Als ik terugdenk aan jaren geleden, kan ik wel huilen om de manier hoe ik omging met mezelf. Ik haatte mijn lichaam, ik was boos op mijn lichaam, het werkte niet goed, het deed alleen maar pijn en als ik het zou kunnen ruilen, had ik het gedaan. Zelfliefde was dan ook een ver van mijn bed show. Hóé kon ik houden van een lichaam dat zo onwijs veel pijn deed? Is dit herkenbaar voor je? Lees dan zeker even verder. Zelfliefde en fibromyalgie is misschien geen makkelijke combinatie, maar wanneer je leert om van jezelf en jouw lichaam te houden, zul je merken dat er een shift ontstaat.
Zelfliefde en fibromyalgie: Hoe leer je houden van een lichaam dat zoveel pijn doet?
Zelfliefde; voor de één is het de normaalste zaak van de wereld, voor de ander is het een onwennig begrip. Wanneer je ziek bent, en je lichaam niet ‘normaal’ functioneert, kan er best wel wat afkeer ontstaan richting je lichaam. Je wil immers dat het ‘gewoon’ doet wat het hoort te doen zonder dat jij dag in dag uit pijn ervaart, moe bent of andere ongemakken ervaart.
Zelfliefde en fibromyalgie kan daarom een flinke uitdaging zijn – ook ik heb dat ondervonden. Uiteindelijk heb ik mogen ervaren dat het me wel echt veel verder brengt én dat de pijn is afgenomen sinds ik mijn lichaam lief heb, in plaats van haat.
Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een heel proces waar je de tijd voor mag nemen want deze tijd heb je nodig. Leren houden van jezelf en je lichaam is voor mensen zonder diagnose al lastig, laat staan als je een lichaam hebt wat niet optimaal functioneert.
Misschien ben je, net zoals ik was, vooral boos, teleurgesteld en verdrietig om het feit dat je lichaam niet ‘gewoon’ presteert zoals het zou moeten presteren. Dat je ongemakken ervaart, pijn hebt, moe bent. Dat is super logisch, maar niet helpend.
Interessant voor jou: Masterclass ‘Verbeter de Relatie met je Lichaam in 3 Stappen’ >>
Haat & liefde experiment met planten
Onderstaande video lijkt misschien een vreemde link met deze blog, maar niets is minder waar. Wanneer je een plant overlaad met liefde: “Oohhh wat zie je er mooi uit vandaag!”, “Wat doe jij het goed zeg!”, “Groei maar lekker door!” Zal het uiteindelijk ook beter gaan groeien.
Wanneer je een plant vertelt hoe lelijk het is, hoe slecht het groeit en hoe belabberd ‘ie er uit ziet, dan zal deze slap gaan hangen en dood gaan. (Je kunt dit experiment zelf ook uitvoeren om te kijken wat het effect is).
Vergelijk dit eens met jezelf: hoe praat jij tegen jezelf? Zeg jij dat je er goed uit ziet, dat je gezond bent en geef je jezelf liefde? Of ben je vooral boos op je lichaam, ervaar je frustratie en zeg je je lichaam hoe k** het is?
Net zoals bij planten, heeft dit echt heel veel invloed op je. Als je vol afschuw naar je lichaam kijkt, erover praat en denkt kun je niet verwachten dat het optimaal gaat functioneren. Alles heeft liefde nodig. Oók jouw lichaam!
Dit gezegd hebbende wil ik je graag wat tips geven om te leren van jezelf te houden. Zelfliefde en fibromyalgie is namelijk zeker mogelijk, maar het komt niet uit de lucht vallen en het vraagt best wel wat voor je. Maar als jij dit écht wil, gaat het je lukken.
Dit heeft ook te maken met de wet van aantrekking: daar waar jouw focus op ligt zal werkelijkheid worden. Geef je liefde, ben je dankbaar en visualiseer je jezelf met een gezond lichaam? Dan is dit wat je uitstraalt en zal het ook naar je toekomen. Andersom werkt dit natuurlijk ook.
Om je echt vooruit te helpen geef ik je natuurlijk graag wat tips.
6 Tips om te leren houden van een pijnlijk lichaam
Van je lichaam leren houden is een proces. Onderstaande tips kunnen je helpen om ook met fibromyalgie, te leren houden van je lichaam.
1. Zorg goed voor je lichaam
Als je wil dat jouw plantje niet dood gaat zul je er goed voor moeten zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor jezelf. Het is belangrijk dat je aandacht besteed aan jezelf, bewust bezig bent met zelfzorg en doet wat voor jou het beste is.
Goed voor jezelf zorgen betekent bijvoorbeeld dat je:
- Gezond eet en drinkt omdat je jezelf wilt voeden in plaats van vullen en omdat je je ervan bewust bent dat voeding belangrijk is om je lichaam goed te onderhouden.
- Tijd neemt voor ontspanning. Omdat je weet dat je tijd hebt om op te laden dus jezelf deze tijd ook geeft.
- Regelmatig iets aan self-care doet, zoals een maskertje op je gezicht of het lakken van je nagels. Omdat je het jezelf waard vindt om aandacht aan te besteden.
- Voldoende beweegt omdat je weet dat je lichaam hier behoefte aan heeft en omdat je jezelf hiermee sterker maakt.
- Af en toe een massage boekt omdat je hier zo van kunt genieten!
2. Ben dankbaar voor de signalen die jouw lichaam je geeft
In plaats van boos te zijn op jouw lichaam, kun je ook dankbaar zijn dat het jou signalen geeft wanneer je bijvoorbeeld over je grens gaat, iets doet wat niet bij je past of wanneer het tijd is voor rust en ontspanning.
Door te leren luisteren naar deze signalen zul je merken dat jouw lichaam je iets duidelijk wil maken en dat de pijn zal afnemen als je daar naar luistert.
In plaats van boos te zijn kun je dus ook dankbaar en blij zijn dat je lichaam je zulke duidelijke signalen geeft. Wanneer je hier mee om leert gaan en er op in kunt spelen zul je telkens opnieuw merken dat het best fijn is dat je lichaam zo duidelijk communiceert.
Lees ook: Pijn zien als signaal: wat wil jouw lichaam je vertellen? >>
3. Lach naar jezelf in de spiegel
Loop jij altijd sneller als je langs een spiegel komt of kijk je bewust weg? Of merk je dat je altijd wel iets aan te merken hebt op jouw spiegelbeeld?
Probeer jezelf dan eens wat vaker aan te kijken in de spiegel en lach naar jezelf. Vertel jezelf dat je er mooi uitziet, dat je er mag zijn en dat je van jezelf houdt. Dit kan, zeker in het begin, erg moeilijk en onwennig zijn. Maar het is een goede stap om jezelf te leren waarderen.
Kijk eens naar dat mooie, lieve mens in de spiegel. Je mag haar overladen met liefde, dat verdient ze zo.
4. Ben je bewust van hoe je over jezelf praat
Merk jij dat je vaak dingen zegt of denkt over jezelf die helemaal niet lief zijn? Probeer je hier bewust van te worden en er meteen mee te stoppen.
Ik wil je even weer herinneren aan het plantje: ook jouw gedachten en wat jij over jezelf zegt heeft invloed op jouw lichaam. Oók als het (sarcastische) grapjes zijn. Zeg of denk dus geen dingen als:
- Wat een klote lichaam heb ik ook
- Ik heb ook áltijd pijn(!!!!!!)
- Mijn lichaam kan ook nooit normaal functioneren
Je kunt je voorstellen dat deze energie niet bevordelijk is voor het functioneren van je lichaam. Praat over jezelf zoals je dat ook over iemand zou doen die je lief hebt.
5. Gebruik affirmaties om je gedachten te shiften
Van zelfhaat naar zelfliefde gaat gepaard met het ombuigen van hardnekkige overtuigingen. Hiervoor kun je affirmaties gebruiken die jou helpen om je gedachten te shiften en van haat naar liefde te gaan. Onderstaande affirmaties kun je gebruiken om jouw zelfliefde te vergroten:
- Ik hou van mezelf en ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.
- Mijn lichaam is gezond en functioneert optimaal. Ik zorg goed voor mezelf omdat ik dat waard ben!
- De signalen van mijn lichaam neem ik serieus en ik handel daarnaar. Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft en zorg goed voor mezelf.
- I’m feeling better and better, every day in every way.
Meer affirmaties: 47 affirmaties voor een fijner en positiever leven >>
6. Geef je lichaam bewust aandacht
Aandacht hebben we allemaal nodig. Want wat gebeurt er als er te weinig aandacht is? Precies, dan wordt er nóg duidelijker om gevraagd. Jouw lichaam heeft ook aandacht en verzorging nodig. Om te leren houden van jej lichaam kan het helpen om hier bewust mee bezig te zijn.
Zeep je tijdens het douchen langzaam helemaal in, van top tot teen. Ga met je handen liefdevol over je lichaam. Dit kun je ook doen met bodylotion, bijvoorbeeld na het douchen of voor je gaat slapen. Smeer je lichaam (of enkele lichaamsdelen) in met lotion en doe dit met liefde. Verzorg jezelf en geef je lichaam aandacht.
Ook je haren mooi in model brengen, make-up op doen of het dragen van sierraden kan helpen om beter voor je lichaam te zorgen en jezelf de aandacht te geven die je verdient.
Een plantje vind het ook fijn als het eens wat extra’s krijgt: een beetje plantenvoeding of een nagebootste regenbui onder de douche.
Zelfliefde en fibromyalgie: een lastig, maar leerzaam proces
Leren houden van jezelf en zelfliefde ervaren is niet iets wat je zomaar even doet, zeker niet als je lichaam misschien niet functioneert zoals je zou willen. Het is soms een lastig, maar vooral ook een heel leerzaam proces. Het is begrijpelijk dat dit moeilijk is wanneer je net de diagnose hebt, probeer daarom ook eerst door dat acceptatieproces te komen om vervolgens je focus op zelfliefde te leggen.
Vind je het lastig om jezelf volledig te accepteren zoals je bent of om je lichaam lief te hebben? Volg dan mijn masterclass: Verbeter de Relatie met je Lichaam in 3 Stappen >>
En luister zeker onderstaand liedje nog even, het is een nummer wat mij elke keer opnieuw raakt. Jaren terug kon ik er niet naar luisteren, te confronterend. Maar tegenwoordig geniet ik er echt van. En ik wil ‘m jou niet onthouden:
Lukt het jou om vol overgaven van jezelf te houden of is dit iets wat je nog wel lastig vindt omtrent zelfliefde en fibromyalgie? Deel jouw tips of vragen in een reactie!