Eén van de meest bekende fibromyalgie symptomen is chronische pijn. Waar deze pijn zich bevindt, kan per persoon verschillend zijn, maar iedereen met de diagnose fibromyalgie heeft er last van. Maar wat houdt chronische pijn precies in en hoe kun je er mee omgaan? Ik heb zelf al zo’n 12 jaar fibromyalgie en dus chronische pijn. Toch is de pijn bij mij de afgelopen jaren flink afgenomen waardoor het geen controle meer over me heeft. In deze blog geef ik antwoord op de vraag wat is chronische pijn? en deel ik mijn ervaring en visie met je.
Wat is chronische pijn?
Pijn heeft een functie, het is namelijk het signaal dat er iets in het lichaam niet goed zit. denk aan beschadigd weefsel, overbelasting of beknelling. Vaak neemt de pijn af wanneer de oorzaak behandeld is of wanneer er voldoende rust wordt genomen.
Pijn wordt chronisch genoemd wanneer het minimaal 6 weken tot 3 maanden aanhoudt. Ook heeft deze pijn vaak geen signaalfunctie meer wat wil zeggen dat er in het lichaam niets beschadigd is. Er is vaak geen behandeling die de pijn volledig kan oplossen.
Ook bij fibromyalgie is dit het geval; er kan geen ‘probleem’ in het lichaam worden gevonden wat de pijn in stand houdt, en er is veelal geen behandeling die de klachten volledig kan oplossen.
Dit kan komen omdat het pijncentrum van het lichaam in de war is. Vanuit de zenuwen worden er verkeerde signalen naar de hersenen gestuurd waardoor pijn ervaren wordt of de pijn wordt op de verkeerde manier geregistreerd. De hersenen blijven dus pijn waarnemen terwijl er in het lichaam geen beschadiging is.
Bron: Gezondheidsnet.nl
Hoe uit de pijn bij fibromyalgie zich?
Bij fibromyalgie wordt de pijn ervaren in het bindweefsel en de spieren. Daarbij wordt er vaak gesproken over tenderpoints. Dit zijn pijnpunten die zich in het lichaam kunnen bevinden:
Tenderpoints fibromyalgie voorkant lichaam:
- Voorkant hals;
- Net onder het sleutelbeen/borstbeen;
- Aan de binnenkant van de ellebogen;
- Net onder de knieschijven;
Tenderpoints fibromyalgie achterkant lichaam:
- Aanhechting hoofd/nek;
- Bovenste schouderlijn;
- Net onder de schouderlijn;
- Onderrug;
- Zijkant heupen;
Deze 9 plekken zijn zowel links als rechts op het lichaam aanwezig, waardoor je dus op 18 tenderpoints komt.
Bij mezelf merk ik dat de pijn zich voornamelijk bevind in mijn nek (aanhechting van hoofd naar nek), schouders, mijn onderrug en aan de zijkant van mijn heupen. Wanneer ik bijvoorbeeld naar een festival ga en heel veel sta of loop neemt de pijn ook toe in mijn knieën en enkels.
Bovenstaande tenderpoints geven aan waar chronische pijn bij fibromyalgie zich veelal bevindt. Wat echter wel duidelijk is, is dat de pijn per persoon erg verschillend kan zijn en dat je de klachten van mensen met fibromyalgie veelal niet met elkaar kunt vergelijken.
Mijn kijk op chronische pijn
Hoewel er in het lichaam misschien niets beschadigd is of er geen oorzaak is voor de pijn, denk ik toch wel dat het een functie heeft. Eerder schreef ik al een blog met de titel: ‘Mijn visie over ziekte door disbalans, blokkades & overtuigingen’ waarin ik toelicht wat mijn visie is omtrent ziek zijn.
Als ik kijk naar mijn eigen proces zie ik duidelijk dat de pijn is ontstaan omdat ik heel veel valse en belemmerende overtuigingen ervaar, maar ook omdat er veel emotionele blokkades zitten en ik lange tijd veel stress ervaren heb.
Hierdoor heb ik heel veel opgekropt, ik ben heel lang een echte binnenvetter geweest. Doordat ik alles heb opgekropt, niet luisterde naar mijn gevoel en als echte pleaser altijd in dienst was van anderen, ben ik mezelf veel en vaak voorbij gelopen.
Ik luisterde niet naar wat ik nodig had of wat ik wilde, maar deed vooral wat er van me werd verwacht. Mijn waarheid is dan ook dat dit ervoor gezorgd heeft dat ik zo’n pijn ervaar. Mijn lichaam wilde me laten weten: “Nathalie, dit gaat zo niet meer”.
De pijn is namelijk niet het enige signaal wat mijn lichaam me gaf; op 12 jarige leeftijd kreeg ik een depressie, die tot mijn 19e geduurd heeft, en op mijn 22e kreeg ik een burn-out. Pas in mijn burn-out realiseerde ik me dat het écht anders moest. Ik ben mijn leven anders gaan invullen en heb 2 jaar lang coaching gehad om emotionele blokkades op te lossen, te leren luisteren naar mijn lichaam en blokkades en overtuigingen op te lossen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de pijn flink is afgenomen.
Kun je genezen van chronische pijn?
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je niet kunt genezen van chronische pijn. Chronisch wordt dan ook als ‘voor altijd’ gezien terwijl dit niet klopt. Chronisch betekent ‘langdurig’. Maar kun je genezen van chronische pijn? In de medische wereld wordt veelal gesteld dat dit niet het geval is. Mijn waarheid is echter anders.
Ik heb de afgelopen jaren ervaren hoe veel invloed je zelf hebt op chronische pijn. In de afgelopen 12 jaar is bij mij de pijn zeker 50% afgenomen.
Dit heeft mij geholpen chronische pijn te verminderen:
- Acceptatie van de klachten. Het acceptatieproces is lastig maar heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik beter om heb leren gaan met de klachten en het op de achtergrond heb kunnen zetten.
- Werken aan mijn mindset; door te leren denken in mogelijkheden, moeilijkheden als leermomenten te zien en mijn lichaam vanuit liefde in plaats van haat te behandelen heb ik de pijn meer onder controle gekregen.
- 2 jaar lang coaching waardoor ik mijzelf en mijn lichaam beter heb leren kennen en emotionele blokkades op heb kunnen lossen.
- Zoeken naar hulpmiddelen die mijn lichaam ondersteuning bieden, die de pijn laten afnemen of ervoor zorgen dat erge pijn voorkomen kan worden.
- Mijn leven anders in te richten op een manier die beter bij me past; stoppen in de gehandicaptenzorg en beginnen als ondernemer, overwinteren in Portugal, voldoende rustmomenten en de juiste balans tussen in- en ontspanning en doen wat voor mij belangrijk is.
- Voldoende beweging helpt me om de klachten te beperken. Door dagelijks te wandelen merk ik dat de klachten, voornamelijk in mijn onderrug, afnemen.
- Gezond eten kan je lichaam ondersteunen. Door gezond te eten krijg je de juiste voedingsstoffen binnen waardoor je beter kunt functioneren. Door te stoppen met suiker en zo puur en gezond mogelijk te eten ervaar ik meer energie en minder pijn.
- Gebruik van hulpmiddelen; ik ben iemand die altijd op zoek is naar manieren om mijn leven makkelijker te maken. Daarom maak ik gebruik van hulpmiddelen, op de pagina Favorieten deel ik mijn favoriete hulpmiddelen met je.
Mijn overtuiging is dan ook dat ik mezelf kan helen door heel veel bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling en ‘innerlijk werk’. Maar ook door goed voor mezelf te zorgen door middel van voldoende beweging en gezonde voeding. Hierover verdelen echter de meningen, wat prima is. Maar dit is hoe ik het zie. Zeker omdat ik de afgelopen jaren mijn situatie al flink heb kunnen verbeteren ben ik ervan overtuigd dat volledig herstel haalbaar is.
Lees ook: Hoe je denkwijze je klachten in stand kan houden (en hoe je dit loslaat) >>
Behandeling bij chronische pijn
Er zijn verschillende behandelingen die de pijn kunnen verlichten of waarbij je leert omgaan met pijn. Een aantal voorbeelden zijn:
Revalidatie traject
Bij een revalidatietraject krijg je begeleiding van verschillende disciplines. Toen ik zo’n traject volgde was ik onder behandeling van een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker en een psycholoog en daarnaast deed ik conditietraining. In zo’n traject leer je hoe je goed kunt omgaan met je lichaam, hoe je je dag kunt inrichten zodat je minder belemmerd wordt en wordt er aandacht gegeven aan het stuk leren leven met pijn.
Lees ook: De zin en onzin van een revalidatietraject bij fibromyalgie >>
Fysiotherapie
Bij fysiotherapie kan het lichaam gemasseerd worden waardoor de pijn wordt verlicht. Maar er kan ook juist training ingezet worden om het lichaam sterker te maken of er worden oefeningen aangeboden om het lichaam soepel te houden.
Chiropractie
Toen de pijnklachten bij mij nog erg aanwezig waren, heb ik heel veel baad gehad bij chiropractie. Mijn lichaam wordt in zo’n behandeling helemaal los gemasseerd en daarbij worden vastzittende wervels los gekraakt.
Psycholoog of coach
Naast lichamelijke behandelingen zijn er ook behandelingen gericht op de psyche, bijvoorbeeld bij een psycholoog of coach. Het kan fijn zijn om te kunnen praten over je klachten en te leren hoe je beter kunt omgaan met pijn zodat het je minder belemmerd. Zoals ik al schreef heb ikzelf 2 jaar lang coaching gevolgd na mijn burn-out. Daarvoor heb ik ook regelmatig gesprekken gehad bij een psycholoog.
Door alles wat ik geleerd heb de afgelopen jaren biedt ik nu ervaringsdeskundige coaching aan. Samen met jou gaan we kijken naar wat jou het meest belemmerd en hoe jij kunt leren om de regie weer in handen te krijgen. Je kunt een gratis kennismakingsgesprek aanvragen als dit passend voelt voor je.
Conclusie
Chronische pijn houdt dus in dat de pijn minimaal 6 weken tot 3 maanden aanhoudt en er – in de medische wereld – weinig zicht is op volledig herstel. Er is in het lichaam niets kapot of beschadigd wat de pijn veroorzaakt waardoor er geen aantoonbare reden is voor de pijn.
In mijn ogen is het wel mogelijk om pijn te verminderen of er zelfs vanaf te komen. Echter is dit wel iets wat tijd nodig heeft en zul je veel tijd moeten steken in je mindset en innerlijk werk.
Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op de vraag wat is chronische pijn? Mocht je alsnog vragen hebben, laat dit dan weten in een reactie. Ben je specifiek op zoek naar hulpmiddelen en benieuwd wat ik gebruik? Bekijk dan de pagina Mijn Favorieten.
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:
- Zelfliefde en fibromyalgie: Leren houden van een pijnlijk lichaam >>
- Pijn als signaal van het lichaam: Wat wil mijn lichaam me vertellen? >>
- Mijn 9 Persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie >>