Mijn 9 persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie

Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijnklachten, en iedere dag pijn; dat is niet niks. Ondanks het feit dat ik ondertussen best wel heb leren leven met fibromyalgie heb ik ook momenten dat het me even teveel wordt. Wat ik op zo’n moment doe aan pijnverlichting bij fibromyalgie, dat deel ik graag met je!

Mijn 9 persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie

De pijn die ik normaal gesproken heb kan ik best goed hebben, maar als dit erger wordt – bijvoorbeeld omdat ik intensief bezig ben geweest of meer stress heb gehad – zoek ik vaak wel naar manieren om de pijn te verlichten. Mijn persoonlijke tips bij pijnverlichting met fibromyalgie deel ik vandaag met je in dit artikel.

1. Emoties toelaten & praten

Leren leven met fibromyalgie is me wel gelukt, maar dat wil niet zeggen dat ik soms niet verdrietig of gefrustreerd raak door het feit dat ik extra pijn heb. Het ís ook gewoon klote om veel pijn te hebben en daar mág je van balen. Deze emoties toelaten is dan ook het belangrijkste.

Ik mag van mezelf even huilen, gefrustreerd zijn of klagen; maar wel tot op zekere hoogte. Het is niet mijn bedoeling om de hele dag als een hoopje ellende op de bank te blijven zitten, daar wordt het immers ook niet beter van.

Ook helpt het me vaak om deze emoties en alles wat ik voel met iemand te bespreken, het uitspreken van wat er in me omgaat geeft al rust en daarbij krijg ik vaak handige tips of geruststellende woorden van de ander wat ook goed doet. Daarna probeer ik mezelf ook weer te herpakken en te kijken hoe ik de situatie voor mezelf zo aangenaam mogelijk kan maken.

Lees ook: Het domino-effect van negativiteit en 7 tips om dit te doorbreken

2. (Proberen te) accepteren

Deze sluit mooi aan op nummer 1; nadat ik mijn emoties eruit heb gegooid probeer ik de situatie te accepteren zoals het is. Ik weet namelijk dat de pijn alleen maar toeneemt als ik me er tegen ga verzetten of de hele dag boos blijf. Daarnaast kost dit bakken met energie en ehh.. die heb ik niet!

Door de situatie te accepteren – hoe vervelend het ook is – komt er meer rust in mijn lichaam en in mijn hoofd waardoor ik de situatie meer kan relativeren.

“Het ene moment kan ik beter rust nemen als ik extreem veel pijn heb, terwijl ik het andere moment beter in beweging kan komen. Een kwestie van goed voelen wat mijn lichaam nodig heeft.”

3. Een leuke film of serie kijken

Omdat zo’n situatie al ellendig genoeg is, probeer ik het zelf toch wat leuker te maken; bijvoorbeeld door een leuke, humoristische film of serie te kijken. Een dosis humor waardoor ik aan het lachen wordt gemaakt is altijd een goed idee. Het zorgt voor afleiding waardoor ik niet meer zo gefocust ben op de pijn en dat ik zo kan lachen zorgt absoluut voor een beter gevoel.

Ik heb ook wel eens een huilfilm gekeken als ik zo’n pijn had maar ik ervoer dat dat dus absoluut niks voor mij is omdat ik me dan nóg vervelender ga voelen. Dus sindsdien kies ik lekker voor een comedy film, een leuke serie of ik kijk naar een cabaretier.

4. Ik ga even slapen of mediteren

“Wa slupt da lijdt nie” is wat ze hier in Brabant zeggen. Oftewel: Als je slaapt, heb je nergens last van. Als ik veel pijn heb en daardoor ook erg moe ben vind ik het vaak prettig om even te kunnen slapen. Dit zorgt ervoor dat ik nergens last van heb, dat mijn lichaam volledig tot rust kan komen en dat ik de spanning in mijn lichaam kan loslaten.

Slapen is voor mij niet altijd een optie omdat ik door het lange liggen soms juist meer pijn krijg. Op zo’n moment vind ik het prettig om te mediteren. Ik ga op bed liggen en luister een meditatie van 20 minuten (zie onderstaande video). Vaak dommel ik hierbij (half) in slaap en dit zorgt er ook voor dat ik even echt tot rust kom.

5. Rek- en strekoefeningen

De pijn zit bij mij vrijwel altijd in mijn nek, schouders en rug met soms uitstraling naar mijn hoofd. Het kan bij mij wel helpen om rek- en strekoefeningen te doen om op deze manier de spieren wat losser te maken. Ook yoga kan erg prettig zijn.

Door oefeningen te doen voor mijn nek, schouders en onderrug kan het zijn dat de pijn (in de loop van de dag) wat afneemt en alles wat minder stram en stijf voelt. Als het doen van oefeningen niet (voldoende) helpt, probeer ik nummer 6. Maar een combinatie van deze twee is ook fijn.

6. Massage

Massage vind ik heerlijk op momenten dat de pijn toeneemt. Dit doe ik veelal op twee manieren.

Manier 1: Heb je niemand in de buurt die je kan masseren? Geen probleem. Het enige wat je nodig hebt is een tennisbal en een muur.

 • Neem een tennisbal
 • Ga met je rug tegen de muur staan
 • Houdt de tennisbal op de plek waar het pijn doet en klem de bal tussen jouw lichaam en de muur
 • Je kunt nu zelf bepalen hoe ‘hard’ je wilt masseren en waar je dit doet

Ik vind dit zelf echt ideaal en erg prettig om te doen. Op deze manier kan ik mezelf precies masseren waar het nodig is en met een hardheid die voor mij prettig voelt. Het losmaken van de spieren kan helpen om pijn te laten afnemen.

Manier 2: Massageapparaat! Ook zo ideaal voor als je niet afhankelijk wilt zijn van anderen. Hier lees je de top 5 beste massage apparaten voor ontspanning en pijnverlichting.

7. In beweging komen

Het ene moment kan ik beter rust nemen als ik extreem veel pijn heb, terwijl ik het andere moment beter in beweging kan komen. Wat voor mij het beste is, is een kwestie van goed voelen wat mijn lichaam nodig heeft. Soms neemt de pijn namelijk toe doordat ik te weinig bewogen heb, op zo’n moment kan het gunstig zijn om een rondje te gaan lopen of simpele huishoudelijke taken te doen waarbij ik in beweging ben.

Buiten een stuk lopen vind ik het prettigste omdat ik op deze manier ook meteen stress kan loslaten en mijn hoofd leeg kan maken – win-win dus!

Lees ook: Bewegen met fibromyalgie, hoe pak je het aan?

8. Afleiding zoeken

Als ik veel pijn heb en niks doe heeft dit vaak als gevolg dat ik extra veel focus leg op de pijn – niet gek ook. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat ik afleiding zoek; dit kunnen dingen zijn die ik eerder noemde in dit artikel, zoals:

 • Iets leuks kijken op Netflix
 • Wandelen
 • Slapen of mediteren
 • Een boek lezen
 • Creatief bezig zijn, bijv. in mijn bullet journal
 • Bellen met een vriendin

Het maakt niet uit wat het is, zolang je maar iets doet waardoor jij je aandacht kunt verleggen en de pijn niet toeneemt.

9. Pijnstillers (alleen als ‘t écht niet anders kan)

Pijnstillers gebruik ik echt pas als ik het niet meer kan houden van de pijn. Qua pijnmedicatie gebruik ik medicinale cannabis maar dit wil ik graag beperken tot alleen in de avond, het helpt me dan tevens om goed te kunnen slapen. (update juni 2021: inmiddels ben ik gestopt met het gebruik van medicinale cannabis)

Maar als het echt niet anders kan gebruik ik ook overdag medicinale cannabis of pijnstillers als paracetamol in combinatie met Excedrin (tegen migraine). Deze optie gebruik ik liever niet, omdat ik dan makkelijk weer te veel kan doen als de pijn afneemt en ik geen eerlijk beeld heb van hoe ik me daadwerkelijk voel. Daarnaast ben ik sowieso niet zo’n fan van pijnmedicatie en probeer ik het liever op een ‘natuurlijke manier’ op te lossen.

Wat ik ook wel eens gebruik is Biofreeze, dit kun je op de spieren smeren en zorgt voor verkoeling en pijnverlichting. Persoonlijk vindt ik dit erg prettig!

Hoe pak jij dit aan?

Bovenstaande tips voor pijnverlichting zijn natuurlijk persoonlijk, maar ik hoop dat het jou wat inspiratie biedt op momenten dat het allemaal wat minder goed gaat. Probeer voor jezelf uit wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt; dat is natuurlijk het belangrijkste.

Heb jij behoefte aan meer kennis, tips en handige opdrachten en oefeningen om écht te leren leven met fibromyalgie? Download dan de gratis preview van Challenge Accepted! Waarin je alles leert over fibromyalgie (leren) accepteren en het acceptatieproces.

Als het gaat om pijnverlichting bij fibromyalgie, wat helpt jou dan het meest?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Mijn 9 persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie”

 1. In België is medicinale cannabis nog steeds illigaal.
  Ik heb sinds kort een roller gemaakt op basis van etherische oliën. Dit helpt mij heel goed.
  Daarnaast heb ik nog de “gewone” pijnstillers. Maar die gebruik ik nog maar zelden. Alleen als ik echt niet kan slapen van de pijn.

  Beantwoorden
 2. Ik pak het eigenlijk vrijwel hetzelfde aan als jij. En ik heb een soort ‘onderhoudsbeurt’ bij mijn APS therapeute waar ik ongeveer elke 3 maanden naar toe ga. Al vergeet ik vaak een afspraak te maken, en maak ik die pas als het ‘goed fout’ gaat, haha…

  Beantwoorden

Plaats een reactie