Ben jij aan het Vechten tegen Fibromyalgie? 7 Redenen om daarmee te Stoppen

Wat ik vaak hoor is dat mensen zeggen is dat ze vechten tegen de pijn. Of fibromyalgie of pijnklachten zien als een vijand. Enerzijds snap ik dit super goed: zo heb ik het lange tijd ook gezien. Inmiddels weet ik alleen dat vechten tegen fibromyalgie je niet verder gaat helpen. Sterker nog: de kans dat je er klachten mee verergert is groot. Niet het gewenste effect kan ik me zo voorstellen. In deze blog neem ik je graag mee in waarom het logisch is dat je vecht tegen fibromyalgie, vertel ik mijn ervaring en geef ik tips over hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan.

Vechten tegen fibromyalgie: het is logisch dat je dit doet

Je hebt klachten die je niet wil hebben: je voelt de hele dag door pijn en je hebt weinig energie. Je bent prikkelbaar, snel gestresst en de hele dag door voor iedereen in de weer. Maar ook: je wil anderen niet teleurstellen door nee te zeggen of grenzen aan te geven en hulp vragen voelt als falen.

Je hebt het druk met alles wat je voelt en ervaart en eigenlijk wíl je het allemaal niet ervaren. Dus wat doe je? Je gaat er tegenin. Je vaart je eigen koers; of je lichaam hier nu toe in staat is of niet.

  • Je gaat over je grenzen (want ja: dingen moeten toch gebeuren?)
  • Je neemt geen rustmomenten (geen tijd voor!)
  • Je zegt ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt (je wil de ander niet teleurstellen én het is confronterend)
  • Je negeert de pijn en vermoeidheid (doorgaan zul je!)

Tot het moment dat je instort. De pijn is nu zó erg dat je niets anders meer kunt dan rusten en daarnaast ben je uitgeput.

Nu voel je je vooral boos en teleurgesteld. Waarom kun je niet normaal functioneren? Waarom kan je lichaam niet ‘gewoon’ alles aan? Je bent boos op je lichaam en verdrietig omdat je geconfronteerd wordt.

Deze noodzakelijke dagen rust neem je dan maar. Maar daarna? Daarna doe je gewoon weer wat je altijd deed. Want je wil je níét laten tegenhouden door je klachten.

Herkenbaar voor je? Voor mij wel..

Jaren geleden functioneerde ik op deze manier. Ik ging all-in, negeerde mijn klachten, crashte, nam verplicht rust en begon weer vooraf aan. Ik wilde niets weten van mijn klachten en had het gevoel continu in gevecht te zijn met fibromyalgie en mijn eigen lichaam. Het kostte me veel energie, tranen, boosheid en frustratie.

Ik wilde zó graag gezond zijn en vrij zijn van pijn en vermoeidheid, dat ik er alles aan deed om een zo normaal mogelijk leven te leven. Maar dat ging niet. Mijn lichaam had meer aandacht nodig, behoefte aan ontspanning en rust en vooral: veel liefde.

Het heeft járen geduurd voordat ik stopte met vechten tegen fibromyalgie en tegen mezelf. Dat ik me realiseerde dat ik het voor mezelf alleen maar moeilijker maakte. Want de pijn en vermoeidheid zijn er toch, of ik er nou tegen vecht of niet. Het ding is vooral: ik maakte het alleen maar erger.

Want juist omdat ik zó tegen mezelf aan het vechten was, had ik meer pijnklachten en raakte ik steeds vermoeider. Ik overvroeg mezelf continu, ging over mijn grenzen heen en deed van alles wat mijn lichaam eigenlijk niet aankon. Niet gek dus dat ik zo enorm veel pijn had en zo moe was.

Dit voelde heel confronterend, maar het heeft me wel geholpen om het anders te doen. Zoetjes aan leerde ik om te luisteren naar mijn lichaam.

Om mijn grenzen aan te geven, hulp te vragen, lief te zijn voor mezelf en mijn lichaam te geven wat het nodig heeft. Om te rusten als het nodig was en goed voor mezelf te zorgen.

Het gevolg hiervan is dat pijnklachten na een hele tijd zijn afgenomen en ik meer energie had.

Vechten tegen fibromyalgie: 7 Redenen om ermee te stoppen

Ik wil 7 redenen met je delen waarom je beter kunt stoppen met vechten tegen fibromyalgie. Want hoewel het een logisch is dat je het doet, werkt het vooral averechts.

1. Realiseer je dat vechten tegen fibromyalgie de klachten erger maakt

Vechten tegen fibromyalgie en continu boos en gefrustreerd zijn kost veel energie én het kan pijnklachten verergeren. (Waardoor je vervolgens nog bozer en gefrustreerder raakt). Hoe moeilijk het ook is: je kunt je er beter bij neerleggen.

Dit voelt wellicht heel onnatuurlijk en de kans is groot dat dit weerstand bij je oproept. Maar dit is echt hetgeen wat je verder gaat helpen. Pas als jij stopt met vechten, komt er ruimte voor wat meer rust en mogelijkheden.

Dat wil niet zeggen dat je opgeeft, dat wil zeggen dat je op een andere manier naar de situatie gaat kijken. Op een manier die jou verder gaat helpen in plaats van de situatie verergert.

2. Je gaat het gevecht niet winnen

Tja, het klinkt hard maar het is de waarheid: Het gevecht tegen je lichaam ga je niet winnen. De fibromyalgie symptomen zullen niet ineens verdwijnen omdat jij ze negeert. De klachten worden niet minder doordat je continu over je grens gaat en jezelf overvraagt – integendeel.

De pijn is er toch wel, of jij nu lief voor jezelf bent of aan het vechten bent tegen jezelf. Kun je beter voor het eerste kiezen. De kans dat pijnklachten dan afnemen is ook nog eens erg groot.

3. Het is niet zwak om je erbij neer te leggen

Het voelt misschien als een verloren strijd als je je gaat neerleggen bij je klachten. Maar het tegendeel is waar.

Vanaf het moment dat ik gestopt ben met vechten is mijn leven alleen maar aangenamer geworden. Natuurlijk heeft dit even geduurd, maar uiteindelijk is dit wel de eerste stap geweest.

Je bent juist enorm sterk als je durft te stoppen met vechten en durft te gaan zoeken naar een weg met jouw klachten, in plaats van er tegen.

4. Grenzen aangeven gaat je veel opleveren

Grenzen aangeven wil je wellicht liever niet omdat je gewoon alles wilt doen zoals je altijd deed. Maar dit gaat niet meer. Juist door je grenzen te leren kennen en ze aan te geven, zul je méér uit het leven kunnen halen.

Je kunt hiermee namelijk voorkomen dat je telkens een aantal dagen of een week hebt dat je helemaal gesloopt bent en niets meer kunt. Daarbij zul je meer leren genieten van wat je wel kunt én het is superfijn om daarna niet te vergaan van de pijn of uitgeput te zijn.

Je kunt dus leren om én te genieten, én daarna nog te kunnen functioneren. Je zult hierin een middenweg moeten vinden zodat je de balans kunt bewaren. Je hoeft dus echt niet alles op te geven, je zult alleen een manier moeten vinden die beter bij je past. Leer denken in mogelijkheden!

5. Jouw lichaam werkt voor je, niet tegen je

Ja, dit is misschien lastig om serieus te nemen als je de hele dag door pijn hebt. Maar echt: je lichaam zal niet tegen je gaan werken.

Het enige wat jouw lichaam doet is jou in leven houden en je signalen geven die je serieus mag nemen. Zoals pijn. Zoals vermoeidheid.

Deze klachten ontstaan omdat er een disbalans is – mentaal of fysiek. Je lichaam geeft je deze signalen omdat je een stapje terug mag doen, rust mag nemen, tijd voor jezelf nemen.

Hoe harder jij hier tegen vecht, hoe harder de signalen zullen worden afgegeven, hoe beroerder jij je gaat voelen.

 6. Je lichaam functioneert beter als je er vanuit liefde mee omgaat

Ik weet dat het lastig is om vanuit liefde naar je lichaam te kijken als je er nog boos op bent. Maar ik wil je toch meegeven dat jouw lichaam beter functioneert als je er vanuit liefde mee omgaat.

Misschien ken je het experiment wel waarbij iemand 2 plantjes heeft: tegen de één wordt liefdevol gepraat, tegen de ander wordt boos en negatief gepraat. Dit heeft daadwerkelijk effect op de groei van het plantje.

Je kunt dus nagaan wat het met jóú doet: als jij liefdevol tegen jezelf praat en over jezelf denkt, zal je beter functioneren dan wanneer je continu boos bent op je lichaam.

Als je hier meer over wil leren, lees dan mijn blog eens over zelfliefde en fibromyalgie.

7. Je zult pas vooruit komen als je stopt met vechten tegen fibromyalgie

Wat nou als je de energie die je nu steekt in boosheid en in het vechten tegen je lichaam, stopt in goed voor jezelf zorgen. Wat zou er dan gebeuren?

Je bent nu zo veel tijd en energie kwijt aan vechten en hoe logisch dit ook is, het is wel zonde van je tijd en energie. Ga die energie eens gebruiken in opschrijven waar je dankbaar voor bent, steek die tijd eens in een moment om te ontspannen. Ga naar buiten om te wandelen, ga journalen, neem een bad of doe gewoon eens even niets.

Als jij stopt met vechten en je boosheid en frustratie los durft te laten, komt er ruimte. Je zult meer tijd hebben voor jezelf, meer rust ervaren en eindelijk stappen vooruit kunnen zetten.

Want in plaats van je te verzetten, ga je jezelf omarmen. Precies zoals je bent.

Acceptatie speelt een belangrijke rol

In dit hele proces speelt acceptatie een belangrijke rol. Boosheid, frustratie en vechten tegen jezelf is namelijk onderdeel van het acceptatieproces. Dit hoort erbij en helpt je uiteindelijk om verder te komen. Echter kun je er met de juiste handvatten en tips wel voor zorgen dat je dit proces wat makkelijker doorkomt.

Omdat ik weet hoe zwaar dit proces kan zijn, heb ik het eBook Challenge Accepted! geschreven waarin ik álles met je deel over het acceptatieproces. Ik deel belangrijke informatie over acceptatie, vertel mijn persoonlijke verhaal en geef je bij elke fase van het proces fijne tips en opdrachten die jou gaan helpen.

Of download GRATIS mijn eBook: De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd.

Vechten tegen fibromyalgie loslaten geeft ruimte

Ik ben zó blij dat het mij uiteindelijk gelukt is om te stoppen met vechten tegen fibromyalgie en tegen mijn eigen lichaam.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik stappen vooruit heb kunnen zetten. Dat ik in mogelijkheden kan denken, fibromyalgie heb leren accepteren, vanuit liefde naar mezelf ben gaan kijken en mezelf heb leren omarmen.

Het is een moeilijk proces geweest wat uiteraard verlopen is met vallen en opstaan. Maar het is zeker de moeite waard om die eerste stapjes te gaan zetten. Want mijn leven is nu een stuk fijner en leuker. En daarbij: ik heb nu minder pijn en meer energie omdat ik niet continu weerstand biedt.

Dat gun ik jou ook.

Zet de eerste stap vandaag nog: 👉🏼 Download GRATIS het eBook over het acceptatieproces.

Heb je hier nog vragen over? Of heb je zelf tips die jou hebben geholpen om te stoppen met vechten tegen fibromyalgie? Leuk als je een reactie achterlaat!


Nog meer wat je interessant vindt!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

2 gedachten over “Ben jij aan het Vechten tegen Fibromyalgie? 7 Redenen om daarmee te Stoppen”

  1. Een eerlijke kijk op het verschijnsel Fibromyalgie. Vaak kom ik cliënten tegen in mijn praktijk met deze klachten. Het besef dat het niet iets is dat ze overkomt, maar waarvan ze zelf de veroorzaker zijn is meestal confronterend. Te vaak zie ik in artikelen en zelfs bij patiëntenverenigingen enkel de aandacht voor de symptomen en de bestrijding daarvan, maar geen aandacht voor de werkelijke en dieperliggende oorzaken. In deze blog wordt dat mooi uitgelegd en wat je er dus werkelijk aan kan doen. Stop in alle gevallen met vechten…
    “Luister naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet zo te schreeuwen om aandacht” is het motto in mijn praktijk voor holistische massagetherapie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie