Kunnen zenuwblokkades fibromyalgie daadwerkelijk verlichten?

Een zenuwblokkade is een van de behandelingen die wordt toegepast om fibromyalgie te verminderen. Zelf heb ik eind 2015 zenuwblokkades gehad in de aansluiting van mijn nek naar mijn hoofd om op deze manier hoofdpijn door fibromyalgie weg te nemen. Maar helpen zenuwblokkades fibromyalgie echt te verminderen? En hoe gaat dit in z’n werk? Graag deel ik mijn ervaring met je.

Kunnen zenuwblokkades fibromyalgie daadwerkelijk verlichten?

Voor een second opinion werd ik door de huisarts verwezen naar het ziekenhuis in Maastricht. Hier werd ik opnieuw onderzocht en hadden ze wat betreft een behandeling twee opties voor me:

  1. Medicatie (een anti epileptici, welke (mogelijk) ook pijn zou verminderen);
  2. Zenuwblokkades;

Omdat mijn ervaring met antidepressiva (cymbalta) niet erg goed is, en anti epileptici ook een hele rits aan bijwerkingen heeft viel die keuze voor mij al af. Dus kreeg ik van de arts meer informatie over zenuwblokkades. Ik zou twee spuiten krijgen in de aanhechting van de nek naar het hoofd zodat de hoofdpijn (waar ik vrijwel dagelijks last van had) verminderen. Dit sprak me aan en ook mijn moeder (die mee was naar het ziekenhuis) leek het wel wat.

Een afspraak voor een proef spuit aan een kant (om te kijken of het effect heeft) werd gemaakt. Omdat bleek dat ik baat had bij de behandeling werden een paar weken later twee spuiten gezet, zodat ik geen hoofdpijn meer zou hebben.

Hoe wordt een zenuwblokkade gezet?

Je wordt verzocht je uit te kleden en een doktersjas, -muts en -schoentjes aan te doen en je sieraden af te doen. Omdat ik de spuiten in mijn hoofd kreeg mocht ik gaan zitten voor een behandel tafel. Mijn nek werd ontsmet en verdoofd waarna er een gel op werd gesmeerd zodat ze via echo-beelden de zenuw kunnen zien. (Toegegeven: de verdoving was kneiter pijnlijk.. Ik zal maar gewoon eerlijk zijn ;)). Als ze de zenuw goed in beeld hebben kan de naald om de zenuw te verdoven worden ingebracht. Via de echo kunnen ze de naald volgen, wanneer deze op z’n plaats zit wordt de vloeistof ingespoten. De behandeling duurt denk ik een kwartiertje ongeveer.

De plekken waar de zenuwblokkaden gezet is voelen na de behandeling wat broos en pijnlijk, hiervoor wordt ook aangeraden om pijnstillers te nemen.

^ Video: uitleg over de zenuwblokkade behandeling

Kunnen zenuwblokkades fibromyalgie echt verlichten?

Bij mij was het effect dat de hoofdpijn volledig verdwenen was. Hoelang zo’n behandeling aanhoudt is vooraf niet te zeggen, de arts gaf aan dat het bij de één twee maanden duurt en bij de ander wel een jaar. Of zenuwblokkades fibromyalgie echt helemaal kan verlichten denk ik niet, de pijn is zo wijdverspreid dat je niet alle pijn kunt wegnemen. Bij mij was het ook enkel de hoofdpijn die werd aangepakt terwijl mijn nek, schouders en rug nog steeds veel pijn deden. Daarnaast zijn de overige fibromyalgie symptomen zoals vermoeidheid ook nog altijd aanwezig.

Persoonlijk heb ik niet lang kunnen profiteren van de pijnvrije periode. In november 2015 ben ik namelijk met mijn vriend naar Barcelona gegaan, vanaf het moment dat we in het vliegtuig zaten merkte ik dat ik hoofdpijn kreeg. De 5 dagen dat we in Barcelona verbleven heb ik pijnstillers geslikt tegen de hoofdpijn. Het was niet te doen. Maar ook kon ik niet verklaren waar dit in een keer vandaan kwam. Achteraf bleek dat het luchtdrukverschil tijdens de vliegreis de werking van de behandeling teniet heeft gedaan. Waardoor het dus was uitgewerkt.

“Of de zenuwblokkades helpen? Ja, bij mij was dit wel het geval. Het is niet zo dat zenuwblokkades fibromyalgie echt helemaal verlichten, maar plaatselijk kan het wel bepaalde pijn weghalen.
Of ik zenuwblokkades bij fibromyalgie aanraad? Nee, dat dan weer niet.”
Twijfels over nieuwe injecties

Eenmaal thuis wilde ik eigenlijk heel graag weer naar het ziekenhuis voor nieuwe injecties, echter heb ik dit na lang nadenken toch niet gedaan. Dit om verschillende redenen:

  • Ik wilde niet iedere vakantie (in het buitenland) enorme hoofdpijn ervaren. Gezien lang reizen voor mij erg zwaar is, is het vliegtuig al snel de keuze qua vervoer. Hoofdpijn op vakantie zou dus onvermijdelijk zijn. Zit ik daarop te wachten..?
  • Twijfels over de injecties en mijn gezondheid. Hoe langer ik na ging denken over de verdoving van mijn zenuwen en hoe dit er voor mij in de toekomst uit zou gaan zien, hoe meer ik ging twijfelen. Wat voor injectie wordt er eigenlijk in mijn nek gespoten? Heeft dit gevolgen voor de rest van mijn gezondheid? Op de een of andere manier leek het me niet goed voor je lijf om ‘zomaar’ zenuwen te gaan verdoven. Zou dit op lange termijn gevolgen hebben..?
  • Afhankelijk van zenuwblokkades. Doordat ik door de injecties geen hoofdpijn meer had, was de hoofdpijn als deze terug was voor mijn gevoel 10x zo erg. Daarnaast had ik ook al overwogen om voor te stellen of deze injecties dan mogelijk ook in mijn rug geplaatst zouden kunnen worden. Maar ik besefte ook dat ik hierdoor onwijs afhankelijk zou worden van de zenuwblokkades. Is het me dat waard..?
  • Signalen door het lichaam worden niet zomaar gegeven. De pijnsignalen die het lichaam geeft wanneer je fibromyalgie hebt zijn er niet zomaar. En ik denk ook zeker dat we naar deze signalen dienen te luisteren. Door de zenuwblokkades worden deze signalen dus ook letterlijk geblokkeerd. De pijn is weg, maar de achterliggende reden niet. Hmm.. kan ik dan niet beter het probleem aanpakken..?
Het aanpakken van de oorzaak of symptoombestrijding?

Door lang na te denken, de voors en tegens met elkaar vergeleken hebben, heb ik besloten geen nieuwe afspraak meer te maken. Dat zenuwblokkades fibromyalgie deels wat aangenamer kan maken heb ik ervaren maar het maakte me ook bewust dat ik niet afhankelijk wil zijn van injecties. Dat ik beter kan leren leven met de klachten die ik heb dan de signalen te blokkeren. Ik ben ervan overtuigd dat je beter de oorzaak kunt aanpakken dan het gevolg. Dit besefte ik nog niet helemaal voordat ik voor deze behandeling koos. Eerlijk is eerlijk, het voelde heerlijk om geen hoofdpijn meer te hebben maar ergens wist ik ook dat dit niet een levenslange oplossing kon zijn.

Dus, wat is de conclusie?

Of de zenuwblokkades helpen? Ja, bij mij was dit wel het geval. Het is niet zo dat zenuwblokkades fibromyalgie echt helemaal verlichten, maar plaatselijk kan het wel bepaalde pijn weghalen. Of ik zenuwblokkades bij fibromyalgie aanraad? Nee, dat dan weer niet. Wellicht dat het bij andere ziektes of pijnklachten wel de juiste oplossing is maar bij fibromyalgie denk ik dat het belangrijker is om verder te kijken.

“Eerlijk is eerlijk, het voelde heerlijk om geen hoofdpijn meer te hebben maar ergens wist ik ook dat dit niet een levenslange oplossing kon zijn.”
Wat raad ik dan wel aan?

In plaats van manieren te zoeken om van de pijn af te komen raad ik je aan om te zoeken naar manieren hoe jij je leven zo aangenaam mogelijk kunt maken. De pijnklachten door fibromyalgie zijn chronisch, wat wil zeggen dat je ook zo ongeveer je leven lang injecties zou moeten krijgen. Op korte termijn erg aantrekkelijk maar op lange termijn – in mijn ogen – geen succes. Ik raad je aan om te leren luisteren naar je lichaam en de signalen die het geeft. Om positief door het leven te gaan en te kijken welke mogelijkheden er voor je zijn zodat je bepaalde dingen wél kunt. Daarnaast is het accepteren van fibromyalgie essentieel voor een aangenamer leven.

Door balans te creëren en te leren leven met fibromyalgie zullen pijnklachten steeds meer op de achtergrond komen te staan. Wat mij betreft zijn deze levenslessen en het resultaat op lange termijn meer waard dan een zenuwblokkade waar je tijdelijk profijt van hebt en niets van leert. Maar dat is mijn mening :-).

Hopelijk heb ik je door mijn ervaring te delen voldoende kunnen informeren over hoe zenuwblokkades bij fibromyalgie. Mocht je vragen hebben of zelf ook ervaring met deze behandeling hebben, laat dan zeker een berichtje achter! 🙂

P.S. Wil jij leren dealen met fibromyalgie? Profiteer dan nu van de kortingsactie en betaal slechts €5,- voor mijn eBook. Ik deel hierin mijn verhaal over het leren leven met fibromyalgie en geef je informatie over het acceptatieproces. Daarnaast deel ik tips waarvan ik weet dat ze werken, omdat ze ook mij hebben verder geholpen. Ja, ik wil leren leven met fibromyalgie! >>


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie