijd. Ik houd van de lichtjes overal in de straten en in huis, kaarsjes aan, gezelligheid, samen zijn. Alleen kost het ook veel energie. Daarom is het belangrijk om ook tijdens deze dagen rekening te houden met je lichaam. De kerstman roept niet voor niets: “Ho, ho, hooo!” 😉

Ik heb 9 tips voor je om de feestdagen net wat makkelijker door te komen.

9 tips voor fijne feestdagen met fibromyalgie

De kerstdagen zijn niet voor iedereen favoriet, want hoewel het heel gezellig kan zijn, kost het ook veel energie. Het is daarom belangrijk om je rust te bewaren en dicht bij jezelf te blijven. Zodat je ook écht van de feestdagen kunt genieten.

1. Je moet niks

Het is niet verplicht om je helemaal op te tutten voor kerst, om prachtige kleding te dragen die eigenlijk niet lekker zit of om uren in de keuken te staan.

Je bent ook niet verplicht om de hele dag met je familie door te brengen, om te blijven tot het einde, dingen te doen waar je geen zin in hebt of om te doen wat verwacht wordt en daardoor over je grenzen te gaan.

Je moet niks. De feestdagen horen leuk te zijn. Ook voor jou. Probeer het dus op een manier in te richten die bij jou past en niet op een manier waarvan je denkt dat het verwacht wordt. Jij gaat eerst. Dan de rest.

2. Maak een reële planning

Zorg voor voldoende rustmomenten vooraf, tussendoor en achteraf. Maak een planning die voor jou ook echt haalbaar is. Je hebt er niks aan om een paar dagen volledig over je grenzen te gaan en daarna een week lang op bed te liggen. Je kunt vaak meer genieten van dingen als je ze doet op een manier die bij je past.

Maak daarom een planning die voor jou goed voelt en probeer te zorgen voor balans zodat je ook de ruimte hebt om even op te laden.

3. Vraag hulp als het nodig is

Ja, ook tijdens kerst mag je gewoon hulp vragen als je dat nodig hebt. Ben jij dit jaar aan de beurt voor het kerstdiner? Vraag anderen voor ondersteuning of (misschien nog beter) huur een cateringbedrijf in! Ook als het gaat om het huis in orde maken, cadeautjes kopen, je grenzen bewaken; vraag hulp als je dat nodig hebt. Het is oké.

feestdagen fibromyalgie tips

4. Geniet van wat er is

Tijdens de kerstdagen is het vooral belangrijk om te genieten; van de gezelligheid, de lieve mensen om je heen, lekker eten, leuke cadeautjes, spelletjes, kerstversiering. Probeer hier ook echt van te genieten.

Baal je omdat je niet de hele dag bij het familiediner kunt zijn? Draai het eens om! Ben dankbaar dat je toch even aanwezig hebt kunnen zijn.

Probeer het op een positieve manier te bekijken en kijk vooral naar wat je wél kunt en wat er wél is.

5. Laat perfectionisme los

Goed is goed genoeg. Óók tijdens de feestdagen. Probeer jezelf niet te verliezen in perfectionisme. Waar het tijdens de feestdagen om draait is dat het gezellig is en dat je kunt genieten van elkaar. Daar is geen perfectie voor nodig, alleen een dosis gezelligheid, liefde en overgaven.

Perfectionisme vraagt onwijs veel van je, en al die tijd en energie kun je wel beter gebruiken.

Lees ook: 5 Valkuilen bij perfectionisme >>

6. Feestdagen zijn ook gewoon dagen

Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen ‘omdat het kerst of oud en nieuw is’. Dit zijn ook gewoon maar dagen. En oké, misschien zijn ze net wat anders ingevuld, maar houd het wel reëel voor jezelf. Hoge verwachtingen zorgen voornamelijk voor stress, en stress = meer pijn en vermoeidheid.

7. Houd rekening met wat je eet en drinkt

Tijdens de feestdagen staat eten vaak centraal. De winkels liggen bomvol met lekker eten en mensen staan uren in de keuken om een kerstdiner te bereiden. Het is prima om lekker te eten tijdens de feestdagen, dat moet je ook vooral doen. Maar let wel op met producten met suiker en alcohol. Dit kan biede veel invloed hebben op je lichaam en pijnklachten en vermoeidheid versterken.

Nogmaals: Geniet vooral van al het lekkers wat er is, maar sla er niet te veel in door en probeer ook rekening te houden met jezelf en je lichaam.

Ook interessant: Fibromyalgie en suiker, dit is waarom je het beter kunt vermijden >>

8. Houd het simpel

Het is niet noodzakelijk om het allermooiste kerstdiner te bereiden, om je huis spik en span te hebben, de meest unieke cadeaus te verzamelen en alles leuk te decoreren met kerstversiering. Als dit voor jou niet haalbaar is, doe er dan ook niet te veel moeite voor.

Eten, een schoon huis, cadeaus en kerstversiering is niet het belangrijkste tijdens de feestdagen. Waar het om gaat is dat je een gezellige tijd hebt met mensen die je lief hebt. En dat kan ook als alles er omheen wat eenvoudiger is.

“Waar het tijdens de feestdagen om draait is dat het gezellig is en dat je kunt genieten van elkaar. Daar is geen perfectie voor nodig, alleen een dosis gezelligheid, liefde en overgaven.”

9. Denk ook aan jezelf

Misschien doe je je uiterste best om het voor alles en iedereen in goede banen te laten verlopen, maar weet dat de feestdagen ook voor jou leuk mogen zijn. Ook jij mag tijdens de feestdagen genieten, op jouw manier. Ook als dat niet volledig voldoet aan de verwachtingen van anderen. Als je ‘nee’ zegt tegen een etentje of als je je grenzen aangeeft.

Denk aan jezelf, doe wat voor jou goed voelt en zorg dat je kunt genieten van de feestdagen. Want dát is uiteindelijk waar het om draait!

Nog niet overtuigd? 7 Redenen waarom aan jezelf denken niet egoïstisch is >>

Dit is hét perfecte cadeau voor jezelf!

Ben je nog op zoek naar een leuk, positief én motiverend cadeau voor jezelf? Bestel dan mijn Motivatie Kaarten. Deze kaarten helpen jou om positief te blijven en motiveren je om goed voor jezelf te zorgen en keuzes te maken die voor jou het beste zijn

Bonus: bij het afrekenen heb je de mogelijkheid om Challenge Accepted erbij te bestellen met 40% korting! Een extra cadeautje voor jezelf!

Liever alleen het eBook Challenge Accepted! zodat je éindelijk leert leven met fibromyalgie? Gebruik de code feestmaand20 bij de aanschaf van Challenge Accepted voor 20% korting op het eBook.

Profiteer van deze Kerstcadeautjes voor jezelf – je verdient het!

Wat helpt jou om de feestdagen goed door te komen? Leuk als je een reactie achter laat!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “9 tips voor fijne feestdagen met fibromyalgie”

 1. Dank je Nathalie weer voor de tips.
  Fijn dat jij vaak schrijft dat het ook voor jezelf goed en fijn mag zijn.
  Dit had ik echt nodig.
  Dank je kanjer❤️
  Fijne feestdagen???

  Beantwoorden

Plaats een reactie