Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie (FM) wordt ook wel weke-delen reuma genoemd. Het is een chronische ziekte die gepaard gaat met (extreme) spierpijn en vermoeidheid. Voornamelijk vrouwen hebben last van dit syndroom en het komt veelal voor tussen de 20-60 jaar.
Het aantal fibro-patiënten is groeiend, toch wordt het nog lang niet altijd serieus genomen. Het gaat vaak gepaard met onbegrip, zowel in privé situaties als op het werk, in het openbaar en zelfs bij artsen.
Wat is fibromyalgie?
“Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren.
Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, beweging en rust.” – Aldus het antwoord van het Reumafonds op de vraag wat is fibromyalgie?
Oorzaak fibromyalgie
Wat precies de oorzaak is van fibromyalgie, is niet bekend waardoor er ook nog steeds geen geschikte oplossing is die de klachten kan verminderen. Ook in de medische wereld komt de vraag wat is fibromyalgie nou precies? vaker voor.
Er zijn mogelijk wel factoren die meespelen bij het ontwikkelen van fibromyalgie:
- Verzuring van het lichaam: Wanneer er veel gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn kan dit voor uiteenlopende gezondheidsklachten zorgen. O.a. fibromyalgie zou mogelijk kunnen ontstaan door verzuring. Daarnaast zouden urinezuren bij fibro-patiënten moeilijk worden afgevoerd of geneutraliseerd wat ook voor verzuring kan zorgen. Het is dus een beetje een kip-en-ei verhaal. Gelukkig kun je verzuring op eenvoudige manieren aanpakken.
- Depressie of PTSS: Er wordt een link gelegd tussen psychische problematieken/ emotionele overbelasting en fibromyalgie. Dit zou mogelijk chemische wijzigingen in de hersenen kunnen veroorzaken wat zich kan uiten in fibromyalgie. Echter is het ook hier omkeerbaar: er wordt ook gezegd dat mensen depressief kunnen worden door fibromyalgie omdat dit zo veel impact heeft op het leven.
- Darmproblemen / PDS / Leaky Gut (lekkende darm): Darmproblemen kan uiteindelijk uitlopen op een lekkende darm. Dit houdt in dat het darmflora zo dun is dat alle zowel goede als slechte bacteriën in de darmen en dus in de bloedbaan terecht kunnen komen. Het gevolg hiervan kan een chronische ziekte zoals fibromyalgie zijn. Meer over darmklachten en fibromyalgie
- Dezelfde karaktereigenschappen: Wat opmerkelijk is, is dat veel fibro patiënten ook dezelfde karaktereigenschappen hebben. Denk aan o.a. zorgzaamheid, doorzettingsvermogen, perfectionisme.
Bericht gaat verder onder de afbeelding
Wat is fibromyalgie? Symptomen
Fibromyalgie symptomen zijn meer dan alleen pijn en vermoeidheid, het gaat gepaard met een hele lijst aan zowel lichamelijke- als psychische klachten.
- Spierpijn over het hele lichaam;
- (Extreme) vermoeidheid;
- Ochtendstijfheid;
- Slechte nachtrust / geen uitgeslapen gevoel;
- PDS (Prikkelbare darm syndroom);
- Hoofdpijn / migraine;
- Concentratie- en geheugenproblemen;
- Stemmingswisselingen;
- Krachtverlies;
- Weergevoeligheid;
- Verzuurd lichaam;
- Hyper-mobiel;
- Snel uitgeput;
- Depressie;
- Verminderd immuunsysteem;
- Droge mond;
- Tenderpoints;
Kenmerken (persoonlijkheid):
- HSP;
- Doorzetter;
- Moeite met ‘nee’ zeggen;
- Denkt eerder aan een ander dan aan jezelf;
- Perfectionistisch;
- Zorgzaam;
- Legt de lat hoog voor zichzelf;
Lees ook: Fibromyalgie symptomen: Pijn, vermoeidheid en zo veel meer..
De symptomen bij fibromyalgie zijn dus erg uiteenlopend en de lijst is erg lang. Op zowel lichamelijk als psychisch vlak kunnen er verschillende klachten optreden. Echter zijn de symptomen bij fibromyalgie bij bijna iedere fibro-patiënt verschillend en heeft niet iedereen last van alle symptomen.
Wat wel centraal staat is de pijn en vermoeidheid, dit komt bij iedereen met fibromyalgie voor en staat ook vaak op de voorgrond. Opvallend is ook dat bijna iedereen met deze chronische ziekte dezelfde karaktereigenschappen heeft.
Wat is fibromyalgie; herken jij je in de symptomen?
Juist omdat de klachten vaak ‘vaag’ zijn en er geen aanwijsbare oorzaak is van fibro is het soms lastig te achterhalen of je deze vorm van reuma hebt of niet. Daarnaast weten veel mensen niet eens van het bestaan van fibromyalgie af.
Een reumatoloog kan de diagnose stellen, maar echt een oplossing is er helaas niet.
Er zijn wel verschillende behandelingen en therapieën die (tijdelijk) verlichting kunnen bieden maar het belangrijkste is dat je leert leven met de klachten die je hebt. Vaak wordt er een revalidatie traject geadviseerd waar je handvatten krijgt om te leren leven met de pijn en andere klachten.
Wanneer jij je herkent in de symptomen is het raadzaam contact op te nemen met een huisarts. Het is wel zo dat er vaak eerst anderen dingen geadviseerd worden, zoals fysiotherapie, voordat je daadwerkelijk naar de reumatoloog doorverwezen wordt.
Diagnose fibromyalgie
Fibromyalgie is een uitsluitingsdiagnose wat inhoudt dat eerst alle mogelijke oorzaken uitgesloten moeten worden voordat je officieel de diagnose krijgt. Bij veel mensen duurt dit proces een aantal jaar, bij mij heeft het 3 jaar geduurd voordat ik de diagnose kreeg.
Het is vaak erg dubbel wanneer de diagnose gesteld wordt. Meestal is er een soort opluchting dat het dus toch niet ‘tussen de oren zit’, maar anderzijds is het vaak onwijs moeilijk te beseffen dat je chronisch ziek bent. De eerste periode zal dan ook voornamelijk bestaan uit verdriet, boosheid en frustratie. Dit is ook niet vreemd, wanneer je te horen krijgt dat je ziek bent ga je over allerlei dingen nadenken en je leven wordt totaal op z’n kop gezet. Geef jezelf hierin de tijd en ruimte om alles een plekje te geven.
- Handtekening in de hersenen: Eind december 2015 is er een bericht gepubliceerd waarin vermeld staat dat FM mogelijk vast te stellen is door een handtekening in de hersenen. Het hele artikel lees je hier >>
Leren leven met fibromyalgie
Wat is fibromyalgie? Dat vroeg ik mezelf af toen ik hier de eerste keer van hoorde. Na wat research op het internet kwam ik er al gauw achter en mijn wereld leek in elkaar te storten.
Fibro accepteren is zeker niet gemakkelijk; accepteren dat je ziek bent is namelijk niet iets wat je ‘zomaar even’ doet. Ook dit is een proces wat tijd nodig heeft. Wat hierin een belangrijke rol speelt is je mind-set. Leg je de focus op wat je niet meer kunt, of kijk je naar mogelijkheden? Zoek je de oplossing buiten of binnen in jezelf? Allemaal dingen die meespelen hoe jij het leven met fibromyalgie ervaart; als jij er op een positieve manier naar durft te kijken zal het minder zwaar voelen dan wanneer je alles negatief ziet.
Geef jezelf de tijd om fibromyalgie te accepteren
Echter is het stukje acceptatie en mindset ook iets wat tijd nodig heeft. Het is een lastig proces en niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Maar als het eenmaal lukt zal het er echt een stuk aangenamer op worden.
Mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie kan bij dit proces ondersteuning bij bieden.
Wat belangrijk is om te beseffen, is dat jou leven ook fijn kan zijn wanneer je een diagnose hebt. Dat een ‘label’ niet hoeft te bepalen of jij gelukkig kunt zijn of niet. Het is natuurlijk niet niks wanneer je te horen krijgt dat je FM hebt, begrijp met niet verkeerd. Maar als jij een fijn, leuk en positief leven wilt hebben ben jij hier zelf verantwoordelijk voor. En geloof me, ook als fibro-patiënt is het mogelijk.
Hopelijk geeft dit een duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat is fibromyalgie’?
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat het weten in een reactie!
2 reacties. Reactie plaatsen
Heb veel last van vermoeide benen niet goed kunnen slapen . Heb pas 2 nieuw heupen
veel gaat men niet vinden van CVS. Organen worden niet beschadigd. Het lijkt eerder een inwendige wurging.
Ik weet niet of men dat kan vinden. De spieren spannen onder invloed van microgolven(magnetron),Vandaar de pijn en de darmen worden teveel gespannen waardoor vertering slecht wordt en te weinig vitamines opgenomen worden. In de keel heeft men pijn door de opspanning van de spieren aldaar. Voor mij is veel duidelijk maar tja ik ben geen wetenschapper of geen arts.
Groeten, Kris