Wie stelt de diagnose fibromyalgie?

Wie stelt de diagnose fibromyalgie? Een veelgestelde vraag als het om fibromyalgie gaat. Voordat de diagnose officieel wordt vastgesteld kan er een lange periode voorbij gaan (lees jaren). Het kan dus verwarrend zijn als het gaat om wie de officiële diagnose stelt.

Wie stelt de diagnose fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Het antwoord op de vraag ‘wie stelt de diagnose fibromyalgie?’ Is dus de reumatoloog.

Doorverwijzing naar de reumatoloog

Als het gaat om de diagnose fibromyalgie is het meest lastige dat het lang kan duren voordat de huisarts zorgt voor een doorverwijzing naar de reumatoloog. Dit is heel vervelend (ik weet er zelf alles van) maar anderzijds is het ook logisch.

De fibromyalgie symptomen hebben veel raakvlakken met andere aandoeningen, zoals o.a. de ziekte van Lyme, Chronisch vermoeidheidssyndroom of een vitaminen tekort. Daarnaast zijn de klachten vaak vaag en niet erg genoeg om acuut actie te ondernemen.

Uitsluitingsdiagnose

Een doorverwijzing naar de reumatoloog wordt pas voorgesteld als er na (meerdere) bezoeken bij artsen en therapeuten niets is uitgekomen en er (na enige tijd) ook geen verbetering is.

Pas dan zal wellicht het voorstel komen om een afspraak bij de reumatoloog in te plannen. Helaas is ook dit nog niet direct het antwoord op alles. Ook de reumatoloog zal bloed af laten nemen, röntgenfoto’s laten maken en overige onderzoeken.

Wanneer er op dat moment bijvoorbeeld een vitamine tekort wordt aangetoond zal eerst dat probleem aangepakt moeten worden vóórdat de diagnose gesteld wordt.

Vaak geeft de reumatoloog dan aan na een half jaar te willen evalueren. Mocht dan blijken dat ook de supplementen geen verlichting bieden kan mogelijk de diagnose fibromyalgie worden.

Conclusie: de reumatoloog stelt de diagnose fibromyalgie

De reumatoloog is dus uiteindelijk degene die officieel de diagnose fibromyalgie kan stellen. De reden dat het stellen van de diagnose zo lang kan duren komt omdat fibromyalgie niet zichtbaar is in bloedonderzoeken of röntgenfoto’s en het dus een uitsluitingsdiagnose is.

Dit proces (van eerste klachten tot diagnose) kan daarom wel jaren duren.

Nog even verder lezen?

 

VOLG FIBROMYALGIEBLOG VIA FACEBOOK & INSTAGRAM


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie