Water drinken: 11 redenen waarom dit bij fibromyalgie zo belangrijk is

Water drinken is belangrijk, dat weten we allemaal. Toch is het voor velen lastig om voldoende te drinken op een dag. Echter zijn er voldoende reden om hier meer rekening mee te houden!

Als het om gezondheid gaat zijn wij mensen vaak geneigd om de oplossing buiten ons te zoeken. Voor kwaaltjes en klachten gaan we snel even langs de dokter. Terwijl er veel dingen zijn die we zelf kunnen doen om ons lichaam gezond te houden. Zoals onder anderen, voldoende water drinken! Dit is iets wat iedereen weet, maar veel mensen niet doen. Simpelweg omdat het wordt vergeten en niet iedereen het lekker vindt.

Water drinken: 11 redenen waarom dit zo belangrijk is!

Voldoende vocht is erg belangrijk voor een goede gezondheid en het kan gezondheidsproblemen voorkomen. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk voor ons?

1. Goed tegen vermoeidheid

Slecht geslapen? Kies eens voor een paar glazen water in plaats van koffie! Als je te weinig water drinkt kost dit het lichaam veel energie en kun je last krijgen van vermoeidheid.

Drink dus voldoende om vermoeidheid tegen te gaan. Koffie lijkt een goede oplossing, maar door koffie wordt het stresssysteem geactiveerd (vandaar dat je je energieker voelt). Daarnaast zorgt caffeïne ervoor dat vocht je lichaam sneller verlaat.

Nog een tips is om te kiezen voor lauw water, dit kost het lichaam minder energie.

2. Water is belangrijk voor spieren en gewrichten

Bij het aanspannen en strekken van de spieren speelt water een belangrijke rol. Onvoldoende vocht kan de werking van de spieren verminderen, hierdoor kun je krampen krijgen. Water zorgt er ook voor dat de smering in je gewrichten goed is waardoor pijn kan afnemen. Erg belangrijk dus voor mensen met fibromyalgie.

3. Genoeg water drinken gaat hoofdpijn tegen

Als mensen hoofdpijn hebben wordt er vaak gezegd: ‘drink maar wat water’. Dit is niet voor niets, onvoldoende vocht in het lichaam is vaak de oorzaak van hoofdpijn.

Zorg dus als je hoofdpijn hebt dat je eerst een paar glazen water drinkt, voor je meteen pijnstillers neemt.

4.Verdrijft afvalstoffen

Op allerlei manieren komen afvalstoffen je lichaam binnen, door de vervuilde lucht, voeding. Deze afvalstoffen worden door zweten of urineren afgedreven. Het is dus van belang voldoende vocht binnen te krijgen om dit proces goed te laten verlopen.

Dit voor mensen met fibromyalgie erg belangrijk omdat afvalstoffen kunnen zorgen voor verzuring van de spieren wat voor meer pijnklachten en vermoeidheid kan zorgen.

water drinken

5. Verbeterde hersenactiviteit

De hersenen bestaan voor 80% uit water. Voor een goede hersenactiviteit is voldoende water belangrijk. onvoldoende vocht kan zorgen dat verschillende stofjes in de hersenen niet goed worden doorgegeven, hierdoor verloopt de communicatie tussen de hersencellen minder goed.

Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je moeite hebt met concentreren, vergeetachtig bent, minder goed kunt presteren. Deze klachten komen sowieso al vaker voor bij fibromyalgie, dus om nog meer klachten te voorkomen: genoeg drinken!

6. Water drinken voor een beter humeur

Onvoldoende water kan er ook voor zorgen dat je je uitgeput en prikkelbaar voelt. Voldoende water zorgt voor een beter humeur!

Daarnaast voel je je energieker en productiever, en heeft het een positieve invloed op je reactievermogen.

7. Genoeg water drinken om je stoelgang te verbeteren

Om voedingstoffen goed te verwerken heeft het lichaam water nodig. Voor een goede darmwerking is het zelfs belangrijk om dit 2 liter te drinken, dit is van belang om de ophoping van gifstoffen en toxines in de darmen op te schonen.

8. Versterkt het immuunsysteem

Voldoende water zorgt dat er een goede stroming van vocht is door de lymfeklieren. De lymfeklieren filteren het vocht, waardoor bacteriën en ziekteverwekkers worden verdreven. Goed voor je immuunsysteem!

9. Stimuleert de stofwisseling

De stofwisseling wordt hierdoor gestimuleerd door voldoende water drinken, dit is positief als je wat kilo’s kwijt wil.

Als je 1 of 2 glazen water drinkt, 30 minuten voor een maaltijd eet je ook nog eens minder, omdat het water zorgt voor een ‘vol’ gevoel.

10. Gezonde huid

Als je onvoldoende water drinkt wordt de huid minder soepel, dus als je tekenen van ouder worden, zoals rimpels, nog even wil uitstellen is het belangrijk om voldoende water te drinken. Vocht zorgt er namelijk voor dat huid jong en gezond blijft.

11. Fit wakker worden

‘s Nachts verlies je veel vocht. Als je 1 a 2 glazen water drinkt als je opstaat word dit tekort meteen aangevuld en worden de organen in je lijf geactiveerd.

Dit zorgt ervoor dat je je gauw nadat je bent opgestaan ook echt wakker voelt. Ook hier noem ik het weer: drink lauw in plaats van koud water.

Lees ook: Mijn ochtendroutine met fibromyalgie in 10 stappen >>

Apps om genoeg water te drinken

Water is dus erg belangrijk voor het goed functioneren van het hele lichaam. Water drinken is iets wat we op een dag al snel vergeten. Veel mensen hebben moeiten met het voldoende drinken van water. Zoals je net hebt kunnen lezen is het wel van belang om genoeg vocht binnen te krijgen.

Je kunt aan je urine zien of je genoeg water drinkt of niet. Als de urine licht van kleur is, drink je voldoende! Er zijn tegenwoordig ook apps die je kunnen helpen om voldoende te drinken. Je kunt in de app bijhouden hoeveel je drinkt en je wordt er aan herinnerd om te drinken. Erg handig!

2 voorbeelden zijn:

ANDROID: Hydro Coach
iOS: Aqualert

Wat mij ook helpt is om altijd en overal mijn Dopper drinkfles mee naartoe te nemen en op mijn bureau te zetten tijdens het werken.

Kun je ook te veel water drinken?

Ja dat kan! Dan krijg je watervergiftiging. Dit kan voor komen als er in één keer te veel en te snel water wordt gedronken. 3 liter per uur kan al zorgen voor een watervergiftiging.

De hoeveelheid water verstoort het balans van de zouten in ons lichaam. De nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet zo snel afdrijven waardoor er te veel water in het bloed terecht komt. Dit heeft weer gevolgen voor de cellen, die nemen al het water op en gaan zwellen.

Dit kan zorgen voor hoofdpijn, maar in extreme gevallen, als de cellen in de hersenen zo gezwollen zijn dat de ze de bloedvaten dichtdrukken, kun je bewusteloos raken.

Mocht je veel water willen drinken wordt er aangeraden om hier bij te eten. Als je het gevoel hebt dat je teveel hebt gedronken kun je het beste zout nuttigen, om het zoutgehalte aan te vullen.

Hoeveel water moet jij drinken?

Een van de meest bekende fitnesstrainers ter wereld, Charles Poliquin geeft het volgende advies om uit te rekenen hoeveel water je minimaal nodig hebt op een dag.

Lichaamsgewicht x 0,44 : 10 = aantal liter water wat jij nodig hebt
(Bijvoorbeeld: 65 x 0.44 : 10 = 2,7 liter water)

Lukt het jou voldoende te drinken!?

Voldoende water drinken (verspreid over de dag) is dus erg belangrijk voor een goede gezondheid. Lukt het jou altijd om voldoende te drinken? Laat het weten in een reactie!

Liever water met een smaakje? Check dit blog bericht voor inspiratie! >>

Lukt het jou om voldoende te drinken? En merk jij effect op je lichaam als je niet voldoende drinkt?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie