Vervelende opmerkingen over fibromyalgie, hoe ga je er mee om? 8 tips!

Iedereen met fibromyalgie (of een andere onzichtbare ziekte) heeft wellicht wel eens een vervelende opmerking (of meerdere..) gekregen. Dit kan erg vervelend en confronterend zijn dus hoe ga je er mee om? Ga je de discussie aan of laat je het voor wat het is? En hoe zorg je dat je het niet te veel aan trekt wat de ander zegt? Ik vertel vandaag wat ik doe als ik een vervelende opmerking krijg.

Vervelende opmerkingen over fibromyalgie, hoe ga je er mee om? 8 tips!

Het is wel vaker dan één keer voorgekomen dat ik een vervelende opmerking kreeg omdat ik ergens nee tegen zei, het één wel deed en het ander niet. Of gewoon, uit het niets. Ik heb ervaren dat het vaak uit onwetendheid is maar dan nog kan dit erg kwetsend zijn. Ik zal een paar situaties omschrijven:

 • ‘Zeg je dan nooit eens tegen je vriend dat je pijn hebt terwijl dat niet zo is, zodat hij dan het huishouden doet? Ik zou dat wel doen, haha.’ Uhm, how about NO?!
 • ‘Maar afgelopen weekend ben je wel een hele dag weg geweest?’ (of iets in die trant, you understand me, haha ;))
 • ‘Ik heb rugklachten en werk toch ook gewoon? Wat is dan het verschil?’ Nou, ehh.. heb je even?
 • ‘Je zou gewoon wat meer moeten bewegen.’ Ah, ja thanks. Nooit eerder geprobeerd inderdaad.
 • ‘Ik snap niet dat jij zo’n pijnklachten kunt hebben, je bent zó flexibel.’ Ja, mevrouw de huisarts, zoiets heet hyper-mobiel. En er ligt een brief voor je neus van de chiropractor waarin uitgelegd staat dat dat misschien júist het probleem is.
 • ‘Ja, ik heb ook wel eens pijn..’ Wel eens pijn, en continu pijn is maar een klein verschilletje.
 • ‘Ik ben ook wel vaker moe, je moet gewoon eerder naar bed gaan!’ Ah, goeie! Nooit eerder geprobeerd!
 • ‘Je moet gewoon doorgaan, dat is soms het beste wat je kunt doen.’ 
 • ‘Maar gisteren deed je dat wel gewoon nog?’ Jahaa, ik blijf mezelf ook verbazen inderdaad..
 • ‘Ik zou ook wel ’s middags willen slapen!’ Ik zou graag eens een hele dag wakker kunnen blijven.
 • ‘Maar je ziet er helemaal niet ziek uit?!’ Thanks. Is dat een compliment of..?
Herkenbaar?

Nouja, je kent het denk ik wel. Leuk is anders. In het begin dat ik ziek was kon ik echt heel boos worden als ik zo’n opmerking kreeg. Ook met mijn ouders, zus en vriendinnen heb ik hierdoor wel vaker een woordenwisseling gehad omdat ze toen nog niet begrepen hoe serieus de klachten waren en wat ik wel en niet kon. Het kwetste me en ik voelde me aangevallen waardoor ook ik in de aanval schoot. Ik wilde me verklaren, uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak en wat het met me doet. Mijn reactie had meer met mij te maken dan met mijn omgeving besef ik nu, omdat ik het zelf toen nog niet accepteerde en niet wilde zien kon ik zo’n opmerking niet hebben. Maar toch blijft het soms nog lastig, ook al gaat het me nu stukken beter af dan voorheen.

“Alleen jij weet wat je aankunt, hoe veel pijn je hebt en hoe veel energie je te besteden hebt. Hier kan (en mag) een ander niet over oordelen. Blijf jezelf serieus nemen, altijd.”

Onwetendheid vanuit de omgeving

Ik zei het eerder al, meestal is zo’n vervelende opmerking uit onwetendheid. Ze snappen niet wat fibromyalgie met je doet of voor jou inhoudt. Ze snappen al helemaal niet dat zo’n opmerking kwetsend kan zijn. Daarnaast zijn sommige opmerkingen ook terecht alleen is dat best lastig om in te zien. Het is (vind ik) best logisch dat iemand zich afvraagt waarom je bijvoorbeeld weinig kunt werken en wel een dagje weg gaat. Voor iemand die jouw situatie niet helemaal snapt kan dat vreemd over komen. Alleen voel ik (en wellicht jij ook) me aangevallen als iemand zoiets vraagt. Alsof ik geen leuke dingen mág doen of zo.

Maar ik kan ook de vraag van de ander anders interpreteren en rustig uitleggen wat ik dan vooraf doe en hoe ik me daarna voel. Dat ik zo’n leuke dingen maar zelden doe, juist omdat het me zo veel energie kost. Zodat de ander ook begrijpt waarom ik bepaalde keuzes maak.

Niet iedereen maakt een lastige opmerking uit onwetendheid, sommige mensen vinden chronisch zieken gewoon aanstellers en daar kun je tegen zeggen wat je wil maar diegene zal zijn of haar mening echt niet aanpassen. We kunnen de ander hierin helaas niet veranderen, maar wat we wel kunnen veranderen is de manier waarop we reageren. Ik wil graag wat tips met je delen, zodat je hopelijk wat beter met vervelende opmerkingen om kunt gaan.

Vervelende-opmerking-fibromyalgie

1. Sta boven zo’n vervelende opmerking

Ja, dat klinkt lekker makkelijk he? 😉 Ik weet het, dat is het niet. Maar het is wel heel belangrijk! Als jij een opmerking krijgt die je kwetst kun je twee dingen doen:

 1. Je laten meeslepen door je emotie, uit je slof schieten, jezelf verlagen tot zijn of haar niveau, verdrietig/boos zijn, alleen nog maar praten over wat diegene tegen je zei;
 2. Dicht bij jezelf blijven, de ander laten voor wat het is. Jezelf de energie besparen, ene oor in andere uit en door;

Het is verleidelijk om je meteen helemaal te verklaren als je een opmerking krijgt maar je hoeft je niet te verlagen tot de ander. De opmerking die jij krijgt zegt vaak meer over de ander dan over jezelf. De ander weet niet beter en het enige wat hij of zij wil is jou uit de tent lokken. Wat je beter kunt doen is zo’n opmerking negeren of om je grenzen aan te geven. Remember: alles wat je aandacht geeft groeit!

Voorbeeld met mijn collega:

Het was een collega die de vraag stelde of ik wel eens tegen m’n vriend zei dat ik pijn had zodat hij het huishouden zou doen. Maar ik dacht alleen maar: ‘hoe dúrf je te denken dat ik misbruik zou maken van mijn situatie?!’ Maar toch koos ik ervoor rustig te reageren met: ‘Nou, ik ben allang blij áls in het zelf kan doen.’ Daarna zag ik een ongemakkelijk lachje en wist ik dat hij merkte dat het geen slimme opmerking was. Ik heb er toen voor gekozen weg te lopen, het had voor mij geen meerwaarde. Het moeilijkste daarna is om dit naast je neer te leggen en los te laten. Wat mij helpt is om te denken: ‘de ander weet niet beter.’ Meestal is dat ook het geval en dat maakt de situatie voor mij wat minder zwaar.

2. Grenzen aangeven

Je mag best je grenzen aangeven door te zeggen dat je een opmerking niet prettig vindt. Let er wel op dat je praat vanuit je zelf en niet over de ander:

 • ‘Deze opmerking vind ik niet prettig’
 • Ik vind het vervelend dat je zo over me praat’
 • Ik zou het fijn vinden als je dat de volgende keer op een andere manier zegt’
 • ‘Zo te merken zie ik de situatie anders’

Je kunt beter aangeven wat JIJ vindt of voelt, in plaats van te reageren met: ‘Jij moet gewoon normaal doen’ bijvoorbeeld. Praat dus vanuit de ik situatie. Het is vaak lastig dit aan te geven, dat merk ik zelf ook. Vooral omdat het je soms gewoon enorm overdonderd. Toch is dit belangrijk om te doen zodat je de ander laat zien dat jij ook grenzen hebt en dat de ander niet zomaar alles op jou kan afvuren.

3. Achterhaal de intentie van de vraag

Is het onwetendheid of niet? Wil de ander je kwetsen of is het gewoon nieuwsgierigheid? Voordat je boos wordt om een bepaalde opmerking of vraag is het belangrijk te achterhalen met wat voor intentie de ander dit zei. Soms voelen we ons heel erg aangevallen maar heeft de ander helemaal geen vervelende bedoelingen met de vraag of opmerking. Door te achterhalen waarom degene iets zegt of vraagt kan een reactie daarop aangepast worden. Misschien voelt het wel zo, maar geloof me, niet iedere opmerking is vervelend bedoelt. Dus, even tot 10 tellen voordat je onredelijk uit je slof schiet.

4. Een vervelende opmerking zegt vaak meer over de ander dan over jou

Dit klinkt misschien gek, maar een nare opmerking heeft vaak meer met de ander te maken dan met jou. Als iemand je vraagt waarom je niet werkt, en dit onderbouwd met het feit dat hij of zij zelf ook pijn heeft of moe is, kun je vast wel raden waarom je zo’n opmerking krijgt. Diegene vindt het wellicht oneerlijk dat hij of zij wel moet werken en jij gewoon thuis zit en uit dit naar jou toe. Dit zegt dus meer over de ander dan over jou. Probeer het dus niet altijd even persoonlijk op te vatten (moeilijk.. ik weet het) en vraag jezelf eens af waar die opmerking vandaan zou komen.

“Je bent misschien ziek, maar dat wil niet zeggen dat je niet meetelt. Je bent goed genoeg en je mag er zijn!”

5. Neem de moeite uitleg te geven aan degene die het wél willen horen

Ik zei het eerder al, een vraag is niet altijd vervelend bedoelt hoewel het soms wel zo over komt. Maar als iemand je een vraag stelt uit onwetendheid of gewoon omdat hij of zij je wil begrijpen neem dan ook de moeite om jezelf uit te legen. Je hoeft niet tot in de details te treden maar je kunt de ander wel wat meer duidelijkheid geven door uit te leggen waarom je gister nog plat op de bank lag en vandaag naar de dierentuin bent geweest. De kans is groot dat de ander je de volgende keer niet meer vraagt hoe het zit, maar snapt waarom jij de dingen doet zoals je ze doet.

6. Alleen jij voelt wat je voelt

Het is voor anderen makkelijk om te oordelen over wat je wel en niet kunt doen, of om een opmerking te geven als je iets gedaan hebt waarvan de ander vind dat jij dat niet kunt. Alleen weet de ander niet hoe jij je werkelijk voelt. Alleen jij weet wat je aankunt, hoe veel pijn je hebt en hoe veel energie je te besteden hebt. Hier kan (en mag) een ander niet over oordelen. Blijf jezelf serieus nemen, als jij een afspraak moet afzeggen omdat het echt niet gaat dan is dat zo. Geeft de ander hier een vervelende opmerking over? Ga dan even terug naar punt 2. Jij mag je eigen keuzes maken en bent niet verplicht je aan de ander aan te passen. Alleen jij weet wat goed voor je is en wat niet, handel daarnaar.

7. Laat het los

Oké, dit vind ikzelf ook een lastige hoor, haha! Een vervelende opmerking kan lange tijd in je hoofd blijven spoken. Ook is het wel eens fijn om bij iedereen even te klagen over wat de ander tegen je zei. Echter maak je de situatie voor jezelf hier wel lastiger mee, natuurlijk lucht het soms op om even te klagen bij een ander, alleen blijf je hierdoor in de negativiteit hangen en daar wordt het allemaal niet beter van. Je mag even boos of verdrietig zijn maar probeer dit ook zo snel mogelijk weer los te laten, onthoud de zin: ‘De ander weet niet beter’ en herhaal dat op zo’n moment voor jezelf. Probeer het naast je neer te leggen en de draad weer op te pakken. De ander kletst maar wat, toch? 😉

Vervelende-opmerking-fibromyalgie

8. Je bent goed genoeg!

Het kan je behoorlijk onzeker maken, zo’n vervelende opmerking. Of er voor zorgen dat je gaat twijfelen aan jezelf. Ik kan je één ding zeggen: Dat is écht niet nodig! Jij bent goed genoeg, jij weet wat je aankunt en wat niet en jij doet de dingen op een manier dat het voor jou goed is en dat is prima. Je bent misschien ziek, maar dat wil niet zeggen dat je niet meetelt. Je bent goed genoeg en je mag er zijn! Jij hebt het recht voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven en keuzes te maken die voor JOU goed zijn zonder je eindeloos te verklaren. Je bent goed genoeg, precies zoals jij bent!

Hoe ga jij met een vervelende opmerking om?

Heb je wat aan deze tips? Sla deze post op, zodat je het ook makkelijk weer terug kunt lezen als je je in zo’n nare situatie bevindt! Mocht je iemand willen uitleggen hoe het nou voelt om chronisch ziek te zijn, kun je ze ook altijd nog de lepeltheorie laten lezen. Hopelijk lukt het je de tips toe te passen in jouw situatie zodat het ook wat minder zwaar zal voelen.

Ik ben heel benieuwd hoe jij met zo’n situatie om gaat. Ga je vol in de verdediging of laat je het voor wat het is? En wat doet dit met je? Laat gerust een berichtje achter.


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

6 gedachten over “Vervelende opmerkingen over fibromyalgie, hoe ga je er mee om? 8 tips!”

 1. Toevallig heb ik net een artikel voor morgen gepland staan wat hierbij aansluit. Dat gaat erover dat mensen verwachten dat je helemaal herstelt, ‘beter wordt’, ‘ben je alweer de oude?’
  Die druk van buiten om vooral niet toe te geven dat dat niet meer het geval zal zijn…
  Of wat ik kreeg toen ik werd afgekeurd: ‘oh dan kun je lekker doen wat je leuk vindt……..’
  ”Eehmmm, ik dééd wat ik leuk vind en kreeg de kans van mijn baas om mij daarin te ontwikkelen ook! Goedbetaald….
  Nu kan ik alleen kleine stukjes schrijven, maar moet elke dag tussendoor urenlang op de bank liggen of zelfs een poos naar bed.
  Ik rouw om het verlies van mijn baan, waarvoor ik tien jaar van mijn leven heb geknokt om deze met mijn zieke lijf te behouden…
  Ruilen?”
  Langzaam maar zeker leer ik mijn schouders op te halen voor de ongepaste opmerkingen van anderen. Eelt op mn ziel. En toch ben ik niet zo….
  Mooi artikel, dank je wel. Liefs ❤

  Beantwoorden
  • Ahh dat is ook wel een mooi onderwerp inderdaad! Kan soms wel frustrerend zijn, zo’n vragen. Ik weet ook nooit zo goed hoe ik daarop moet antwoorden. Er wordt soms zo gemakkelijk over gedacht, alsof je ‘vakantie’ hebt als je ziek thuis zit.. Was het maar zo’n feest ;)!
   Herkenbaar wat je zegt ook met ‘en toch ben ik niet zo’ ik merk ook dat ik steeds vaker dingen zeg of doe (of juist niet zeg/doe) waarvan ik denk, serieus Nathalie.. Is dit hoe je nu bent? Maar je moet wel. Ik heb je blog net gelezen, mooi geschreven weer en heel herkenbaar.

   Dankjewel voor je compliment.

   Liefs, Nathalie

   Beantwoorden
 2. Hoe moet ik reageren dat mijn vriend zegt dat hij mij niet meer durft aanraken ? Moet ik dan als hij mij knuffelt niet meer zeggen dat het pijn doet ?

  Beantwoorden
  • Ik denk niet dat het de beste keuze is om maar niets te zeggen. Wat je wel kunt doen is met je vriend in gesprek gaan, misschien kun je zelf aangeven wat voor jou fijn is en wat niet zodat hij daar rekening mee kan houden. Het belangrijkste hierin is communicatie zodat jou vriend ook weet wat voor jou prettig is.

   Sterkte! X

   Beantwoorden
 3. Ik laat voor wat het is, alleen toen iemand zei dat zei ook fibriomylagie had en gewoon kon werken. Waarom kon ik dat dan niet. Toen was ik zowel verbaasd als gefrustreerd tegelijkertijd. Heb toen maar gereageerd dat iedereen deze ziekte anders ervaart en ik doe wat de artsen adviseren en luister naar mijn lichaam. Moet er wel bij zeggen zei periodieke periode er last van had en dat het meestal rond haar menstruatie is.

  Beantwoorden
  • Je kunt het inderdaad beter laten voor wat het is. En wat je zegt: bij iedereen uiten de klachten zich weer anders, dus de één kan inderdaad prima werken met fibromyalgie terwijl dit voor een ander lastiger kan zijn.

   Beantwoorden

Plaats een reactie