Wat is fibromyalgie? Oorzaak, symptomen en diagnose

Wat is fibromyalgie? Dat is waarschijnlijk wat jij je afvraagt, en dat snap ik, want toen ik er de eerste keer van hoorde had ik geen idee. Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij pijnklachten en vermoeidheid centraal staan. Voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 60 jaar krijgen ermee te maken. Ondanks de toename van fibromyalgie, is er nog veel onduidelijkheid over waardoor er ook veel onbegrip ontstaat.

In deze blog geef ik je antwoord op de vraag wat is fibromyalgie? deel ik de symptomen, wat de oorzaak is en welke behandelingen je kunt volgen.

Wat is fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij chronische pijn in spieren en bindweefsel centraal staat. Echter zijn de spieren en het bindweefsel niet beschadigd en is er verder in het lichaam ook niets te vinden wat de klachten veroorzaakt. Dit maakt het stellen van een diagnose erg lastig.

Naast pijnklachten heeft iemand met fibro onder andere last van stijfheid in het lichaam, (chronische) vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. De klachten kunnen dagelijks anders aanvoelen; de ene dag kun je wellicht meer dan de andere dag. Dat maakt fibromyalgie ook zo’n lastige diagnose, je weet niet goed waar je aantoe bent.

fibromyalgie-infographic-fibromyalgieblog

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

Er zijn meerdere theorieën over wat de oorzaak van fibromyalgie zou kunnen zijn. Het nadeel is echter dat niemand het zeker weet. Zo wordt op ReumaNederland.nl benoemd dat de aansturing vanuit de hersenen en bepaalde hormonale klieren die de spieren aansturen, niet goed zou werken. Maar ze benoemen ook dat mogelijk de prikkel filter niet goed werkt en dat de verwerking van pijnprikkels niet goed zou verlopen.

Een ander onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie een extreem hoge spierspanning hebben wat klachten kan geven, maar een ander onderzoek laat weer zien dat in de insula een onevenwicht is tussen neurotransmitters wat het centrale zenuwstelsel zou ontregelen.

Een duidelijke oorzaak van fibromyalgie is er dus niet. Benieuwd naar alle onderzoeken en theorieën? Lees dan de blog: Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie & welke symptomen zijn er?

De meestvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in bindweefsel en spieren
  • Tenderpoints, drukpunten
  • Ochtendstijfheid
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Krachtverlies
  • Weergevoeligheid
  • Brainfog
  • Darmklachten (oa PDS)
  • Psychische problemen, stemmingswisselingen

Lees hier alles over de symptomen van fibromyalgie >>

Diagnose fibromyalgie

Wat is fibromyalgie? Dat was wat ik me als eerst afvroeg toen ik de diagnose te horen kreeg. De diagnose fibromyalgie is een uitsluitingsdiagnose; dit betekent dat eerst alle mogelijke oorzaken uitgesloten dienen te worden, denk aan: vitaminen tekort of een andere ziekte of afwijking in het lichaam.

Wanneer duidelijk naar voren komt dat er lichamelijk niets afwijkt, maar de klachten wel aanhouden, én alles binnen de richtlijnen van fibromyalgie valt, wordt de diagnose gesteld. De diagnose fibromyalgie wordt gesteld door een reumatoloog. Je kunt hiervoor een doorverwijzing krijgen van de huisarts.

Mogelijke behandelingen

Wanneer je de diagnose fibromyalgie krijgt wil je uiteraard graag weten wat eraan te doen is. Er zijn verschillende therapieën die (tijdelijk) ondersteuning kunnen bieden, zoals:

  • Fysiotherapie: om je spieren sterker te maken en je lichaam soepeler door middel van oefeningen of training.
  • Chiropractie: om de spieren los te masseren en de wervelkolom te corrigeren (kraken). Ik vind dit persoonlijk erg prettig.
  • Ergotherapie: om te leren hoe je jouw energie het beste over de dag kunt verdelen en welke hulpmiddelen ondersteuning kunnen bieden.
  • Revalidatietraject: in zo’n revalidatietraject werk je met een multidisciplinair team, bij mij bestond dit uit een fysio, ergo, psycholoog en maatschappelijk werker. Leren leven met de klachten staat in dit traject centraal.

Er zijn nog meer behandelingen en therapieën die ondersteuning kunnen bieden. Er is helaas géén behandeling die het ook daadwerkelijk geneest. Een aantal voorbeelden lees je in de blog: behandelingen en therapieën bij fibromyalgie.

Het verloop van fibromyalgie: leer er maar mee leven

Vaak krijg je te horen dat je maar moet leren leven met fibromyalgie. En hoe hard dat ook klinkt – want dat wil je waarschijnlijk niet – zit er wel een kern van waarheid in. De klachten kunnen jaren duren. Uit ervaring kan ik zeggen dat de klachten bij mij uiteindelijk flink zijn afgenomen, dit komt echter wel omdat ik aan mijn mindset ben gaan werken, veel onverwerkte emoties heb opgelost en beperkte overtuigingen heb omgebogen.

Wat ook een rol speelt is dat ik mijn leven volledig heb omgegooid; van werken in de gehandicaptenzorg naar online ondernemer is de grootste en belangrijkste swich die ik gemaakt heb. Doordat ik nu vanuit huis aan mijn eigen bedrijf werk, ervaar ik meer rust, minder stress en kan ik tussendoor rust nemen of een dagje vrij nemen als dat nodig is.

Door te leren luisteren naar je lichaam, je grenzen aan te geven en hulp te vragen als dat nodig is kun je toename van pijn voorkomen. Neem op tijd rust, zeg vaker ‘nee’ als dat nodig is en doe wat voor jou belangrijk is. Alleen op deze manier kun je goed voor jezelf zorgen en de pijn enigszins in de hand houden.

Wat kan ik voor jou betekenen?

FibromyalgieBlog.nl is de plek waar ik ál mijn tips en kennis deel omtrent leven met fibromyalgie. Ik ben deze blog begonnen om anderen met fibromyalgie te laten zien dat het leven niet ophoudt bij de diagnose, maar dat jijzelf iets van je leven kunt maken.

Om die reden heb ik het eBook Challenge Accepted geschreven waarin ik alles deel omtrent acceptatie en het acceptatieproces en opdrachten, oefeningen en tips deel om jou te helpen dit proces makkelijker door te komen.

Ben je benieuwd welke zelfhulpboeken ik aanraad of welke hulpmiddelen ik gebruik? Bekijk dan Mijn Favorieten eens!

Hopelijk is heb je nu antwoord op de vraag “Wat is fibromyalgie?” en heb je wat meer duidelijkheid over deze diagnose. Mocht je vragen hebben, laat het dan zeker in een reactie weten!


Nog even verder lezen?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

6 gedachten over “Wat is fibromyalgie? Oorzaak, symptomen en diagnose”

  1. veel gaat men niet vinden van CVS. Organen worden niet beschadigd. Het lijkt eerder een inwendige wurging.
    Ik weet niet of men dat kan vinden. De spieren spannen onder invloed van microgolven(magnetron),Vandaar de pijn en de darmen worden teveel gespannen waardoor vertering slecht wordt en te weinig vitamines opgenomen worden. In de keel heeft men pijn door de opspanning van de spieren aldaar. Voor mij is veel duidelijk maar tja ik ben geen wetenschapper of geen arts.
    Groeten, Kris

    Beantwoorden
  2. Hallo,
    Ben mijn hele leven al hooggevoelig en daar best veel last van gehad, Vijf jaar geleden kreeg ik na een coloscopie de diagnose pds. Je leert er maar mee leven was het antwoord van de huisarts. Ook heb ik op mijn 35ste de diagnose artrose gekregen. Nu heb ik ook een vrij hoge spierspanning door alle stress wat dit met zich mee brengt. Ben nu bijna 60 en ik voel me echt doodziek. Mijn spieren in arme en benen zijn stijf en ik voel me vaak uitgeput. Dat verschilt wel van dag op dag. Sinds 4 maanden ook ontzettend last van een te hoge spierspanning in mijn keel. Huisarts hiervoor al 4 x gezien maar daar kom ik echt niet verder mee. Radeloos ben ik. Nu voor de derde keer in 5 jaar op eigen kosten bij dieëttist voor mijn maag en darmklachten. Bloed analyse genomen op zoek naar eventuele intolerantie’s of vitamine tekort wat mijn klachten misschien veroorzaakt. Nu kom ik op deze site terecht en vraag ik me af of ik misschien fribromyalgie zou kunnen zijn. De klachten komen zo overheen met wat ik voel. Hoe komt ik daar achter? Kan iemand mij op weg helpen?
    Alvast mijn hartelijke dank.
    Lydia Hoek.

    Beantwoorden
    • Hee Lydia, wat vervelend zeg! Je kunt bij de huisarts vragen om een doorverwijzing naar de reumatoloog, die kan uiteindelijk vaststellen of je fibromyalgie hebt of niet. Hopelijk kun je hiermee vooruit!

      Beantwoorden
    • Hey ik heb ook veel last van de spieren in mijn nek en mijn kine behandelt mijn tongspier en dan gaat het een tijdje beter
      Het is die spier die zich ook opspant
      Grtjs Sabrina

      Beantwoorden

Plaats een reactie